Sista chansen

Snart är det sista chansen att få rabatt på uppgradering på Godare Mat som gratis prenumerant på Matbrevet. Missa inte den möjligheten, starta din prenumeration innan veckans upplaga skickas ut om bara någon timme...
 
Matbrevet finns hos Godare Mat

Dax igen...

Så var det åter onsdag och dags igen för ännu en ny upplaga av Matbrevet om några timmar... Har du startat din gratis prenumeration än? Veckans upplaga är sista chansen att få rabatt på uppgradering av de gratis medlemskapen på Godare Mat...
 
Ett exempel nedan på alla de läckra recept du får varje vecka direkt till din e-mail. Det är dock bara en bråkdel av alla de recept och den fakta du kan hitta på Godare Mat som öppnar dörrarna för medlemskap om en dryg vecka...
 
Orange ChocoChip Cookies (40-50 st)
 
Ingredienser:
 
225 g smör
2 3/4 dl farinsocker
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1-2 tsk vaniljsocker
7-8 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3-4 dl finhackade romerska bågar
 
Tillagning:
 
Värm ugnen till 175°. Smöra en plåt eller täck den med bakplåtspapper.
 
Arbeta samman smör, farin- och strösocker. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa tills allt är vitt och pösigt.
 
Blanda de torra ingredienserna och vänd ihop med smörblandningen samt chokladen.
 
Rulla ut degen till avlånga rullar och skär skivor av degen, cirka 1/2 cm tjocka.
 
Grädda i 12-15 minuter.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Vill du vinna?

Man kan inte vinna om man inte är med...
 
Om en dryg vecka öppnar dörrarna på Godare Mat och redan från början är där tävling där du kan vinna fina priser. Alla som prenumererar på Matbrevet får dessutom lite rabatt om de vill uppgradera sitt gratis medlemskap...
 
Ett exempel på alla läckra recept som du kan hitta på Godare Mat...
 
Chokladmousse med mandel (8 små glas)
 
Ingredienser:
 
2 dl vispgrädde
150 g mjölkchoklad
2 äggulor
1/2 dl sötmandel
 
Tillagning:
 
Vispa grädden hårt.
 
Bryt mjölkchokladen i bitar och smält den i vattenbad eller i mikrovågsugn så att den precis blir mjuk. Rör sedan tills den smälter. Ljus choklad är extra värmekänslig.
 
Rör ihop äggulorna i en stor skål. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör i lite av grädden och sedan resten.
 
Hacka mandeln. Vänd försiktigt ner i moussen.
 
Fyll små glas eller koppar. Låt moussen stelna i kylen minst 1 timme.
 
Garnera med lite hackad choklad och ev mynta.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet
 
Första månadsvinsten ser ut så här...
 
image8

Chicken? Who? Me?

Mitt i allt jobbande med Godare Mat så ska man också hinna laga till lite godare mat... *ler*
 
Vad sägs om lite kinesiska smaker?
 
Sötsur kyckling à la Tobbe
 
Ingredienser 4-6 portioner:
 
750 g kycklingfilé
2 msk soja
1 röd paprika
1 gul paprika
1 grön paprika
2 vitlöksklyftor
3 st salladslökar
1 liten purjolök
1 brk bambuskott
6 msk olivolja
 
Sötsur sås:
 
4 msk finhackad morot
2 st finhackad schalottenlök
2 klyftor finhackad vitlök
3 cm röd spansk peppar
3 dl kycklingbuljong
3 msk röd vinäger
2 tsk socker
2 tsk tomatpuré
2 msk olja
3 tsk potatismjöl utrört i lite vatten
 
Tillagning:
 
Skär och finhacka grönsakerna till såsen. Hetta upp olja i en kastrull och fräs grönsakerna. De ska inte ta färg.
 
Blanda ner de övriga ingredienserna utom redningen. Koka upp och tillsätt redningen under omrörning.
 
Skär kycklingfilén i tärningar och marinera i soja.
 
Skär grönsakerna i tärningar, salladslöken i centimeterstora bitar samt purjolöken i halvcentimeter stora bitar. Hetta upp en panna och tillsätt hälften av oljan när pannan ryker. Bryn vitlöken och tillsätt köttet. Fräs i 1-2 minuter och tag upp.
 
Tillsätt resten av oljan och fräs grönsakerna 1 minut, häll tillbaka köttet. Tillsätt den sötsura såsen och rör om. Smaka av.
 
