Länka bloggen
Har du inte själv en matblogg kanske du känner någon som har, tipsa dem...
Godare Mat med Matbrevet
Hörru din räka...
Snart höjer Vulkan priserna med hela 20%, det är hög tid att skaffa dina exemplar av Vardagskocken och Lilla Pajboken innan dess...
Apropå kräftskiva och Lilla Pajboken så bjuder vi idag på en saffransdoftande godbit från just den boken...

Ingredienser 6-8 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
1 burk kräftstjärtar i spad (360/170 g)
1 burk räkor i spad (360/170 g)
3 vitlöksklyftor
2 dl riven ost
Äggstanning:
4 ägg
2 dl grädde
2 msk kräftspad
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1/2 - 1 påse saffran
Tillagning:
Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå kallt ca 30 min.
Sätt ugnen på 200º.
Förgrädda pajskalet 10-15 min.
Lägg de väl avrunna räkorna och kräftstjärtarna i en skål tillsammans med osten. Pressa vitlöken över och blanda väl. Bred ut över bottnen av pajskalet.
Vispa samman ägg, grädde, kräftspad, salt, vitpeppar och saffran. Häll äggstanningen över fyllningen.
Grädda i nedre delen av ugnen 40-50 minuter tills äggstanningen stelnat.
Låt pajen svalna något innan den serveras.
Godare Mat med Matbrevet
Lilla Pajboken
Vardagskocken
Rund mat

Desto roligare är det att göra pajer med ett riktigt pajskal, även om det är lite mer jobb och tar lite längre tid.
Bli en mästare på pajer du också. Alla grunderna, tipsen och idéerna hittar du i Lilla Pajboken från Godare Mat.
Ett exempel på allt läckert du hittar i Lilla Pajboken:

Ingredienser 4-6 portioner:
Deg:
2 kokta kalla potatisar, ca 150 g
3 dl vetemjöl
50 g margarin
2 msk kallt vatten
Fyllning:
400 g broccolibuketter
200 g rökt bröstsida
2 dl riven ost
Äggstanning:
4 ägg
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 tsk riven muskot
Tillagning:
Skala och riv den kokta potatisen. Hacka samman mjöl, potatis och margarin till en smulig massa.
Tillsätt det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i kylskåp ca 1 timme.
Kavla ut degen och klä en pajform med lös botten, ca 24 cm i diameter, nagga degbottnen med en gaffel. Låt formen stå i kylskåp ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°.
Förgrädda pajskalet 10 minuter.
Putsa bröstsidan och strimla den fint. Fräs upp den i lite olja i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
Dela broccolibuketterna i mindre bitar och förväll dem någon minut i lättsaltat vatten.
Lägg bröstsidestrimlorna i pajskalet. Lägg broccolin ovanpå och strö sedan osten överst.
Vispa samman ägg, mjölk, salt, vitpeppar och muskot. Häll äggstanningen över fyllningen.
Grädda pajen 30-40 minuter eller tills äggsmeten stannat och fått fin färg.
Låt pajen svalna något och servera med en klick crème fraiche.
Godare Mat och Lilla Pajboken
Bidrag

