Boktipset...
Att nästa handlar om bara pajer vet du också, men vad du inte vet är vilka fler som är planerade. En av dem är Matresan och innehåller bara recept inspirerade av all världens kök. Till exempel Belgien...
Boeuf haché à la Belgique
Ingredienser 6 portioner:
Boeuf haché:
800 g nötfärs
1 kruka färsk persilja
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk muskot
Carrottes à la Belgique:
3-4 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk strösocker
Tillagning:
Skala morötterna och skär dem i 3 centimeter långa stavar cirka 5x5 millimeter tjocka. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs löken i olja i en kastrull så den blir mjuk utan att få färg.
Ta av från värmen och tillsätt morötterna och socker. Rör om väl.
Hacka persiljan fint. Lägg färsen i en skål blanda med persilja, salt, vitpeppar, spiskummin och muskot.
Dela färsen i 6 lika stora delar och forma stora biffar som grillas cirka 10 minuter på varje sida.
Servera biffarna med morötterna och pommes frites. Gott att ha till är också Tobbes aioli.
Receptet på aioli finns i Vardagskocken...
Fler kommer...
Ett exempel på vad du kan hitta i Vardagskocken:
Tobbes heta tomat- och räksoppa
Ingredienser 4-6 portioner:
1 kg tomater
1 gul lök
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1/2-1 msk Sambal Oelek
1 tsk fänkålsfrön
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
2 äggulor
500 g räkor
Tillagning:
Skålla och flå tomaterna. Skär dem i små tärningar.
Skala och hacka löken fint. Hacka vitlöken fint. Ta ur kärnhuset ur paprikan och skär den i små tärningar.
Fräs lök och paprika i olivolja i en gryta så de blir mjuka utan att få färg.
Tillsätt tomat, Sambal Oelek, fänkålsfrön, vatten, buljongtärning, salt och vitpeppar. Koka upp och låt sjuda cirka 20 minuter på låg värme.
Dra grytan från värmen. Mixa till en slät soppa med stavmixer direkt i grytan.
Vispa äggulorna och rör sedan ner dem i soppan. Tillsätt till sist räkorna.
Servera med ett grovt bröd och en god ost.
Vardagskocken och Godare Mat
Middagsbjudning
Båda recepten hämtades ur Vardagskocken och de fick omdömet excellent av herrarna...
Lite senare serverades även en dessertpaj med apelsin och choklad som kommer att finnas med i den kommande kokboken med bara pajer alla de varianter.
Samtliga kokböcker kommer att ha enhetlig design, tänk dig hur bra det kommer att se ut i hyllan...
Börja samla redan nu du också...

Romerska bågar på nytt sätt
Apelsinchokladpaj à la Tobbe
Ingredienser 8-10 portioner:
Pajdeg:
100 g smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
150 g ljus choklad med apelsin
2 äggulor
2 äggvitor
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk potatismjöl
1 dl vispgrädde
Garnering:
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
Tillagning:
Sätt ugnen på 150º.
Ställ fram smöret så att det blir rumsvarmt.
Blanda ihop alla ingredienserna till en deg, ju mindre man knådar degen desto mörare blir kakorna. Tryck ut degen lagom tjockt i en pajform.
Smält chokladen över vattenbad. Tag av från värmen och rör ner äggulorna en i taget.
Vispa äggvitorna med socker, vaniljsocker och potatismjöl till ett hårt skum. Vänd ner äggviteskummet i chokladsmeten.
Vispa grädden hårt och vänd ner den i smeten. Bred ut fyllningen över hela bottnen.
Grädda i cirka 30-40 minuter i mitten av ugnen.
Låt kallna innan pajen garneras.
Vispa grädde, strösocker och vaniljsocker hårt. Spritsa över pajen och servera.
Godare Mat och Vardagskocken
För mycket midsommar?

Midsommarpaj à la Tobbe
Ingredienser 8-10 portioner:
Pajdeg:
2 kokta kalla potatisar, ca 150 g
2 1/2 dl vetemjöl
50 g margarin
1 msk kallt vatten
Fyllning:
3 stora röda lökar
1 msk margarin
1/2 dl vatten eller buljong
4 ägg
3 dl gräddfil
3 dl riven lagrad ost, 17 %
salt
svartpeppar
cayennepeppar
1 kruka färsk gräslök
400 g matjesfiléer
Tillagning:
Skala och riv den kokta potatisen. Hacka samman mjöl, potatis och margarin till en smulig massa.
Tillsätt det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i kylskåp ca 1 timme.
Skala löken och skär den i tunna skivor. Smält margarinet i en kastrull, lägg i löken och rör om.
Tillsätt vatten eller buljong och låt löken sakta koka under lock på svag värme tills den är mjuk och vätskan kokat in. Rör om då och då. Låt svalna.
Kavla ut degen och klä en pajform med lös botten, ca 24 cm i diameter, nagga degbottnen med en gaffel. Låt formen stå i kylskåp ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°.
Vispa samman ägg och gräddfil. Tillsätt den rivna osten. Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar.
Rör ner den mjukkokta löken. Finhacka gräslöken och rör ner den.