Servera med jasminris.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Tävling

Redan från start kommer det att finnas tävling med fina priser på Godare Mat när dörrarna öppnar om bara 10 dagar. Prenumerera på det gratis Matbrevet och få all information innan alla andra och få rabatt om du vill uppgradera ditt gratis medlemskap på Godare Mat...
 
Ett litet exempel på recept du kan hitta på Godare Mat...
 
Bananpaj à la Tobbe (10-12 bitar)
 
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
 
Fyllning:
3-4 mogna bananer
1 1/2 dl vit sirap
2-3 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
 
Kokostäcke:
75 g smör
1 1/4 dl farinsocker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl kokosflingor
1 ägg
 
Tillagning:
 
Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
 
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
 
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
 
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
 
Nagga bottenplattan med en gaffel.
 
Mosa bananerna i en skål. Blanda med sirap, grädde, vaniljsocker och potatismjöl. Tillsätt eventuellt några droppar gul karamellfärg om du vill att pajen ser lite mer festlig ut. Bred ut över bottnen på pajskalet.
 
Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter.
 
Sänk ugnsvärmen till 175°.
 
Smält smöret till täcket i en kastrull. Tillsätt farinsockret. Blanda mjöl, bakpulver och kokosflingor och rör ner det i smörblandningen. Rör ner ägget.
 
Fördela småklumpar av kokosblandningen jämnt över hela pajfyllningen.
 
Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda cirka 10 minuter tills kokostäcket får färg.
 
Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp eller vaniljglass.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

För vem?

Det är en bra fråga, för vem finns vi egentligen?
 
Det spelar ingen roll om du är nybörjare, glad amatör eller proffs. Godare Mat är till nytta och glädje för alla. Alla börjar som gratis medlemmar och kan sedan välja att uppgradera eller helt enkelt förbli gratis medlemmar.
 
Vad är skillnaden mellan de olika medlemskapen?
 
Som Basic-medlem får du:
* 1.000+ recept
* Ett 10-tal fakta- och teknikkategorier
* Bara vissa tävlingar öppna
 
Kostnad: Gratis
 
Som Extended-medlem får du:
* 7.500+ recept
* Europas mat, 1.000+ recept
* Vardagskocken - Våra gästkockar
* Ett 20-tal fakta- och teknikkategorier
* Tävlingar med fina priser
 
Kostnad: 175:-/år
 
Som Complete-medlem får du:
* 10.00+ recept
* Europas mat, 1.000+ recept
* Världens mat, 1.000+ recept
* Vardagskocken - Våra gästkockar
* Sökfunktioner för recept
* Ett 30-tal fakta- och teknikkategorier
* Tävlingar med fina priser
* Extra säsongsbetonade kategorier
 
Kostnad: 300:-/år
 
Nya recept och faktakategorier tillkommer koninuerligt, flest för Complete-medlemmar givetvis.
 

SÄKRA HALVA KOSTNADEN IDAG
 

Varför?

En fråga som återkommer är Varför?


Svaret? Varför inte?


Vår målsättning är att bli den största receptsajten/kokboken på nätet i Sverige. Till skillnad från våra konkurrenter är vi helt oberoende och blir därmed inte låsta av till exempel leverantörers sortiment/kampanjer som hos butikskedjor eller av TV-kanalers program-policy.


Vår vision är att kunna erbjuda våra medlemmar möjligheten att laga inte bara godare mat utan även mer hälsosam mat för de som vill det. För att uppnå detta finns tillgängligt en stor mängd fakta om livsmedel och matlagning, till skillnad från våra konkurrenter.


Vi har ingående studerat diverse receptsajter för att identifiera de mindre bra lösningarna för att sedan kunna göra det hela bättre. Främst har vi lagt vikt vid att göra webbplatsen lätt att navigera och samtidigt försökt att ge den mer känsla av traditionell kokbok.


Vikt har också lagts på att allt ska vara samlat på en sajt, du ska inte behöva leta på flera olika sajter för att hitta en del på den ena och en annan del på någon annan.


Du kan fortfarande säkra halva kostnaden första året för uppgradering, en möjlighet som försvinner om bara 10 dagar när Godare Mat öppnar dörrarna...


SÄKRA HALVA KOSTNADEN IDAG
 


Persikor är gott

Det tog inte lång tid att bestämma sig för vad som skulle serveras efter middagen... Dagens Söta på Godare Mat där Matbrevet växer så det knakar...
 
Peach Melba (4 portioner)
 
Ingredienser:
 
4 persikohalvor, färska eller konserverade
1/2 liter lättglass, vanilj
 
1/4 liter hallon, färska eller tinade djupfrysta
florsocker efter smak
 
citronmeliss
 
Tillagning:
 
Börja med såsen. Kör färska eller tinade hallon till puré i matberedare. Sila bort kärnorna. Späd purén med lite vatten om den är för tjock och smaka av med florsocker. Ställ purén kallt.
 
