Tema Europa

Alla Dagens idag har en sak gemensamt, de är hämtade från Europas Mat på Godare Mat, och vi börjar med Dagens Bak från Grekland...
 
Olivbröd
 
Ingredienser:
 
25 g jäst
2 1/2 dl rumstempererad lättfil eller lättyoghurt
1/2 tsk salt
2 msk olivolja
5-6 dl vetemjöl
 
100 g svarta, urkärnade oliver
1 tsk torkad dragon
 
Tillagning:
 
Dela jästpaketet på diagonalen så att du får 25 g. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt filmjölken eller yoghurten. Rör om tills jästen lösts sig.
 
Blanda i salt, olja och nästan allt mjöl. Arbeta degen kraftigt i maskin eller för hand. Den ska vara fast och smidig. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa övertäckt i 30-45 min till sin dubbla storlek.
 
Ta upp degen på en arbetsbänk och knåda in resten av mjölet. Dela degen i två delar, en stor (3/4 av degen) och en liten.
 
Kavla ut den största degbiten till en rektangulär platta, 20x40 cm. Lägg de urkärnade och halverade oliverna mitt på. Strö över dragon och rulla ihop degen.
 
Forma den lilla degbiten till 2 eller 3 smala rullar, något längre än rullen. Fläta eller rulla dem till en smal längd och lägg den ovanpå brödet. Fäst ändarna väl på undersidan av brödet. Låt jäsa under duk i ca 30 min.
 
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 200°C, ca 30 min. Låt det svalna på galler under en bakduk.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0