Förgrädda pajskalet 10 minuter. Häll fyllningen i pajskalet.
Dela de väl avrunna matjesfiléerna i halvcentimeter breda bitar. Garnera med matjesfiléerna.
Grädda pajen 30-40 minuter eller tills äggsmeten stannat och fått fin färg.
Låt pajen svalna något och servera med en klick gräddfil eller crème fraiche.
Godare Mat och Vardagskocken
Obelix-attityd...
Bröd med linfrö
Ingredienser 3 bröd:
50 g jäst
2 liter grovt rågmjöl
16 1/2 dl vetemjöl
1 dl linfrö
1 1/2 msk salt
1 1/2 liter vatten
smör eller margarin till plåten
Tillagning:
Smula sönder jästen i degbunken.
Blanda rågmjöl, vetemjöl, linfrö och salt.
Värm vattnet till 37° (fingervärme).
Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt mjölblandningen och arbeta det hela till en smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk på varm och dragfri plats i ca 1 tim.
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i tre delar och forma varje del till ett runt eller avlångt bröd. Lägg dessa på smord plåt.
Låt bröden efterjäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla dem sedan med vatten.
Grädda bröden i ugn vid 200-225° i ca 45 min eller tills de fått vacker färg och verkar genomgräddade. Prova med en sticka. Låt bröden kallna på galler under bakduk.
Godare Mat och Vardagskocken
God morgon-kaffe
Moccaccino
Ingredienser:
3 cl espresso/ starkt bryggkaffe
chokladsås
2 dl mjölk
Tillagning:
Gör en espresso eller brygg starkt kaffe.Häll chokladsås i botten av ett högt glas. Häll på skummad mjölk, var generös med skummet. Häll på kaffet. Fördelningen bör vara 1/3 skum, 1/3 mjölk, 1/3 choklad och kaffe.
Godare Mat och Vardagskocken
Är du en Vardagskock?
Grillad skinkschnitzel med Tobbes aioli
Ingredienser 4 portioner:
4-6 skinkschnitzlar (ca 400 g)
vitlökspulver
malen ingefära
1 grön zucchini
salt
vitpeppar
2 gula lökar
1/2 sats Tobbes aioli
Tillagning:
Torka av schnitzlarna med hushållspapper. Dofta över vitlökspulver på ena sidan och ingefära på andra.
Lägg i plast och låt marinera några timmar i kylskåp.
Ansa löken och skär den i 1/2-centimeter tjocka skivor. Skär zucchinin i 1/2-centimetertjocka skivor.
Starta grillen. Dofta lite salt över schnitzlarna och grilla dem 2-3 minuter på varje sida. Grilla sedan zucchini- och lökskivorna tills de får färg och blir lagom mjuka.
Servera skinkschnitzlarna med zucchini, lök, pommes frites och Tobbes aioli. Servera gärna en grön sallad till och kanske lite gurka och tomat.
Godare Mat och Vardagskocken
Easy as pie
Bananpaj à la Tobbe (10-12 portioner)

Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
3-4 mogna bananer
1 1/2 dl vit sirap
2-3 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
Kokostäcke:
75 g smör
1 1/4 dl farinsocker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl kokosflingor
1 ägg
Tillagning:
Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel.
Mosa bananerna i en skål. Blanda med sirap, grädde, vaniljsocker och potatismjöl. Tillsätt eventuellt några droppar gul karamellfärg om du vill att pajen ser lite mer festlig ut. Bred ut över bottnen på pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter.
Sänk ugnsvärmen till 175°.
Smält smöret till täcket i en kastrull. Tillsätt farinsockret. Blanda mjöl, bakpulver och kokosflingor och rör ner det i smörblandningen. Rör ner ägget.
Fördela småklumpar av kokosblandningen jämnt över hela pajfyllningen.
Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda cirka 10 minuter tills kokostäcket får färg.
Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp eller vaniljglass.
Godare Mat och Vardagskocken
Middagsplaner?

Baconpaj med gräslök (10-12 portioner)
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
150 g smör eller margarin
2-3 msk vatten
Fyllning:
500 g baconsnitt
4 ägg
3 dl gräddfil
1 kruka färsk gräslök
2 tsk vitpeppar
1 msk torkad basilika
2 dl riven ost
Tillagning:
Mät upp mjöl och havregryn i en skål och blanda samman. Lägg i kyskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölblandningen med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg baconsnitten i kall stekpanna. Hetta upp pannan tills vätskan som lämnar banonsnitten kokar. Sänk värmen till 2/3 och fortsätt steka tills vätskan i pannan är klar. Låt baconsnitten rinna av och svalna på hushållspapper.
Tryck ut degen i en vid form av ugnssäkert glas eller porslin så att den täcker formens botten och kanter. Nagga bottnen med en gaffel.
Vispa samman ägg och gräddfil i en skål. Hacka gräslöken och rör ner den. Rör ner salt, vitpeppar och basilika. Tillsätt ost och bacon och blanda samman.
Lägg fyllningen i formen, jämnt fördelat över hela bottnen.
Grädda på nedersta falsen i 200° tills fyllning stannat och fått fin färg, cirka 40 minuter.