Doppa de färska persikorna i hett vatten, spola hastigt i kallt vatten och dra sedan av skalen. Dela frukterna och ta bort kärnorna.
 
Lägg upp persikohalvorna i portionsglas eller på assietter tillsammans med glassen och häll över hallonpurén. Garnera med citronmeliss.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Det som krokigt ska bli...

Alltid bra att vara ute i god tid. Det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli...
 
Det blir chili till middag och en sådan ska ju som bekant koka i många timmar för att bli riktigt bra, så den får man börja med redan nu. Tack och lov sköter den sig själv den mesta tiden...
 
Massor med lika läckra recept hittar du på Godare Mat...
 
Coastal Bend Chili (8-10 portioner)
 
Ingredienser:
 
1 kg nötfärs
6 schalottenlökar
1 gul lök
2-3 röd chili
3 klyftor vitlök
2 röda paprikor
2 brk krossade tomater
4 msk tomatpuré
2 tärningar köttbuljong
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk svartpeppar
1 msk basilika
1 brk kidneybönor
1 brk svarta bönor
 
Tillagning:
 
Ansa löken och hacka den fint. Hacka chilin fint. Kärna ur paprikan och skär den i små tärningar.
 
Slå bönorna i en sil och skölj med kallt vatten, låt droppa av ordentligt.
 
Bryn färsen i olivolja i het panna. Lägg över den i en gryta, gärna gjutjärn. Fräs därefter lök, chili och paprika i olivolja utan att de tar färg och lägg sedan över dem i grytan.
 
Tillsätt krossad tomat, tomatpuré och buljong. Låt koka upp.
 
Tillsätt spiskummin, paprikapulver, chilipulver, cayennepeppar, svartpeppar och basilika. Rör runt ordentligt. Önskar du en hetare chili tillsätter du mer chilipulver och cayennepeppar. Tillsätt till sist bönorna och rör runt.
 
Låt småkoka minst 60 minuter under lock. Rör runt lite då och då. Bäst blir chilin om den får koka 3-4 timmar.
 
Servera med kokt ris, brytbröd och eventuellt en grön sallad.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Sötsug...

Och så kommer det smygande igen, tidigt som tusan idag, sötsuget... Kanske för att jag är riktigt trött idag, jobbade till halv fyra imorse och sedan upp vid sex igen och fortsatte...


Det är mycket som ska vara klart och på plats till slutet av månaden när Godare Mat äntligen öppnar dörrarna...


Sötsuget dämpas idag med en härlig italiensk dessert...


Blåbärsgino (4 portioner)


Ingredienser:


600 g blåbär, färska eller frysta
3 msk socker
2 msk potatismjöl
200 g vit choklad
3 dl vispgrädde


Tillagning:


Värm ugnen till 250°.


Blanda blåbär med socker och potatismjöl och lägg i ugnsfasta små portionsformar. Riv den vita chokladen och strö ett rejält täcke över varje form.


Gratinera ca 5 minuter, eller tills chokladen blivit ljusbrun och knäckig.


Tag ut formarna försiktigt. Servera med lättvispad grädde.


Källa: Godare Mat med Matbrevet


Smakliga bröd

Arbetet går vidare, någon gång ska jag säkert kunna få en ledig halvtimma jag också...


Ingen rast och ingen ro, mycket som ska på plats inför premiären vid månadsskiftet. Missa inte att prenumerera på Matbrevet så du får förhandsbesked när den gratis medlemsregistreringen på Godare Mat öppnar...


Pomerans- och korianderbröd (16 bröd)


Ingredienser:


11 dl vetemjöl fullkorn
50 g jäst
1/2 dl smör & rapsolja
1/4 dl brödsirap
1/2 tsk salt
1 msk pomeransskal, malda
1 1/2 tsk koriander, mald
4 dl mjölk, 37º


Pensling:

1 ägg
oskalade sesamfrön


Tillagning:


Lägg mjöl, jäst, smör & rapsolja, sirap, salt, pomeransskal och koriander i degbunken till köksmaskinen med degkrokarna monterade. Tillsätt den ljumma mjölken och arbeta ihop allt till en smidig deg, ca 10 minuter. Låt degen jäsa 30 minuter under bakduk.


Ta upp degen på bakbordet och knåda igenom den. Dela degen i två delar och rulla ut dem till längder. Dela varje längd i åtta bitar. Rulla varje del till ett avlångt bröd och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa 30 minuter under bakduk.