Ingredienser 8-10 portioner:
Deg:
100 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 msk socker
1 äggula
3 msk kallt vatten
Fyllning:
2 msk snabbkaffepulver
1 1/2 msk hett vatten
175 g ljus blockchoklad
2 äggulor
3 äggvitor
3 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk potatismjöl
2 dl vispgrädde
Tillagning:
Sätt ugnen på 150º.
Mät upp mjöl, socker och kakao i en skål. Blanda dem väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar.
Finfördela fettet i mjölblandningen med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt äggulan och vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga bottnen och låt den stå svalt 30 min.
Lös upp snabbkaffepulvret i hett vatten och låt det svalna.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen vid 150° i 10-15 minuter.
Smält blockchokladen över vattenbad. Tag av från värmen och rör ner äggulorna en i taget. Rör sedan ner det upplösta snabbkaffet.
Vispa äggvitorna med socker, vaniljsocker och potatismjöl till ett hårt skum. Vänd ner chokladsmeten i äggviteskummet.
Vispa grädden hårt och vänd ner den i smeten. Bred ut fyllningen över hela bottnen.
Grädda i cirka 30-40 minuter i mitten av ugnen.
Låt pajen svalna i formen innan den serveras.
Servera som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp eller vispad grädde.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Kaffe-tävling
På Godare Mat tycker vi också om kaffe...
Coffe Manhattan
Ingredienser 1 kopp:
2 msk chokladsås
2 dl kaffe
1 dl mjölk 3%, varm
1 krm kanel, malen
Tillagning:
Häll chokladsås i botten av en pappmugg och fyll på med kaffe och varm mjölk. Toppa med kanel.
Godare Mat med Matbrevet
Missa inte att Vulkan i september kommer att höja priserna med 20%, skaffa Godare Mat's kokböcker innan priset går upp...
Vardagskocken
Lilla Pajboken

Höjning
När du köper någon av de två böckerna får du också 50% rabatt på uppgradering på Godare Mat...

Vardagskocken
Lilla Pajboken
Miljövänlig?
Hur kan en kokbok på nätet vara mer miljövänlig än en i tryck?
Det används inga träd för att göra papper.
Det används inga kemikalier för att bleka papper.
Det används inga kemikalier för att trycka på pappret.
Det är inga transporter av timmer, papper, kemikalier eller böcker.
Om man tänker efter kan man säkert hitta många fler skäl till varför en kokbok på nätet är mer miljövänlig...
Godare Mat - en mer miljövänlig kokbok
Nytt i massor...
Ett exempel på vad som läggs till...
Lammspett med kokos
Ingredienser 4 portioner:
800 g lammstek
10 träspett, blötlagda 10 min
Marinad:
1 gul lök, grovt hackad
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk Ketjap Manis
2 msk pressad citron
1 msk sambal oelek
1 dl riven kokos
2 msk matolja
Tillagning:
Blanda samman alla ingredienser till marinaden i en stor bunke.
Putsa lammsteken och skär 2 cm stora tärningar. Lägg ner köttet i bunken och låt sedan marinera i kylen minst 2 timmar.
Sätt ugnen på grill 250°.
Trä upp köttet på spetten. Salta och peppra. Grilla spetten i ugnen ca 3 minuter på varje sida.
Serveras med nykokt ris och chilisås.
Godare Mat med Matbrevet
Kaffe-dags
En av de många kaffevarianterna du hittar hos Godare Mat nedan...
Chaikryddad café au lait
Ingredienser 1 kopp:
2 dl starkt kaffe
1 1/2 dl mjölk 3%, varm
1/2 krm kardemumma, malen
1/2 krm kanel, malen
1/2 krm ingefära, malen
1/2 krm vaniljsocker
Tillagning:
Häll kaffet och mjölken i en stor kopp. Tillsätt kryddor och vaniljsocker. Rör om.
Godare Mat med Matbrevet
I all enkelhet (del 2)
Fler enkla och goda rätter hittar du på Godare Mat där du just nu får uppgradering utan kostnad så du kan prova lite mer än bara det gratis utbudet. När uppgraderingen löper ut finns inget krav att betala för fortsatt medlemskap, du kan förbli gratis medlem för alltid...

Ingredienser 6-8 portioner:
1 kg fast potatis, tex Asterix
1 kg falukorv
1 purjolök
2 köttbuljongtärningar
2 tsk torkad timjan
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 1/2 - 2 liter vatten
Tillagning:
Skala potatisen. Skär potatis och falukorv i 1/2-centimeter tjocka skivor och lägg i en gryta.
Ansa och skölj purjolöken ordentligt så att inga jordrester finns kvar. Skär den i 1/2-centimeter tjock skivor och lägg i grytan.
Tillsätt vatten, timjan, buljongtärningar, salt och peppar. Tillsätt så mycket vatten att det bara precis täcker. Koka upp och låt sjuda tills potatisen är genomkokt, cirka 10 minuter. Prova med sticka.
Servera med ett mustigt fullkornsbröd och en god ost.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Tips & Idéer
Vardagskocken - En annorlunda kokbok från Godare Mat full med läckra recept skapade mitt i vardagen.
Lilla Pajboken - Med Lilla Pajboken får du en komplett guide till pajernas värld.
Böckerna är de första i en hel serie från Godare Mat...