Servera pajen något avsvalnad, gärna med en blandad sallad och ett gott bröd.
Godare Mat och Vardagskocken
Länka bloggen
Har du inte själv en matblogg kanske du känner någon som har, tipsa dem...
Snabbt & Enkelt
Snabb pastapytt (6-8 portioner)
Ingredienser:
500 g snabbmakaroner
1 pkt Hot Dogs eller Frukostkorv
800 g sommargrönsaker
2 gula lökar
olivolja till stekning
2 tsk torkad basilika
Tillagning:
Skala och hacka löken. Skär korven i 1/2 centimeter tjocka skivor.
Koka makaronerna enligt anvisning på förpackningen. Förväll grönsakerna.
Bryn korven i stekpanna med olivolja. Fräs löken i stekpanna i olivolja så den blir mjuk utan att få färg.
Slå av vattnet från makaroner och grönsaker. Lägg dem med korv, lök och basilika i en stor skål och blanda allt väl. Servera.
Godare Mat och Vardagskocken
Det pajade...
Börja samla hela serien redan nu med Vardagskocken. Sätt igång med pajandet med den här läckerbiten...
Köttfärspaj med havretäcke (6-8 portioner)
Ingredienser:
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
200 g smör eller margarin
3 msk vatten
Fyllning:
1 kg bland-, fläsk- eller nötfärs
2 gula lökar
olivolja till stekning
1 brk krossade tomater
200 g tomatpuré
1 msk socker
1 msk torkad basilika
3 msk Sambal Oelek
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
Täcke:
5 dl riven ost
3 dl havregryn
1 ägg
1 dl mjölk
Tillagning:
Mät upp mjöl och havregryn i en skål och blanda samman. Lägg i kyskåpskallt matfett, skuret i små bitar. finfördela fettet i mjölblandningen med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Bryn färsen i olivolja stekpanna och lägg den sedan i en gryta. Skala och hacka lök och fräs den i olivolja i stekpannan några minuter så den blir mjuk utan att få färg. Lägg den sedan i grytan.
Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, socker, basilika, Sambal Oelek, salt och vitpeppar. Pressa vitlöken över och rör om. Låt småputtra på låg värme 15 minuter, rör om då och då, och tag sedan grytan från värmen.
Tryck ut degen i en vid form av ugnssäkert glas eller porslin så att den täcker formens botten och kanter. Degen räcker till en stor eller två mindre pajer. Nagga bottnen med en gaffel.
Lägg köttfärsfyllningen i formen, jämnt fördelat över hela.
Blanda riven ost och havregryn i en skål. Vispa samman ägg och mjölk med en gaffel och blanda sedan väl med ost och havregryn. Fördela ostmassan jämnt över hela pajen.
Grädda på nedersta falsen i 200° tills osttäcket fått fin färg, cirka 40 minuter.
Servera pajen något avsvalnad, gärna med lite crème fraiche och en blandad sallad.
Godare Mat och Vardagskocken
Långsam lördag
Enkel falugryta (6-8 portioner)
Ingredienser:
1 kg fast potatis, tex Asterix
1 kg falukorv
1 purjolök
2 köttbuljongtärningar
2 tsk torkad timjan
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 1/2 - 2 liter vatten
Tillagning:
Skala potatisen. Skär potatis och falukorv i 1/2-centimeter tjocka skivor och lägg i en gryta.
Ansa och skölj purjolöken ordentligt så att inga jordrester finns kvar. Skär den i 1/2-centimeter tjock skivor och lägg i grytan.
Tillsätt vatten, timjan, buljongtärningar, salt och peppar. Tillsätt så mycket vatten att det bara precis täcker. Koka upp och låt sjuda tills potatisen är genomkokt, cirka 10 minuter. Prova med sticka.
Servera med ett mustigt fullkornsbröd och en god ost.
Godare Mat och Vardagskocken
Newsflash
Det är planerat en hel serie kokböcker varav Vardagskocken är den första. Alla böckerna kommer att ha enhetlig design, tänk dig hur snyggt det blir i bokhyllan. Kanske läge att börja samlingen redan nu...
Ett exempel på vad du kan hitta i Vardagskocken...
Tobbes heta tomat- och räksoppa (4-6 portioner)
Ingredienser:
1 kg tomater
1 gul lök
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1/2-1 msk Sambal Oelek
1 tsk fänkålsfrön
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
2 äggulor
500 g räkor
Tillagning:
Skålla och flå tomaterna. Skär dem i små tärningar.
Skala och hacka löken fint. Hacka vitlöken fint. Ta ur kärnhuset ur paprikan och skär den i små tärningar.
Fräs lök och paprika i olivolja i en gryta så de blir mjuka utan att få färg.
Tillsätt tomat, Sambal Oelek, fänkålsfrön, vatten, buljongtärning, salt och vitpeppar. Koka upp och låt sjuda cirka 20 minuter på låg värme.
Dra grytan från värmen. Mixa till en slät soppa med stavmixer direkt i grytan.
Vispa äggulorna och rör sedan ner dem i soppan. Tillsätt till sist räkorna.