Pensla med uppvispat ägg och strö över oskalade sesamfrön. Grädda bröden i mitten av ugnen, ca 10 minuter. Låt dem svalna på brödgaller under bakduk.


Källa: Godare Mat med Matbrevet


Vanilla

Så är det dags igen snart, vid middagstid går nästa upplaga av Matbrevet ut till alla prenumeranters e-mail. Veckans upplaga handlar om te och kaffe, kanske dags att starta din egen prenumeration?


Hot Vanilla Coffee


Ingredienser:


2 dl starkt kaffe
1/4 tsk vaniljsocker
2 msk vispgrädde 40%, lätt vispad
kakao


Tillagning:


Häll kaffe och vaniljsocker i en kopp och rör om. Toppa med vispad grädde och pudra över kakao.


Källa: Godare Mat med Matbrevet


Jobbar hårt...

Deadlines kan vara en pina ibland, men det tvingar iaf en att få saker klara i tid och det är ju fördel för alla andra när de slipper vänta mer än nödvändigt...


Jobbar hårt med att få allt klart till "The Grand Opening" på Godare Mat vid månadsskiftet. Missa inte din prenumeration på Matbrevet så du vet före alla andra när dörrarna öppnas...


Tryffel med äpple och timjan (40 st)


Ingredienser:


300 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
2 äpplen
1/2 dl vitt vin
1 stor kvist färsk timjan eller 1/2 tsk torkad
1/2 tsk vaniljsocker
2 msk brun farin strö
2 msk äpplejuicekoncentrat eller calvados


Tillagning:


Hacka chokladen i små bitar.


Skär äpplena i bitar och lägg i en kastrull med timjan, vin och grädde. Låt sjuda under lock i 20 minuter.


Passera genom en sil. Koka ihop tills det återstår en knapp deciliter. Rör i vaniljsocker, farin och choklad och rör tills chokladen smält. Rör i juicen/calvadosen. Låt stelna.


Skeda upp tryffeln och rulla i finriven choklad eller kakao. Förvara äppletimjantryffel i kylskåp. Serveras med fördel till en kopp kaffe efter maten.


Källa: Godare Mat med Matbrevet


Okristlig tid att vakna...

Egentligen en okristlig tid att vakna och stiga upp, men någon måste ju gå upp och väcka tuppen också. Frukosten redan avklarad och jobbandet i full gång. Till frukost avnjöts Dagens Bak på Godare Mat...


Valnötsbröd (2 stora bröd)


Ingredienser:


Ca 870 gr vetemjölspecial
50 gr färsk jäst
75 gr grovt hackade valnötter
2 msk strösocker
5 dl kall mjölk
2 msk olivolja
1 msk matättika
12-15 gr salt
1 uppvispat ägg
flingsalt


Tillagning:


Koka valnötterna på svag värme i olivoljan ett par minuter. Häll upp mjölken i degbunken, slå på nötolja, tillsätt ättika, socker och jäst. Blanda i fem minuter tillsätt sedan saltet och blanda ytterligare en minut.


Baka ut i två limpor och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i minst en timme. Pensla sedan med uppvispat ägg strö lite flingsalt på.


Grädda 10 minuter i 230 graders ugn, sänk sedan temperaturen till 190 grader och grädda till bröden har en kärntemperatur på 97 grader, kontrollera med digital kökstermometer.


Källa: Godare Mat med Matbrevet


Något gör jag rätt...

Nu börjar konkurrenterna få upp ögonen för att Godare Mat finns och kan komma att hota deras position. Matbrevet har börjat få prenumeranter hos några av de stora, så något gör jag rätt...


Starta din prenumeration du också och få läckra recept och intressant fakta varje vecka direkt till din e-mail, det är gratis...


Toscagratinerad ananas (4 portioner)


Ingredienser:


1 stor färsk ananas


Glasyr:


100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde
1 msk kanel
100 g mandelspån
2 dl Crème Fraiche till servering


Tillagning:


Dela ananasen i fyra delar och skär ut fruktköttet, skiva det och lägg tillbaka i skalet. Lägg ananasklyftorna på ett ugnsfast fat.


Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och blanda ned resten av ingredienserna. Värm massan på svag värme (får ej koka) under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat.


Bred toscan på ananasklyftorna. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter i 250 grader. Servera med vispad Crème Fraiche.


Färsk ananas kan bytas ut mot burkananas. Denna rätt går också att variera med äpple eller päron.


