Julgodis
Dags att avsluta jultemat och det gör jag med lite läckert glöggsmakande godis. Är du sugen på mer godis hittar du massor med recept på Godare Mat där även det här receptet hämtats...
Glöggtryffel
Ingredienser 35 st:
1 dl glögg
1 1/2 msk honung
10 g smör
1/2 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
100 g ljus choklad
Tillagning:
Koka upp alla ingredienser under omrörning utom chokladen. Häll den kokande smeten över chokladen och rör till en jämn smet. Fyll upp i formar och kyl.
Källa: Godare Mat
Glöggtryffel
Ingredienser 35 st:
1 dl glögg
1 1/2 msk honung
10 g smör
1/2 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
100 g ljus choklad
Tillagning:
Koka upp alla ingredienser under omrörning utom chokladen. Häll den kokande smeten över chokladen och rör till en jämn smet. Fyll upp i formar och kyl.
Källa: Godare Mat
Ett måste till laxen
I förra inlägget fick du receptet på gravad lax, här kommer ett tillbehör till den som är ett måste. Gravad lax utan Hovmästarsås stämmer bara inte...
Många fler goda recept finns på Godare Mat...
Hovmästarsås
Ingredienser:
1 dl matolja
3 msk senap
2 msk socker
2 msk rödvinsvinäger
1 dl hackad dill
vitpeppar
salt
Tillagning:
Blanda senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan droppvis under vispning(använd elvisp).
Blanda i dill och smaka av med salt och peppar
Om olja tillsätts för fort kan såsen lätt skära sig.
Källa: Godare Mat
Många fler goda recept finns på Godare Mat...
Hovmästarsås
Ingredienser:
1 dl matolja
3 msk senap
2 msk socker
2 msk rödvinsvinäger
1 dl hackad dill
vitpeppar
salt
Tillagning:
Blanda senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan droppvis under vispning(använd elvisp).
Blanda i dill och smaka av med salt och peppar
Om olja tillsätts för fort kan såsen lätt skära sig.
Källa: Godare Mat
Traditioner
Julen är en tid med mycket traditioner, även när det gäller det vi stoppar i oss. På julbordet ska vissa saker finnas, en del är de samma i hela landet medan andra är mer lokalt. Något som alltid har funnits på julbord var helst jag varit är gravad lax. Det är inte alla som vet hur man själv gravar laxen dock, så här kommer receptet, hämtat från Godare Mat där du hittar mängder med andra julrecept...
Gravad lax
Ingredienser 10-15 portioner:
1 kg laxfilé helst av mittbiten
2 tsk grovt krossad vitpeppar
1/2 dl salt utan jod
1/2 dl socker
1 dl hackad dill
Tillagning:
Om du använder färsk lax så rekommenderar vi att du fryser in den i tre dygn, innan du äter den så att alla eventuella parasiter dör.
Ta bort alla småben med hjälp av en laxtång eller pincett. Torka av filéerna med hushållspapper.
Blanda alla kryddor och dill. Dela laxen i två lika stora bitar och gnid in filéerna med kryddblandningen. Lägg sedan ihop dem med köttsidorna mot varandra.
Lägg laxen i en rymlig plastpåse och knyt ihop ordentligt. Låt grava i kylskåp 2-3 dygn. Vänd på påsen morgon och kväll. Skrapa sedan bort dill och kryddor.
Gravad lax kan förvaras en vecka i kylskåp och tre månader i frys.
Källa: Godare Mat
Gravad lax
Ingredienser 10-15 portioner:
1 kg laxfilé helst av mittbiten
2 tsk grovt krossad vitpeppar
1/2 dl salt utan jod
1/2 dl socker
1 dl hackad dill
Tillagning:
Om du använder färsk lax så rekommenderar vi att du fryser in den i tre dygn, innan du äter den så att alla eventuella parasiter dör.
Ta bort alla småben med hjälp av en laxtång eller pincett. Torka av filéerna med hushållspapper.
Blanda alla kryddor och dill. Dela laxen i två lika stora bitar och gnid in filéerna med kryddblandningen. Lägg sedan ihop dem med köttsidorna mot varandra.
Lägg laxen i en rymlig plastpåse och knyt ihop ordentligt. Låt grava i kylskåp 2-3 dygn. Vänd på påsen morgon och kväll. Skrapa sedan bort dill och kryddor.
Gravad lax kan förvaras en vecka i kylskåp och tre månader i frys.
Källa: Godare Mat
Sött till jul
Fortsätter lite till med jultemat, lite sött att knapra på den här gången. Mängder av andra juliga recept hittar du på Godare Mat där även det här receptet finns att finna...