Servera med ett grovt bröd och en god ost.
Godare Mat och Vardagskocken
Midsommar = Mat + Dricka
Maten som serveras är ju given, det ska vara sill och nubbe. Men framåt natten när fyllehungern börja göra sig hörd är en annan sak.
För min del innebär det varje år en massa arbete innan på dagen, som regel finns en stående beställning från omgivningen om goda pajer. I år blir det en bananpaj med kokostäcke och en fläderblomspaj, båda serverade med vaniljvisp.
Recepten på pajerna och en hel massa mer gott och läckert finns i Vardagskocken...

Utdrag ur...
Tobbes banan- och fläderblomskakor (30-35 st)
Ingredienser:
Deg:
200 g smör
7 dl vetemjöl
1 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
3 dl fläderblomsmarmelad
1 1/2 banan
1 1/2 dl grädde
6 msk potatismjöl
Glasyr:
3 dl florsocker
2 msk varmt vatten
10-12 droppar gul karamellfärg
Tillagning:
Sätt ugnen på 150º.
Ställ fram smöret så att det blir rumsvarmt.
Blanda ihop alla ingredienserna till en deg, ju mindre man knådar degen desto mörare blir kakorna. Tryck ut degen lagom tjockt i aluminiumformar.
Mosa bananen och rör samman med fläderblomsmarmelad och potatismjöl.
Fyll degskalen till tre fjärdedelar med fyllningen.
Grädda i cirka 20 minuter i mitten av ugnen.
Låt svalna innan glasering.
Blanda florsocker, vatten och karamellfärg i ett glas och lägg på kakorna så det täcker fyllningen tunt. Låt glasyren stelna före servering.
På grund av fyllningens porösa textur bör glasyren appliceras någon timme före servering eftersom den vid längre förvaring absorberas av fyllningen.
Kakorna kan även serveras oglaserade som bakelse med vispad grädde toppad med lite riven choklad.
Godare Mat och Vardagskocken
Födelsedag imorgon...
Efter dessa egentligen värdelösa fakta kan det kanse vara på sin plats med lite midsommarmat. Mer läckra recept finns på Godare Mat...
Missa inte den nya kokboken Vardagskocken...
Matjestårta (10-12 bitar)
Ingredienser:
Botten:
200 g mörk kavring
50 g margarin
Fyllning:
4 gelatinblad
2 burkar matjessill à 200 g
1 rödlök
250 g kesella
3 dl gräddfil
nymalen svartpeppar
Garnering:
1 1/2 dl finhackad gräslök
1 finhackad rödlök
Tillagning:
Riv kavringen eller finfördela den i matberedare. Smält margarinet och blanda det med brödsmulorna. Lägg blandningen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Bred ut smulorna och platta till med handen till en botten. Låt formen stå i kylen ca 30 minuter tills blandningen stelnat.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 10 minuter. Låt sillen rinna av men spara spadet. Finhacka sillen. Skala och finhacka löken. Blanda sill, lök, kesella och gräddfil. Smaka av med peppar och sillspad. Krama ur gelatinet och smält det på svag värme i en kastrull. Rör ner gelatinet i sillsmeten. Häll fyllningen i formen och låt den stå i kylskåp tills den stelnat, 2-3 timmar.
Finhacka gräslök och rödlök och strö det över tårtan. Ta bort kanten på formen och lägg upp tårtan på ett serveringsfat.
Godare Mat och Vardagskocken
Mer än bara recept...
Kokboken Vardagskocken har precis publicerats hos Vulkan och textilier som förkläden, tröjor och tygkassar från Bildbanken och även muggar...
Missa inte att du kan bli gratis medlem på Godare Mat...

En annorlunda bok

Inhandla den i tryck för 145:- eller som e-bok för 56:- på Vulkan.
Kina-syndrom?
Om några timmar, vid middagstid, är det dags för veckans Matbrev. Du missar väl inte att prenumerera gratis?
Strimlat fläsk à la Tobbe (4 portioner)
Ingredienser:
750 g grytbitar av fläsk
3 schalottenlökar
2 gröna spansk peppar
2 medelstora morötter
2 gröna paprikor
1 liten purjo
100 g champinjoner, små färska
200 g bambuskott (från burk)
4 msk olja
50 g valnötskärnor
4 tsk majsstärkelse (Maizena)
3 dl vatten
1 tsk kinesisk soja
3 krm salt
2 krm svartpeppar
1 hönsbuljongtärning
Tillagning:
Skär köttet i smala strimlor. Skala schalottenlöken och hacka fint. Dela spansk peppar, skrapa ur kärnorna och strimla eller hacka fruktköttet. Skala moroten och hacka den fint. Kärna ur paprikorna och strimla dem. Ansa purjolöken och skölj bort eventuella jordrester. Strimla den. Ansa svampen och skär den i skivor.
Hetta upp en wok eller stor stekpanna. Tillsätt lite fett och fräs nötterna guldbruna under omrörning. Tag upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper. Hetta upp mer fett och fräs köttet ett par min under omrörning. Tag upp och låt också det rinna av på hushållspapper.