Källa: Godare Mat med Matbrevet


Älskade knölar...

Vår mest älskade knöl, vad vet du egentligen om den?


Missa inte det gratis Matbrevet, nästa upplaga skickas ut om ungefär fem timmar. Inte bara får du som prenumerant massor med läckra recept och intressant fakta, du får också rabatt på uppgradering på Godare Mat när medlemskapen blir tillgängliga om några veckor...


Ett exempel på recept du hittar hos Godare Mat...


Gräddig färskost à la Provence


Ingredienser:


1 liter filmjölk
1½-2 dl vispgrädde
½-1 tsk salt


Tillagning:


Häll filmjölk och grädde i en gryta. Värm under omrörning till cirka 45º.


Slå vätskan i en silduk eller kaffefilter och låt stå och rinna av i cirka 4 timmar.


Lägg ostmassan i en skål och blanda ner salt och smaktillsats med en gaffel. Forma runda ostar eller lägg i en burk och kyl.


Vasslen (det som runnit av) är utmärkt att använda som degvätska till syrliga eller mörka matbröd.


Förslag på smaksättningar:


1-2 tsk vitlökspulver
1 kruka färsk gräslök, finskuren
½ liten burk champinjoner, väl avrunnen och finhackad
15-20 st skalade räkor, väl avrunna och finhackade


Källa: Godare Mat med Matbrevet


Snart dags...

Så är det bestämt. Ett datum när Godare Mat öppnar dörrarna för gratis medlemskap. När april tar slut och maj börjar är det dags!


Godare Mat har för avsikt att bli Sveriges största och bästa kokbok på nätet. Det kommer alltid att finnas gratis medlemskap, men för dig som vill ha mer fnns alltid möjligheten att uppgradera och få så mycket mer...


Ända fram till att dörrarna öppnar för registrering har du dessutom chansen att kunna skaffa lite rabatt, hela 50%, på uppgraderingen. Missa inte den chansen!


Säkra uppgradering till halva priset här!
 
 image7


Inspiration

Idag ska jag på föreläsningar, så det blir inte mycket bloggat. Temat för föreläsningarna är "Matinspiration" och dagens intryck kommer att ligga till grund för nästa upplaga av Matbrevet.


Missa inte att prenumerera på Matbrevet, det gratis nyhetsbrevet som finns mitt i verkligheten och ger dig inte bara massor med läckra recept, utan fakta även om allt som har med mat och dryck att göra.


Strimlat fläsk à la Tobbe (4 portioner)


Ingredienser:


750 g grytbitar av fläsk
3 schalottenlökar
2 gröna spansk peppar
2 medelstora morötter
2 gröna paprikor
1 liten purjo
100 g champinjoner, små färska
200 g bambuskott (från burk)
4 msk olja
50 g valnötskärnor
4 tsk majsstärkelse (Maizena)
3 dl vatten
1 tsk kinesisk soja
3 krm salt
2 krm svartpeppar
1 hönsbuljongtärning


Tillagning:


Skär köttet i smala strimlor. Skala schalottenlöken och hacka fint. Dela spansk peppar, skrapa ur kärnorna och strimla eller hacka fruktköttet. Skala moroten och hacka den fint. Kärna ur paprikorna och strimla dem. Ansa purjolöken och skölj bort eventuella jordrester. Strimla den. Ansa svampen och skär den i skivor.


Hetta upp en wok eller stor stekpanna. Tillsätt lite fett och fräs nötterna guldbruna under omrörning. Tag upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper. Hetta upp mer fett och fräs köttet ett par min under omrörning. Tag upp och låt också det rinna av på hushållspapper.


Fräs sedan morötter, paprika och svamp någon minut. Blanda i bambuskott, lök och spansk peppar och fräs under omrörning ytterligare 1-2 min. Rör ut Maizenan i vattnet. Blanda det med soja, salt och peppar och häll det i pannan. Tillsätt söndersmulad buljongtärning och koka upp under omrörning. Blanda i kött och nötter och låt allt koka upp.


Servera med jasminris.


Källa: Godare Mat med Matbrevet


Lördagsgodis

Har du någonsin funderat över hur mycket till synes ofarliga tillsatser du stoppar i dig varje gång du äter godis? Tillsatser som kan verka harmlösa men som i det långa loppet ställer till med både det ena och det andra i dig...


Varför inte göra ditt eget godis? På Godare Mat finns massor med godisrecept, till exempel Dagens Söta...