I all enkelhet
Fler enkla och goda rätter hittar du på Godare Mat där du just nu får uppgradering utan kostnad så du kan prova lite mer än bara det gratis utbudet. När uppgraderingen löper ut finns inget krav att betala för fortsatt medlemskap, du kan förbli gratis medlem för alltid...

Ingredienser 4-6 portioner:
700 g falukorv
3-4 morötter
2 gröna chili
3 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
4 dl hönsbuljong
1 dl tomatketchup
2 tsk rödvinsvinäger
2 tsk torkad basilika
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
4-5 tsk maizena
Tillagning:
Skär falukorven i 1/2 cm tjocka skivor som sedan skärs i 1/2 cm breda stavar.
Dela chilifrukterna på längden och skrapa ur kärnorna. Strimla dem sedan tunt.
Skala vitlöksklyftorna och skiva dem sedan tunt.
Skala morötterna och riv dem grovt. Hacka dem sedan fint.
Hetta upp olivoljan i en gjutjärnsgryta. Fräs chili, vitlök och morot någon minut under omrörning så de blir mjuka utan att ta färg.
Tillsätt falukorven och fräs ytterligare några minuter under omrörning.
Tillsätt hönsbuljong, tomatketchup, rödvinsvinäger, basilika, salt och vitpeppar. Rör om och låt sjuda 10 minuter under lock.
Rör ut maizena-mjölet i lite kallt vatten och tillsätt det under omrörning. Låt grytan koka upp och tag den sedan från värmen.
Servera med kokt ris.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Vardagsmat
Missa inte att du får en hel vecka som uppgraderad medlem när du blir medlem på Godare Mat...