Fräs sedan morötter, paprika och svamp någon minut. Blanda i bambuskott, lök och spansk peppar och fräs under omrörning ytterligare 1-2 min. Rör ut Maizenan i vattnet. Blanda det med soja, salt och peppar och häll det i pannan. Tillsätt söndersmulad buljongtärning och koka upp under omrörning. Blanda i kött och nötter och låt allt koka upp.
Servera med jasminris.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Först att veta...
Med Matbrevet får du alla veckans Dagens på Godare Mat plus ett flertal bonusrecept, du får intressant fakta och fina erbjudanden...
Tobbes Falu-sallad (6-8 portioner)
Ingredienser:
600 g kokt kall potatis
800 g Falukorv
1 pkt bacon, 140 g
1 röd paprika
3-4 fasta tomater
1/2 gurka
1-2 gula lökar
1/2 huvud kinakål
1/2 kruka färsk persilja
Tillagning:
Skär potatisen i tärningar, cirka 1,5-2 cm stora, och lägg dem i en stor skål.
Skär Falukorven i tärningar i samma storlek som potatisen. Skär baconen i centimeterstora bitar. Stek falukorv och bacon i olja på medelhög värme och blanda sedan ner dem med potatisen. Försök att undvika att få med alltför mycket av fettet från stekningen.
Skär paprika, tomat och gurka i små tärningar. Finhacka löken och persiljan. Strimla kinakålen fint. Blanda ner allt tillsammans i skålen.
Servera med ett syrligt fullkornsbröd och ost, eventuellt också en god dressing.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Apelsin & Choklad
Orange ChocoChip Cookies (40-50 st)
Ingredienser:
225 g smör
2 3/4 dl farinsocker
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1-2 tsk vaniljsocker
7-8 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3-4 dl finhackade romerska bågar
Tillagning:
Värm ugnen till 175°. Smöra en plåt eller täck den med bakplåtspapper.
Arbeta samman smör, farin- och strösocker. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa tills allt är vitt och pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ihop med smörblandningen samt chokladen.
Rulla ut degen till avlånga rullar och skär skivor av degen, cirka 1/2 cm tjocka.
Grädda i 12-15 minuter.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
En sockerbagare här bor i staden...
Tobbes mintchokladkaka
Ingredienser:
200 g mörk choklad med mint
100 g margarin eller smör
2 dl socker
4 ägg
100 g flagad mandel
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Tillagning:
Sätt ugnen på 175º.
Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Rör sedan ner ett ägg i taget.
Smält chokladen över vattenbad och rör sedan ner den i smeten.
Rör sedan ner flagad mandel i smeten.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ner i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Kakan ska inte vara helt torr inuti.
Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Plockat blommor än?
Tobbes banan- och fläderblomskakor (30-35 st)
Ingredienser:
Deg:
200 g smör
7 dl vetemjöl
1 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
3 dl flädermarmelad
1 1/2 banan
1 1/2 dl grädde
6 msk potatismjöl
Glasyr:
3 dl florsocker
2 msk varmt vatten
10-12 droppar gul karamellfärg
Tillagning:
Sätt ugnen på 150º.
Ställ fram smöret så att det blir rumsvarmt.
Blanda ihop alla ingredienserna till en deg, ju mindre man knådar degen desto mörare blir kakorna. Tryck ut degen lagom tjockt i aluminiumformar.
Mosa bananen och rör samman med fläderblomsmarmelad och potatismjöl.
Fyll degskalen till tre fjärdedelar med fyllningen.
Grädda i cirka 20 minuter i mitten av ugnen.
Låt svalna innan glasering.
Blanda florsocker, vatten och karamellfärg i ett glas och lägg på kakorna så det täcker fyllningen tunt. Låt glasyren stelna före servering.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Ut och plocka blommor
Fläderblomspaj à la Tobbe (10-12 portioner)
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
2 dl fläderblomsmarmelad
4 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vispgrädde
2 ägg
2 dl socker
Tillagning:
Mät upp mjölet till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt häften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel.
Vispa grädden hårt. Vispa ägg, vaniljsocker, socker, potatismjöl och fläderblomsmarmelad till ett hårt skum. Vänd ner grädden i skummet.
Bred ut smeten över bottnen på pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen vid 200° i cirka 30 minuter.
Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp eller vaniljglass.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Smörigt & Smarrigt
Tobbes smörbullar (25-30 st)
Ingredienser:
25 g jäst
75 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 dl socker
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
7-8 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g mandelmassa
2-3 msk lättmargarin eller rumsvarmt smör
Pensling:
1 ägg
pärlsocker
Tillagning:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt det bli ca 37°C. Rör ut jästen med lite av mjölkblandningen och häll sedan i resten.
Blanda i socker, salt, vaniljsocker och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Strö lite mjöl på ytan så att den inte torkar.
Täck med bakduk och låt jäsa ca 45 minuter.
Värm ugnen till 175°.
Riv mandelmassan. Rör ut den med lättmargarin.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda igenom den. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.
Kavla ut degen tunnt till en stor rektangel. Sporra eller skär ut kvadrater 10 x 10 cm stora och lägg en klick fyllning mitt på varje kvadrat.