Ljuvliga valnötspraliner (25 st)


Ingredienser:


150 g mandelmassa
50 g malda valnötskärnor
1 msk mörk rom
200 g ljus blockchoklad
25 valnötskärnor till dekorering


Tillagning:


Bryt mandelmassa i bitar och lägg bitarna i en skål. Tillsätt malda valnötskärnor och mörk rom.


Blanda och bearbeta massan tills den blivit smidig.


Kavla ut mandelmassan mellan två skikt plastfolie så att du får en 1 cm tjock platta.


Ta bort plastfolien och skär plattan i kvadrater (2x2 cm).


Smält ljus blockchoklad och doppa pralinerna i denna.


Lägg pralinerna på ett galler och dekorera varje pralin med en valnötskärna. Lägg dem sedan i små formar.


Källa: Godare Mat med Matbrevet


Good Morning World

Bättre kan man inte börja dagen än med färska frukostbullar. Bäst av allt, de är halvnyttiga också, inte bara förbaskat goda. Givetvis hittade på Godare Mat...


Tobbes frukostbröd (20-25 st)


Ingredienser:


Gröt:

4 dl havregryn
8 dl kallt vatten
1 tsk salt


Deg:

50 g margarin eller smör
3 dl vatten
50 g jäst
2 tsk hel kummin
1,5-2,5 liter vetemjöl


Pensling:

ägg
blå vallmofrön


Tillagning:


Mät upp havregryn, vatten och salt i en gryta. Koka upp och låt koka under omrörning cirka 5 minuter. Låt svalna av.

Stöt kummin i en mortel.


Smält matfettet i en gryta. Tillsätt vatten och värm eventuellt, vätskan ska vara fingervarm, cirka 37°.


Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör runt tills all jäst är upplöst.


Tillsätt havregrynsgröten, kummin och 1-1,5 liter av vetemjölet. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Du behöver tillsätta mer mjöl, gör det med 1-2 dl åt gången tills degen får rätt konsistens.


Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.


Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den åter är smidig utan att klibba.


Dela degen i 4 lika stora delar. Dela sedan varje del i 5-6 lika stora mindre delar. Rulla varje del till en rund boll och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.


Låt jäsa under duk cirka 20 minuter.


Vispa upp ägg och pensla bröden med det. Strö över vallmofrö.


Grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter vid 225°.


Ta ut och låt svalna på galler under duk.


Källa: Godare Mat med Matbrevet


Fashionable cooking

Även mat och dryck har blivit mode, alla TV-kanaler med självaktning har matlagningsprogram och receptsajterna är fler och större än någonsin.


Hur många av de sajterna kan kalla sig kokbok? Bara en egentligen, den enda som har alla delar en riktig kokbok ska ha och ett riktigt innehållsregister. Den är dessutom mycket mer lättnavigerad.



Få uppgradering från gratismedlem till halva priset



image7


Söt italienare

Säga vad man vill om italienare, men godsaker kan de... Här Dagens Söta på Godare Mat...


Tiramisu med vaniljgrädde (4 portioner)


Ingredienser:


8 tiramisukex (savoiardi, vicenzi, ladyfingers)
1 stor kopp starkt kaffe
2-3 cl konjak
2 äggulor
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
kakao


Tillagning:


Fördela kexen i formar eller glas. Slå kaffe och eventuell konjak över, så att de är helt genomblöta.


Vispa äggulor, socker och vaniljsocker till vitt skum. Lättvispa grädden separat. Blanda ihop och slå det över kexen.


Sikta kakaopulver över och ställ formarna kallt till servering.


Källa: Godare Mat med Matbrevet


Go Texan

Man lär sig mycket när man tar sig utanför rikets gränser, lär sig om allt möjligt som till exempel kultur och mat...


Här är en härlig lagom het chili komponerad under den period jag var verksam i Houston, provsmakad och godkänd av mexikanska vänner i Houston och Corpus Christi, båda vid The Coastal Bend...


Mer internationell mat hittar du givetvis hos Godare Mat...


Coastal Bend Chili (8-10 portioner)


Ingredienser:


1 kg nötfärs
6 schalottenlökar
1 gul lök
2-3 röd chili
3 klyftor vitlök
2 röda paprikor
2 brk krossade tomater
4 msk tomatpuré
2 tärningar köttbuljong
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk svartpeppar
1 msk basilika
1 brk kidneybönor
1 brk svarta bönor


Tillagning:


Ansa löken och hacka den fint. Hacka chilin fint. Kärna ur paprikan och skär den i små tärningar.


Slå bönorna i en sil och skölj med kallt vatten, låt droppa av ordentligt.