Söta pepparkakor
Ingredienser 50-60 kakor:
12 dl vetemjöl
3 dl strösocker
150 gr rumstempererat smör
1 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 ägg
1 msk bikarbonat
1 1/2 msk mald kanel
1 1/2 msk mald ingefära
1 msk mald kryddnejlika
Tillagning:
Dag 1: Degen
Blanda alla ingredienser till en slät deg i en assistent eller för hand.
Förvara degen i en plastpåse över natten i kylen. Detta gör du för att smakerna ska gifta sig.
Dag 2: Kakorna
Ta ut degen ur kylen ett par timmar innan du ska baka pepparkakorna.
Blanda 3-5 msk vatten i degen (den ska bli smidig inte kladdig)
Dela pepparkaksdegen i 4 bitar och kavla ut den första i ca 1mm tjocklek på mjölat bakbord. Stansa ut med valfria pepparkaksformar och lägg upp dem på ugnsplåt, täckta med bakplåtspapper.
Grädda ca 10 minuter i 200 graders ugn.
Blanda ihop degresterna från varje omgång med nästa degbit.
Låt de färdiggräddade pepparkakorna svalna på ugnsgaller.
Källa: Godare Mat
Söta pepparkakor
Ingredienser 50-60 kakor:
12 dl vetemjöl
3 dl strösocker
150 gr rumstempererat smör
1 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 ägg
1 msk bikarbonat
1 1/2 msk mald kanel
1 1/2 msk mald ingefära
1 msk mald kryddnejlika
Tillagning:
Dag 1: Degen
Blanda alla ingredienser till en slät deg i en assistent eller för hand.
Förvara degen i en plastpåse över natten i kylen. Detta gör du för att smakerna ska gifta sig.
Dag 2: Kakorna
Ta ut degen ur kylen ett par timmar innan du ska baka pepparkakorna.
Blanda 3-5 msk vatten i degen (den ska bli smidig inte kladdig)
Dela pepparkaksdegen i 4 bitar och kavla ut den första i ca 1mm tjocklek på mjölat bakbord. Stansa ut med valfria pepparkaksformar och lägg upp dem på ugnsplåt, täckta med bakplåtspapper.
Grädda ca 10 minuter i 200 graders ugn.
Blanda ihop degresterna från varje omgång med nästa degbit.
Låt de färdiggräddade pepparkakorna svalna på ugnsgaller.
Källa: Godare Mat
Jul på franska
Något som hör hemma på julbordet är ju olika inläggningar med sill och min absoluta favorit kommer här. Fler läckra sillinläggningar hittar du på Godare Mat...
Fransk löksill
Ingredienser 4 portioner:
4 matjesfiléer
Lag:
1 dl ättiksprit
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
2 msk vitvinsvinäger
15 grovkrossade kryddpepparkorn
Tillbehör:
2 hackade rödlökar
Tillagning:
Vattna ur filéerna.
Blanda samtliga ingredienser till lagen. Låt sjuda ett par minuter under lock och sedan kallna.
Skär filéerna i mindre bitar. Varva sillen med hackad rödlök, slå sedan lagen över. Ställ kallt minst ett dygn.
Källa: Godare Mat
Fransk löksill
Ingredienser 4 portioner:
4 matjesfiléer
Lag:
1 dl ättiksprit
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
2 msk vitvinsvinäger
15 grovkrossade kryddpepparkorn
Tillbehör:
2 hackade rödlökar
Tillagning:
Vattna ur filéerna.
Blanda samtliga ingredienser till lagen. Låt sjuda ett par minuter under lock och sedan kallna.
Skär filéerna i mindre bitar. Varva sillen med hackad rödlök, slå sedan lagen över. Ställ kallt minst ett dygn.
Källa: Godare Mat
Brun jul
Ibland blir det inte som man planerat, det erfor jag igår. Så fullt upp med jobb att det inte fanns tid att skriva ett enda litet inlägg. Nu fortsätter jag dock jultemat med ett tillbehör som brukar finnas på många julbord runt om i landet. Det här receptet är ett bidrag från en Vardagskock på Godare Mat.
Brunkål
Ingredienser 6 portioner:
2 kg vitkål
ca 4 msk smör
3 msk mörk sirap
1-2 msk ättika 12%
4-5 dl skinkspad eller köttbuljong
kryddpeppar
salt
Tillagning:
Skär vitkålen ganska smått och bryn lite i taget i smöret i en stekpanna.
Lägg över i långpanna och häll på hälften av skinkspadet, häll på ättikan och ringla över sirapen. Krydda med kryddpeppar och ev salt (beroende på hur salt skinkspadet är).
Stek i 225 grader i ugn i ca 1 timme, späd under tiden med skinkspadet och rör om.