Vik upp spetsarna och kläm ihop skarvarna. Lägg kakorna i bullformar med skarven nedåt.
Låt jäsa 20 minuter under duk.
Pensla med att uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Säsongsgott
Rabarberpaj à la Tobbe (8-10 portioner)
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
ca 500 g rabarber (1 liter skuren)
1 1/2 dl socker
1 msk potatismjöl
Maräng:
3 äggvitor
2 dl socker
Tillagning:
Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel så att den inte blir blåsig. Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 15 minuter. Låt pajskalet svalna i formen.
Använd helst späd rabarber. Drag av skalet på grövre stjälkar. Skär rabarbern i skivor.
Lägg rabarber, socker och potatismjöl i en skål och blanda ordentligt.
Fördela blandningen jämnt över hela botten på pajskalet. Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter. Låt pajen svalna något i formen.
Sänk ugnsvärmen till 175°.
Vispa äggvitorna til hårt skum, tillsätt hälften av sockret och vispa smeten ganska styv. Vänd ner resten av sockret.
Bred marängsmeten över rabarbern. Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda tills marängen fått lite färg.
Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Säsongsgott
Rabarberpaj à la Tobbe (8-10 portioner)
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
ca 500 g rabarber (1 liter skuren)
1 1/2 dl socker
1 msk potatismjöl
Maräng:
3 äggvitor
2 dl socker
Tillagning:
Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel så att den inte blir blåsig. Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 15 minuter. Låt pajskalet svalna i formen.
Använd helst späd rabarber. Drag av skalet på grövre stjälkar. Skär rabarbern i skivor.
Lägg rabarber, socker och potatismjöl i en skål och blanda ordentligt.
Fördela blandningen jämnt över hela botten på pajskalet. Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter. Låt pajen svalna något i formen.
Sänk ugnsvärmen till 175°.
Vispa äggvitorna til hårt skum, tillsätt hälften av sockret och vispa smeten ganska styv. Vänd ner resten av sockret.
Bred marängsmeten över rabarbern. Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda tills marängen fått lite färg.
Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Lax på skånska
Tobbes skånska laxsoppa (8-10 portioner)
Ingredienser:
1 kg laxfilé
1 röd paprika
2 gula lökar
2 msk olivolja
ca 700 g fast potatis
200 g palsternacka
1-1½ liter vatten
1 fiskbuljongtärning
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1-2 vitlöksklyftor
1 citron, skal och saft
3 dl vispgrädde
1 kruka citronmeliss
Tillagning:
Ta bort kärnhuset från paprikorna och skär dem i små tärningar. Skala löken och hacka den grovt. Fräs paprika och lök i olivolja i stekpanna några minuter utan att de får färg. Lägg dem i en gryta.
Skala potatis och palsternacka. Skär dem i tärningar cirka 1,5x1,5 cm och lägg dem i grytan.
Tillsätt vatten så det precis täcker, buljongtärning, citron (saft och skal), salt och vitpeppar. Pressa över vitlöken. Koka upp.
Skär laxen i bitar om 2x2 cm. Lägg laxen i grytan när den kokat upp och låt sjuda cirka 5 minuter.
Ta grytan från värmen och tillsätt vispgrädde och finskuren citronmeliss. Servera med ett syrligt fullkornsbröd och ost.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Ett äpple om dagen...
Tobbes kanelpaj med äpple (8-10 portioner)
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
3 msk socker
4 tsk kanel
125 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten
Fyllning:
4-5 röda äpplen
1 1/2 dl socker
1 msk potatismjöl
1 msk kanel
Tillagning:
Mät upp mjöl, socker och kanel i en skål. Blanda dem väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölblandningen med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel så att den inte blir blåsig. Grädda i mitten av ugnen vid 225° i 15 minuter. Låt pajskalet svalna i formen.
Mät upp socker, potatismjöl och kanel i en skål. Blanda dem väl. Strö ut ungefär hälften av sockerblandningen på bottnen av pajskalet.
Kärna ur och skala äpplena. Skär äpplena i tunna skivor, cirka 2-3 millimeter tjocka.
Vänd äppelskivorna i sockerblandningen och arrangera dem i cirklar i pajskalet. Lägg skivorna så de ligger över varandra. Vill du inte ha cirklar kan du lägga äppelskivorna i en spiral, i ett fiskfjällsmönster eller något annat mönster du tycker om.
Grädda i mitten av ugnen vid 225° i 25 minuter. Låt pajen svalna något i formen.
Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Sött och friskt

Tobbes fläderblomsmarmelad
Ingredienser:
30-40 nyplockade klasar fläderblommor
1 citron
25 g vinsyra
2 kg strösocker
1 liter vatten
180 ml pektin (Certo)
Tillagning:
Skaka blomklasarna så att damm och eventuella insekter ramlar bort. Skölj blomklasarna.
Tvätta citronerna noga i ljummet vatten. Skiva dem tunt.
Varva blommor, citron och vinsyra.
Koka upp vattnet med 1 kg socker så sockret löser sig. Häll det över blommorna och låt det hela stå 3-4 dygn.
Sila bort citron och blommor.