Ingredienser 6-8 portioner:
10 st pannbiffar (ca 500 g)
1 gul lök
2 brk krossade tomater
5 dl vatten
500-750 g vitkål
3 vitlöksklyftor
1 msk basilika
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 köttbuljongtärning
2 msk maizena
Tillagning:
Stek pannbiffarna i lite olja i en stekplåt. Lägg dem att svalna på en tallrik.
Skala och strimla löken fint. Fräs den i stekplåten under omrörning utan att den får färg.
Skär pannbiffarna i centimeterbreda strimlor. Lägg löken och pannbiffsstrimlorna i en gryta. Häll den krossade tomaten i grytan. Pressa vitlöken över och tillsätt vattnet, basilikan, saltet, vitpepparn och buljongtärningen.
Ansa vitkålen och strimla den fint. Tillsätt den till grytan.
Rör om så att allt blandas. Koka upp och låt sjuda 10-15 minuter. Rör om då och då.
Rör ut maizenan i lite kallt vatten och rör ner i grytan. Ta av från värmen.
Smaka eventuellt av med salt och vitpeppar. Servera med kokt ris.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Here comes the weekend
Apropå helg, passa på att äta gott i helgen. Godare Mat har lagt upp en sida med "meze", dundergod plockmat från östra Medelhavsregionen...
Souvlaki på lamm
Ingredienser 8 st:
600 g lammkött
1 st jumbolök, hackad
3 st vitlöksklyftor, hackade
salt
svartpeppar
4 dl grekisk yoghurt
8 st lagerblad
2 msk olivolja
8 st trä- eller metallspett
Tillagning:
Gör en marinad av yoghurt, lök, vitlök, salt, svartpeppar och olivolja.
Trä spetten antingen före eller efter marinering.
Lägg köttet i marinaden och täck ytan med lagerblad. Låt det hela stå över natten.
Ta upp bitarna och trä på spett om du inte gjort det innan. Torka av spetten och grilla helst på öppen eld av kolbädd.
Servera med bröd.
Sjuk humor
Roade mig på morgonen med att baka bagles innan det var dags att parkera sig vid datorn. På plats och ska börja jobba med nya sidor till Godare Mat bestämmer sig brödrosten till dator för att börja starta om och uppföra sig lustigt...
Vid en koll visar sig det att datorn har drabbats av ett virus kallat... Just det... Bagle!!!
Testade med Windows Live OneCare och det var ju bortkastad tid. Efter att ha scannat talar den om att för att kunna plocka bort otäckheterna måste jag installera en betalad version och när jag ska installera och få 90 dagar gratis att testa visar det sig att det inte går installera för jag har inte engelsk Windows...
I ren protest medan en stor del av dagen går till spillo medan datorn rensas från allehanda skräp med Trend Micro HouseCall istället kommer här receptet på de goda bröden...
Bagels
Ingredienser:
17 dl vetemjöl
1 msk salt
50 gram jäst
5 dl vatten
2 msk flytande margarin
Kokning:
4 liter vatten
2 msk socker
Garnering:
grovt salt, sesamfrön, kummin eller riven ost
Tillagning:
Blanda vetemjöl och salt i en stor matberedare. Smula ner jästen. Värm vattnet till 37 grader och blanda ner margarin och sirap. Tillsätt all vätska på en gång och bearbeta degen minst 8 minuter i matberedaren.
Dela degen i 16 bitar. Rulla varje bit till en liten boll. Låt vila ca 5 minuter under en bakduk. Platta till bullen lite och kör tummen rakt igenom. Gör ringen lite större genom att snurra bullen runt tummen.
Lägg bröden på en plåt och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Lägg i bröden några stycken i taget. Koka dem 2 minuter på varje sida.
Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper och strö på önskad garnering. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt dem svalna utan bakduk på galler.
Receptet kommer från Godare Mat med Matbrevet som är scannat och virusfritt...
Meze
Meze är i östra Medelhavsregionen många smårätter som serveras ungefär som ett svenskt smörgåsbord eller tapas i Spanien och serveras som regel med alkohol.
Veckans Matbrevet handlade om just meze, en ny kategori recept som under veckan kommer på Godare Mat.
Missade du Matbrevet idag? Ingen fara, det finns på Godare Mat i artikelarkivet, det är bara att bli medlem gratis...
Halloumi (meze)
Ingredienser 6 portioner:
16 skivor halloumiost
6 ark vårrulledeg
6 basilikablad
1 äggula till pensling
3 dl matolja till fritering
svartpeppar
Tillagning:
Fyll ett ark vårrulledeg med basilika, ost och svartpeppar. Pensla och vik ihop som ett kuvert. Gör alla klara. Värm upp oljan på medelstark värme och fritera cirka tre minuter.
Godare Mat med Matbrevet
Medelhavet
Med Matbrevet får du varje vecka massor med läckra recept och intressant fakta. Det är en gratis tjänst från Godare Mat. Missa inte att bli gratis medlem på Godare Mat, just nu får du en veckas uppgradering utan kostnad...
Allt mellan himmel och jord...
Varför begränsa sig om man inte måste? På Godare Mat hittar du såväl vardagsmat som festrätter, desserter, matbröd, kakor, drinkar och mycket mer. Allt logiskt ordnat och lätt att hitta.
Här är en vardagsrätt från receptbanken på Godare Mat.
Oststuvad vitkål med potatis
Ingredienser 4-6 portioner:
500-750 g potatis
500-750 g vitkål
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
50 g margarin
1 dl riven ost
salt
vitpeppar
muskotnöt
Tillagning:
Skala potatisen och skär den i tärningar cirka 1x1 cm. Koka upp i lättsaltat vatten och låt koka cirka 5 minuter tills potatisen är genomkokt. Prova med sticka. Slå av vattnet.
Ansa vitkålen och skär den i små bitar. Mät och koka upp vatten. (1/2 tsk salt per 5 dl vatten). Lägg i kålen som nätt och jämnt ska täckas av vattnet. Tillsätt salt. Koka kålen nätt och jämnt mjuk under lock, 5-10 min. Häll av spadet och låt kålen rinna av.
Rör ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull, tillsätt resten av mjölken, osten och fettet. Koka upp under omrörning och koka 3-5 min. Smaksätt med salt, vitpeppar och lite riven muskotnöt. Lägg i den avrunna kålen och potatisen och värm stuvningen.
Servera till stekt eller grillat kött.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Ännu bättre...
Som alltid skickas varje onsdag en ny upplaga av Matbrevet ut till alla prenumeranter och som alltid är det gratis att prenumerera...
Ett exempel på allt du kan hitta på Godare Mat...