Bryn färsen i olivolja i het panna. Lägg över den i en gryta, gärna gjutjärn. Fräs därefter lök, chili och paprika i olivolja utan att de tar färg och lägg sedan över dem i grytan.


Tillsätt krossad tomat, tomatpuré och buljong. Låt koka upp.


Tillsätt spiskummin, paprikapulver, chilipulver, cayennepeppar, svartpeppar och basilika. Rör runt ordentligt. Tillsätt till sist bönorna och rör runt.

Låt småkoka minst 60 minuter under lock. Rör runt lite då och då. Bäst blir chilin om den får koka 3-4 timmar.


Servera med kokt ris, brytbröd och eventuellt en grön sallad.


Vill du ha en hetare chili ökar du bara mängden chilipulver och cayennepeppar.


Källa: Godare Mat med Matbrevet


Sweet dreams

God morgon världen... Ännu en dag gryr och jag kan fortsätta att bygga det som ska bli Sveriges största och bästa kokbok på nätet. Enklaste sättet du kan få vet när dörrarna öppnar är att prenumerera på det gratis Matbrevet...


Med Matbrevet får du varje vecka massor med läckra recept och intressant fakta. Bland annat får du hela veckans Dagens från Godare Mat snyggt förpackat på ett och samma ställe...


Drömmar med nougat (45-50 st)


Ingredienser:


100 g margarin rumstempererat
2,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl matolja
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
100 gr nougat i tärningar 0,5 x 0,5 cm


Tillagning:


Vispa margarin, socker och vaniljsocker smidigt. Vispa sedan i oljan lite i sänder.


Blanda hjorthornssalt och mjöl, rör sedan ner det i smeten. Rulla ut degen i två längder. Skär varje längd i 24 bitar och forma dem till bollar. Lägg 12 bollar på varje plåt med bakplåtspapper under. Tryck en liten grop i mitten på bollen, tryck sedan ned en liten bit nougat i varje dröm.


Grädda mitt på silikonmatta eller bakplåtspapper i ugnen ca 20 minuter i 150 graders ugn. Om du har varmluftsugn kan du grädda flera plåtar samtidigt.


Källa: Godare Mat med Matbrevet


På kanelen...

Inte riktigt rätt tid på dygnet att vara på kanelen, men när äpplena ligger på kanelen är det helt OK... Och gott... Dagens Bak på Godare Mat...


Tobbes kanelpaj med äpple (8-10 portioner)


Ingredienser:


Pajdeg:

3 dl vetemjöl
3 msk socker
4 tsk kanel
125 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten


Fyllning:

4-5 röda äpplen
1 1/2 dl socker
1 msk potatismjöl
1 msk kanel


Tillagning:


Mät upp mjöl, socker och kanel i en skål. Blanda dem väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölblandningen med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.


Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.


Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.


Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.


Nagga bottenplattan med en gaffel så att den inte blir blåsig. Grädda i mitten av ugnen vid 225° i 15 minuter. Låt pajskalet svalna i formen.


Mät upp socker, potatismjöl och kanel i en skål. Blanda dem väl. Strö ut ungefär hälften av sockerblandningen på bottnen av pajskalet.


Kärna ur och skala äpplena. Skär äpplena i tunna skivor, cirka 2-3 millimeter tjocka.


Vänd äppelskivorna i sockerblandningen och arrangera dem i cirklar i pajskalet. Lägg skivorna så de ligger över varandra. Vill du inte ha cirklar kan du lägga äppelskivorna i en spiral, i ett fiskfjällsmönster eller något annat mönster du tycker om.


Grädda i mitten av ugnen vid 225° i 25 minuter. Låt pajen svalna något i formen.


Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp.


Källa: Godare Mat med Matbrevet


Hur nyttig är du?

Var tredje amerikan lider av sjuklig eller dödlig fetma. Var fjärde britt gör det också. I Sverige ligger vi inte långt efter.


Frågan du ska ställa dig själv är om du riskerar din egen hälsa på samma sätt eller om du äter så nyttigt som du borde?


Ta hjälp av Godare Mat för att hitta alla de där supergoda men ändå nyttiga recepten. Här är Dagens Rätt idag till exempel.


Grön soppa från Björkholmen (4-6 portioner)


Ingredienser:


1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 liten purjolök
1 grön paprika
1 grön chilifrukt
2 msk olivolja
500-600 g frysta ärtor
1 liter hönsbuljong
1 kruka färsk finhackad persilja
1 1/2 dl vispgrädde
salt
vitpeppar


Tillagning:


Ansa och skölj purjo och skär den i skivor. Ansa paprikan och ta bort kärnhuset, skär den små tärningar. Finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök, purjo och paprika i olivolja i en gryta utan att det tar färg.