Koka upp med 1 kg socker och låt koka livligt 1 minut.
Tag grytan från värmen och rör ner pektinet. Rör sakta i 5 minuter.
Häll i väl rengjorda burkar och tillslut dem. Förvaras kallt.
Om marmeladen blir för tunn/lös kan den kokas upp igen och mer pektin tillsättas.
Använd som smörgåspålägg, fyllning i kakor och tårtor eller till garneringsgelé till tårtor.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Läckra blommor
Veckans upplaga handlar om fläder. Lär dig skilja på de olika sorterna och få tips och idéer om vad man kan göra med blommorna som det är säsong för just nu...
Prenumerera gratis på Matbrevet hos Godare Mat...
Snabbt och enkelt
Vem har sagt att det måste vara dyrt och komplicerat att fixa en god middag? Hos Godare Mat hittar du recept av alla de slag, såväl enkla och billiga som avancerade och dyra...
Bondens ärter (4 portioner)
Ingredienser:
250 g rökt fläsk eller skinka
3 stora gula lökar
ev 1 msk matolja
1 pkt djupfrysta ärter (250 g)
1 kryddmått svartpeppar
salt
1 krossad vitlöksklyfta
2 msk klippt persilja
Tillagning:
Skär det rökta fläsket eller skinkan i tärningar.
Skala och hacka löken.
Lägg fläsktärningarna i en från början kall stekpanna och bryn dem lätt. Ev skinktärningar brynes i lite matolja.
Tillsätt löken och låt den steka med tills den är halvmjuk.
Blanda ner de djupfrysta ärterna. Låt dem bli genomvarma. Rör försiktigt hela tiden.
Smaksätt med peppar och salt samt krossad vitlök.
Strö över klippt persilja och servera direkt ur stekpannan.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Härlig frukost
Tobbes vitlöksbaguetter (9 st)
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
1 tsk salt
2 msk brödsirap
1 tsk hel fänkål
4-5 vitlöksklyftor
2 msk olja
11-12 dl vetemjöl
Tillagning:
Stöt fänkålen i en mortel.
Smula jästen i en skål. Värm vattnet till ca 37° och häll över jästen. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, fänkål, olja och brödsirap samt pressa över vitlöken.
Tillsätt det mesta av mjölet, spara en del till utbakningen, och arbeta ihop degen kraftigt tills den är smidig.
Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
Tag upp degen på mjölat bakbord utan att knåda den. Dela degen i 3 delar som i sin tur delas i vardera 3 bitar.
Kavla ut varje bit till en rektangulär platta. Rulla samman från långsidan och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa utan duk i 40 minuter.
Sätt ugnen på 275°.
Skär ett par snitt med vass kniv i varje baguette. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.
Tag ut plåten och pensla bröden med riktigt kallt vatten.
Sätt in plåten i ugnen igen och stäng av värmen. Låt stå kvar i ugnen i 20 minuter.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Form på bröd
Tobbes fiberformbröd
Ingredienser:
25 g jäst
25 g smör
3 dl mjölk
1 tsk hel fänkål
1 tsk hel kummin
1/2 tsk salt
1 1/2 dl fiberberikade havregryn
1 1/2 dl rågsikt
4-5 dl vetemjöl
Tillagning:
Stöt kummin och fänkål i en mortel.
Smula sönder jästen i en degbunke.
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm under omrörning tills vätskan blir fingervarm, 37°.
Rör ut jästen med lite av vätskan och tillsätt sedan resten.
Rör ner salt, kummin, fänkål, havregryn, rågsikt och mjöl och arbeta degen blank och smidig.
Låt degen jäsa övertäckt på varm plats ca 1 tim.
Tag upp den på bakbordet och arbeta den igen.
Forma degen till en avlång kaka och lägg i en smord form. Tryck ut så att degen täcker hela bottnen. Forma degen i formen så att den sluttar från kanterna och neråt, så den blir lägre i mitten. På så sätt blir brödet mer jämnhögt över hela bredden.
Låt jäsa ytterligare ca 30 min under bakduk.
Grädda i nedre delen av ugnen vid ca 200° i cirka 30 min.
Stjälp upp brödet på galler och pensla med hett vatten när det är färdiggräddat. Låt svalna på galler under duk.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Italian Green
Italian Green (4 portioner)
Ingredienser:
4 port tagliatelle verdi
4 st Salsiccia eller annan vitlökskorv
Sås:
800 g broccolibuketter
3 dl köttbuljong
3 dl grädde
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 tsk muskotnöt, riven eller malen
2 tsk potatismjöl
1 kruka färsk persilja
1 kruka färsk basilika
Tillagning:
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Koka upp köttbuljongen och lägg i broccolin. Låt sjuda under lock 5-10 minuter under lock tills broccolin är mjuk. Prova med en sticka.
Stek eller grilla korvarna och lägg upp på tallrikar.
Tillsätt grädden och mixa med en stavmixer direkt i grytan till en jämn sås.
Finhacka basilikan och persiljan. Spara några basilika-toppar till garnering.
Tillsätt salt, vitpeppar och muskotnöt till såsen.
Rör ut potatismjölet i lite vatten. Rör ner i såsen under omrörning.
