Snart dags igen...
Vid middagstid är det dags igen. Dags att skicka ut den senaste upplagan av Matbrevet. Har du startat din gratis prenumeration än?
Med Matbrevet får du massvis med fakta och recept varje vecka direkt till din e-mail, till exempel hela veckans Dagens på Godare Mat.
Bostonkaka
Ingredienser:
150 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
1 dl strösocker
2 krm salt
7-8 dl vetemjöl
1 tsk smör eller margarin
Fyllning:
ca 50 g smält smör eller margarin
1-2 msk strösocker
1 msk kanel
Pensling/garnering:
1 ägg
1 msk pärlsocker
Tillagning:
Smält matfettet i en kastrull. Tillsatt mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37°.
Smula sönder jästen i en degbunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen över jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt resten av vätskan.
Blanda ner ägg, socker, salt och mjöl. Arbeta degen blank och smidig.
Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 min.
Smörj en stekpanna av gjutjärn och med hög, rak kant.
Tag en bit av degen och baka ut den till en tunn platta. Lägg den i pannan.
Kavla ut resten av degen till en rektangulär kaka, ca 1 cm tjock. Pensla den med smält matfett. Strö över socker och kanel.
Rulla ihop degen och skär den i ca 4 cm tjocka skivor.
Lägg skivorna på degplattan med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 min.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda vid 200° 25-30 min.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Med Matbrevet får du massvis med fakta och recept varje vecka direkt till din e-mail, till exempel hela veckans Dagens på Godare Mat.
Bostonkaka
Ingredienser:
150 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
1 dl strösocker
2 krm salt
7-8 dl vetemjöl
1 tsk smör eller margarin
Fyllning:
ca 50 g smält smör eller margarin
1-2 msk strösocker
1 msk kanel
Pensling/garnering:
1 ägg
1 msk pärlsocker
Tillagning:
Smält matfettet i en kastrull. Tillsatt mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37°.
Smula sönder jästen i en degbunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen över jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt resten av vätskan.
Blanda ner ägg, socker, salt och mjöl. Arbeta degen blank och smidig.
Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 min.
Smörj en stekpanna av gjutjärn och med hög, rak kant.
Tag en bit av degen och baka ut den till en tunn platta. Lägg den i pannan.
Kavla ut resten av degen till en rektangulär kaka, ca 1 cm tjock. Pensla den med smält matfett. Strö över socker och kanel.
Rulla ihop degen och skär den i ca 4 cm tjocka skivor.
Lägg skivorna på degplattan med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 min.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda vid 200° 25-30 min.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Kommentarer
Trackback