Finhacka chilifrukten och tillsätt den i grytan. Häll på ärtor och buljong och låt det hela koka ett par minuter.


Tillsätt persilja och mixa soppan med stavmixer direkt i grytan. Rör ner vispgrädde. Smaka av med salt och peppar.


Servera med ett fiberrikt brytbröd och kokta ägg i halvor.


Källa: Godare Mat med Matbrevet


Bara timmar kvar...

Om bara några timmar är det dags... Då skickas veckans upplaga av det gratis Matbrevet ut, späckat med intressant fakta och läckra recept...


Starta din prenumeration här


Tobbes gröna kräpps (10-12 st)


Ingredienser:


Svampstuvning:

500 g färska champinjoner
100 g smör eller margarin
2 msk vetemjöl
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
1/2 tsk paprikapulver
salt
vitpeppar


Crèpes:

3 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk riven muskotnöt
5 dl mjölk
3 ägg
450 g hackad spenat
50 g smör eller margarin


Gratinering:

1-2 dl riven ost


Tillagning:


Ansa svampen till stuvningen, ta bort stammarna och skinnet på hattarna. Skär svampen i bitar och fräs den i matfettet tills vätskan kokat in.


Strö över mjölet och rör om. Späd med grädden först och sedan mjölken lite i sänder.


Koka stuvningen på svag värme 5-10 minuter. Smaksätt med paprikapulver, salt och peppar.


Blanda mjöl, salt och muskotnöt till crèpes-smeten. Rör ner hälften av mjölken först, risken för klumpar är då mindre. Rör sedan ner resten av mjölken.


Rör ner äggen och sist spenaten. Kör eventuellt med en stavmixer för att riktigt finfördela spenaten.


Smält matfettet i stekpannan som ska användas för att grädda pannkakorna och rör ner det i smeten. På så sätt behöver inte pannan smörjas mer under gräddningen.


Grädda tunna pannkakor och låt dem svalna något.


Lägg en sträng med svampstuvning på varje pannkaka och rulla ihop dem. Lägg de hoprullade pannkakorna i en smord form och strö riven ost över.


Gratinera i 175° i mitten av ugnen cirka 15 minuter eller tills osten smält och fått färg.


Servera med en grönsallad.


Källa: Godare Mat med Matbrevet


Kaloribomb av stort format

För alla älskare av vit choklad, här kommer en riktig kaloribomb från Godare Mat...


När Godare Mat öppnar för gratis medlemskap i april kan du också fixa uppgradering till halva priset här...


Sir Toby's Cake (14-16 bitar)


Ingredienser:


Bottnar:

300 g sötmandel
3 msk potatismjöl
6 äggvitor
3 dl strösocker


Äggcrème:

4 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
100 g smör eller margarin


Chokladcrème:

2 dl mjölk
2 dl grädde
2/3 dl socker
2 äggulor
300 g vit blockchoklad, hackad
4 msk potatismjöl


Glasyr:

450 g vit blockchoklad
3 msk smör eller margarin
2-3 msk snabbkaffepulver


Garnering:

flagad mandel


Tillagning:


Bottnar:


Skålla och skala mandeln. Låt den torka och mal den sedan i mandelkvarn. Blanda med potatismjöl.


Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa till en hård och blank maräng.


Rör ner mandeln i marängen. Rita tre cirklar på bakplåtspapper, 18-20 cm i diameter och bred ut smeten i dem.


Grädda i 175° i 15 minuter och låt kallna.


Äggcrème:


Blanda äggulor, grädde och socker i klickar av smöret, och sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Låt krämen svalna.


Chokladcrème:


Koka upp grädde och mjölk. Blanda ihop äggulor och socker. Sjud tillsammans under omrörning till 85 C. Sila krämen över den hackade chokladen. Vispa slät. Vispa ner potatismjöl. Värm sakta i gryta under omrörning tills krämen tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Låt svalna i kyl.


Glasyr:


Smält chokladen till glasyren tillsammans med kaffepulver och matfett i en skål över vattenbad. Se noga till att inget vatten kommer i glasyren eftersom den då grynar sig och tjocknar.


Montering:


Lägg ihop två av bottnarna med äggcrème mellan. Bred chokladcrème ovanpå de redan monterade bottnarna och lägg den tredje bottnen över.


Bred glasyren på tårtans översida och kanter. Dekorera eventuellt tårtans kanter med flagad mandel.


Källa: Godare Mat med Matbrevet


RSS 2.0