Vallmo - Inte bara en blomma

Dags för frukost, passade på att fixa något min danska farmor ofta serverade när man gästade henne. Fler goda brödrecept hittar du på Godare Mat...
 
Danska vallmobröd (12-14 st)
 
Ingredienser:
 
50 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 ägg
8 1/2 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
1 uppvispat ägg
vallmofrön
 
Tillagning:
 
Smula sönder jästen i en degbunke.
 
Värm mjölken till 37° (fingervärme). Häll mjölken över jästen och rör om tills den löst sig.
 
Tillsätt salt, socker och ägg. Blanda ner mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa på varm och dragfri plats i ca 1 tim.
 
Arbeta ihop degen. Forma den till en längd. Platta ut den till en avlång platta.
 
Skär matfettet i tunna skivor. Lägg dem på 2/3 av degen. Vik ihop degplattan i tre delar på längden.
 
Platta åter ut degen till en platta, 30x60 cm. Vik ännu en gång ihop den i tre delar på längden.
 
Skär deglängden i 12-14 bitar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 30 min.
 
Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda bröden i ugn vid 250° i ca 20 min eller tills de fått vacker färg och verkar genomgräddade.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0