Ingredienser 8 st:
8 grillspett av trä
1 kg nöt- eller blandfärs
1 kruka färsk basilika
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 tsk vitlökspulver
1 msk sambal oelek
2 tsk kinesisk soya
Tillagning:
Blötlägg grillspetten en stund före tillagningen för att förhindra att de börjar brinna under grillningen.
Finhacka basilikan.
Blanda samman alla ingredienser väl.
Forma avlånga "järpar" av blandningen runt grillspetten. Gör dem inte för tjocka, grilltiden blir då alldeles för lång och de riskerar att bli brända.
Grilla spetten cirka 5-10 minuter på varje sida, de har fyra...
Servera med en potatispaj och aioli. Gott till är också Carrottes à la Belgique. Recepten på tillbehören finns givetvis också på Godare Mat...
En massa godis...

Ingredienser 8-10 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
100 g vit choklad
3 äggulor
2 dl vispgrädde
4 dl kokosflingor
3 äggvitor
1 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
3 msk potatismjöl
Tillagning:
Sätt ugnen på 200º.
Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel.
Smält chokladen till fyllningen över vattenbad. Tag av från värmen och rör ner äggulorna en i taget. Rör sedan ner vispgrädden och kokosflingorna.
Vispa äggvitorna med socker, vaniljsocker och potatismjöl till ett hårt skum. Vänd ner äggviteskummet i kokossmeten.
Bred ut fyllningen över hela bottnen.
Grädda mitt i ugnen vid 200° i 25-30 minuter.
Låt pajen svalna i formen. Servera med en rårörd bärsås.
Godare Mat och Lilla Pajboken
(Recept på bärsåser hittar du på Godare Mat)
Beslutsångest...
Beslutsångest...
Lite kluven nu när Lilla Pajboken, uppföljaren till Vardagskocken, är klar och publicerad. Vilken sorts recept ska jag nu koncentrera mig på i provköket på Godare Mat...
Medan jag funderar över det får jag väl roa mig med att planera dagens middag. Idag blir det timjanskokt falukorv med kokt potatis och en riktigt god senapssås, receptet hittar du nedan...
Många fler läckra recept med falukorv och goda såser hittar du på Godare Mat...
Tobbes senapssås
Ingredienser 4 portioner:
3 dl grädde
2 dl mjölk
3 msk Dijon-senap
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
3 msk vetemjöl
Tillagning:
Blanda senap, grädde, mjölk, salt och vitpeppar.
Koka upp och tillsätt vetemjöl utrört i lite kallt vatten under omrörning.
Låt sjuda någon minut under omrörning.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Veggie-mat
Eller så kan du bli medlem på Godare Mat och få tillgång till ännu fler vegetariska recept...
Ett exempel på de goda pajerna i Lilla Pajboken...
Ost- och lökpaj
Ingredienser 6-8 portioner:
Pajdeg:
1-2 kokta kalla morötter, ca 150 g
3 dl vetemjöl
1/2 tsk riven muskot
50 g margarin
1 1/2 msk kallt vatten
Fyllning:
5 gula lökar
4 ägg
3 dl riven ost
3 vitlöksklyftor
1 krm vitpeppar
1/2 tsk riven muskotnöt
Tillagning:
Riv den kokta moroten fint. Hacka samman mjöl, muskot, morot och margarin till en smulig massa.
Tillsätt det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i kylskåp ca 1 timme.
Kavla ut degen och klä en pajform med lös botten, ca 24 cm i diameter, nagga degbottnen med en gaffel. Låt formen stå i kylskåp ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°.
Förgrädda pajskalet 10 minuter.
Skala och hacka löken. Fräs den i olivolja ca 20 min på svag värme, utan att den tar färg.
Blanda löken med pressad vitlök, ägg, riven ost och kryddor. Häll blandningen i pajskalet.
Grädda i längst ner i ugnen vid 200° i 35-45 min tills den fått fin färg.
Låt pajen svalna lite i formen och servera den med en blandad sallad och en klick crème fraiche.
Lilla Pajboken och Godare Mat
Varning!
Lilla Pajboken är det senaste tillskottet till kokboksserien från Godare Mat. Den innehåller allt du behöver veta om pajer och lite till...