Källa: Godare Mat
Brunkål
Ingredienser 6 portioner:
2 kg vitkål
ca 4 msk smör
3 msk mörk sirap
1-2 msk ättika 12%
4-5 dl skinkspad eller köttbuljong
kryddpeppar
salt
Tillagning:
Skär vitkålen ganska smått och bryn lite i taget i smöret i en stekpanna.
Lägg över i långpanna och häll på hälften av skinkspadet, häll på ättikan och ringla över sirapen. Krydda med kryddpeppar och ev salt (beroende på hur salt skinkspadet är).
Stek i 225 grader i ugn i ca 1 timme, späd under tiden med skinkspadet och rör om.
Källa: Godare Mat
Julbord
OK, jag ger mig, ett litet jultema ändå...
Med ena foten i Danmark faller det sig naturligt att börja med ett tillbehör som hör hemma på danska julbord, men som också kan serveras hela året till exempel till en god grytstek. Mer juliga recept finns på Godare Mat...
Dansk rödkål
Ingredienser:
1 rödkålshuvud, 1-1 1/2 kg
1/2 liter konc svartvinbärssaft
1/2 tsk ättika
Tillagning:
Avlägsna eventuella dåliga bladkanter på rödkålshuvudet.
Strimla kålen fint. Använd inte rotstocken, utan bara själva bladen.
Lägg den strimlade kålen i en gryta och tillsätt koncentrerad svartvinbärssaft och ättika.
Koka upp och låt koka på medelhög värme tills all kål är jämnfärgad och genommjuk. Rör om då och då.
Rödkål är tradition på danska julbord, men passar utmärkt till alla sorters kött och fågel.
Källa: Godare Mat
Med ena foten i Danmark faller det sig naturligt att börja med ett tillbehör som hör hemma på danska julbord, men som också kan serveras hela året till exempel till en god grytstek. Mer juliga recept finns på Godare Mat...

Ingredienser:
1 rödkålshuvud, 1-1 1/2 kg
1/2 liter konc svartvinbärssaft
1/2 tsk ättika
Tillagning:
Avlägsna eventuella dåliga bladkanter på rödkålshuvudet.
Strimla kålen fint. Använd inte rotstocken, utan bara själva bladen.
Lägg den strimlade kålen i en gryta och tillsätt koncentrerad svartvinbärssaft och ättika.
Koka upp och låt koka på medelhög värme tills all kål är jämnfärgad och genommjuk. Rör om då och då.
Rödkål är tradition på danska julbord, men passar utmärkt till alla sorters kött och fågel.
Källa: Godare Mat
Juligt...
En kommentar på ett tidigare inlägg i en av mina bloggar ville ha ett jultema på våra recept. Julrecept finns det redan gott om överallt på nätet, även på Godare Mat, och jag visar hellre den övriga bredden på sajten. Men, för all del, här kommer ett juligt recept som får avsluta temat matpajer...
Skaldjurspaj med saffran
Ingredienser 6-8 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
1 burk kräftstjärtar i spad (360/170 g)
1 burk räkor i spad (360/170 g)
3 vitlöksklyftor
2 dl riven ost
Äggstanning:
4 ägg
2 dl grädde
2 msk kräftspad
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1/2 - 1 påse saffran
Tillagning:
Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå kallt ca 30 min.
Sätt ugnen på 200º.
Förgrädda pajskalet 10-15 min.
Lägg de väl avrunna räkorna och kräftstjärtarna i en skål tillsammans med osten. Pressa vitlöken över och blanda väl. Bred ut över bottnen av pajskalet.
Vispa samman ägg, grädde, kräftspad, salt, vitpeppar och saffran. Häll äggstanningen över fyllningen.
Grädda i nedre delen av ugnen 40-50 minuter tills äggstanningen stelnat.
Låt pajen svalna något innan den serveras.
Källa: Godare Mat

Ingredienser 6-8 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
1 burk kräftstjärtar i spad (360/170 g)
1 burk räkor i spad (360/170 g)
3 vitlöksklyftor
2 dl riven ost
Äggstanning:
4 ägg
2 dl grädde
2 msk kräftspad
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1/2 - 1 påse saffran
Tillagning:
Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå kallt ca 30 min.
Sätt ugnen på 200º.
Förgrädda pajskalet 10-15 min.
Lägg de väl avrunna räkorna och kräftstjärtarna i en skål tillsammans med osten. Pressa vitlöken över och blanda väl. Bred ut över bottnen av pajskalet.
Vispa samman ägg, grädde, kräftspad, salt, vitpeppar och saffran. Häll äggstanningen över fyllningen.
Grädda i nedre delen av ugnen 40-50 minuter tills äggstanningen stelnat.
Låt pajen svalna något innan den serveras.
Källa: Godare Mat