Äntligen här...
Lilla Pajboken innehåller allt du behöver för att bli en mästare på pajer. Här hittar du allt från grundrecepten och tillbehören till läckra mat- och dessertpajer. Boken innehåller även en sektion med vegetariska matpajer.
Kolla in böckerna här:
Vardagskocken och Lilla Pajboken
Ännu en vecka...
Matbrevet kommer varje onsdag direkt till din inbox späckat med intressant fakta och läckra recept. Du får inte mer än ett mail per vecka, vi spammar inte din inbox med en massa extra, och du kan avbryta din prenumeration när du vill.
Missa inte heller att du kan bli gratis medlem på Godare Mat. Just nu får du dessutom en prova-på-vecka som uppgraderad medlem...
Dubbelt upp
Missa inte att investera i Vardagskocken, det lönar sig...
Double Crust Apple Pie
Ingredienser 10-12 portioner:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
2-3 tsk vaniljsocker
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
4-5 röda äpplen
1 1/2 dl socker
1 msk potatismjöl
1 msk kanel
Täcke:
125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
Tillagning:
Mät upp mjölet, sockret och vaniljsockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel.
Skala och kärna ur äpplena, skär dem sedan i små tärningar.
Blanda socker, potatismjöl och kanel och blanda sedan ner äppletärningarna. Lägg fyllningen i pajskalet.
Blanda smör, mjöl och socker till täcket så att det blir en grynig massa. Smula över fyllningen.
Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Vardagskocken och Godare Mat
Kebab
Missa inte heller att du numera får en vecka med gratis uppgradering när du blir gratis medlem på Godare Mat...
Kebab-paj
Ingredienser 4-6 portioner:
Pajdeg:
2 kokta kalla potatisar, ca 150 g
3 dl vetemjöl
50 g margarin
2 msk kallt vatten
Fyllning:
400 g kebabskav
1 gul lök
3 dl riven ost
2 msk basilika
Äggstanning:
4 ägg
2 dl mjölk
1 tsk salt
1-2 msk sambal oelek
Tillagning:
Skala och riv den kokta potatisen. Hacka samman mjöl, potatis och margarin till en smulig massa.
Tillsätt det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i kylskåp ca 1 timme.
Kavla ut degen och klä en pajform med lös botten, ca 24 cm i diameter, nagga degbottnen med en gaffel. Låt formen stå i kylskåp ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°.
Förgrädda pajskalet 10 minuter.
Fräs kebabskaven några minuter i lite olja i en stekpanna. Låt den rinna av på hushållspapper.
Skala löken och strimla den fint. Blanda den med kebabskaven, osten och basilikan i en skål. Bred ut fyllningen i pajskalet.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och sambal oelek. Häll äggstanningen över fyllningen.
Grädda pajen 40-50 minuter eller tills äggsmeten stannat och fått fin färg.
Låt pajen svalna något och servera med en blandad sallad och en klick crème fraiche.
Godare Mat och Vardagskocken
Bättre och bättre...
Om bara några timmar, vid middagstid, är det dags för veckans upplaga av Matbrevet och den här upplagan är nog den bästa hittills, iaf den viktigaste.
Missa inte att starta din gratis prenumeration idag...