Ta såsen från värmen och rör ner basilika och persilja. Blanda med den kokta pastan.
Lägg upp pastan på tallrikarna med korven. Garnera med färsk basilika.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Italian Red
Italian Red (4 portioner)
Ingredienser:
4 port fettuccine med tomat
4 kycklingfiléer (ca 1 kg)
malen ingefära
salt
Sås:
1 kg tomat
4 dl hönsbuljong
2 röda paprikor
2 röda chili
2 röda lökar
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
2 tsk potatismjöl
1 kruka färsk basilika
Tillagning:
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Dofta salt och ingefära över kycklingfiléerna. Grilla dem i ugn på 200º tills de är genomstekta, cirka 45 minuter. Vänd dem några gånger under grillningen.
Dela tomaterna i klyftor och filea dem, det vill säga avlägsna skinn och kärnor så att bara fruktköttet är kvar.
Lägg tomatfiléerna och buljongen i en gryta och låt sjuda under lock i cirka 20 minuter tills tomaterna är sönderkokta.
Ansa paprikorna och skär dem i små tärningar. Ansa chilin och strimla den fint. Skala löken och hacka den fint.
Fräs paprika, chili och lök i olivolja i en stekpanna så de blir mjuka utan att ta färg.
Tillsätt paprika, chili och lök till grytan. Ansa vitlöken och pressa den över grytan. Rör om och låt sjuda i 10 minuter.
Finhacka basilikan. Spara några toppar till garnering.
Rör ut potatismjölet i lite vatten. Rör ner i såsen under omrörning.
Ta såsen från värmen, rör ner basilikan och blanda med den kokta pastan.
Lägg upp en kycklingfilé på varje tallrik. Lägg upp pastan. Garnera med färsk basilika.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Italian White
Italian White (4 portioner)
Ingredienser:
400 g penne rigate
4 bitar laxfilé à 125 g
salt
vitpeppar
Sås:
2-3 svartrötter, ca 200 g
1 bit rotselleri, ca 250 g
200 g färska champinjoner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
2 dl fiskbuljong
3 dl grädde
3 tsk potatismjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 kruka färsk basilika
Tillagning:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Ansa champinjonerna och ta bort stammarna. Skär hattarna i tunna skivor.
Skala löken och hacka den fint. Skala vitlöken och skär den i tunna skivor.
Ansa och skala rotselleri och svartrötter. Riv dem sedan grovt.
Fräs lök, vitlök, rotselleri och svartrötter i olivolja i en stekpanna så de blir mjuka utan att ta färg.
Tillsätt champinjon, vin och fiskbuljong och låt sjuda 5 minuter under lock.
Dofta salt och vitpeppar över laxen. Lägg den över grönsakerna i pannan och låt sjuda med under lock 5-10 minuter tills den är genomlagad.
Ta upp laxen och lägg upp på tallrikar.
Tillsätt grädde, salt och vitpeppar och rör om. Tillsätt potatismjölet utrört i lite vatten under omrörning.
Hacka basilikan fint, spara några toppar till garnering. Tillsätt basilikan till såsen och smaka eventuellt av med mer salt och vitpeppar, häll sedan såsen över pastan och blanda runt.
Lägg upp pastan med såsen på tallrikarna med laxen. Garnera med färsk basilika.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Det som gör skillnad...

Ingredienser:
3-4 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk strösocker
Tillagning:
Skala morötterna och skär dem i 3 centimeter långa stavar cirka 5x5 millimeter tjocka. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs löken i olja i en kastrull så den blir mjuk utan att få färg.
Ta av från värmen och tillsätt morötterna och socker. Rör om väl.
Servera morötterna till stekt kött med kokt potatis.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Drömmar
Vaniljdrömmar (40-50 st)
Ingredienser:
75 g smör eller margarin
1 1/2 dl socker
1/2 dl olja med neutral smak
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt
1 msk vaniljsocker
Tillagning:
Sätt ugnen på 150°. Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Tillsätt oljan och rör smeten pösig.
Blanda mjöl, hjorthornssalt och vaniljsocker. Rör ner det i smeten. Används matberedare tillsätts allt från början, fettet kylskåpskallt och skuret i bitar.
Rulla degen till längder, dela dem i bitar och rulla små bollar. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Kakorna ska vara blekgula och ha spruckit lite.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
En butter kaka
Veckans upplaga handlar om bakning och bröd och innehåller en hel del recept du normalt endast har tillgång till som uppgraderad medlem på Godare Mat...
Tobbes butterkaka med citron
Ingredienser:
Deg:
25 g jäst
75 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk hel kardemumma
1 krm salt
7-8 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g mandelmassa
rivet skal 1 citron
2 msk saft av citron
Pensling:
1 ägg
mandelspån
Glasyr:
1 dl florsocker
1 msk saft av citron
Tillagning:
Stöt kardemumman i en mortel.
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt det bli ca 37°C. Rör ut jästen med lite av mjölkblandningen och häll sedan i resten.
Blanda i socker, kardemumma, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Strö lite mjöl på ytan så att den inte torkar.
Täck med bakduk och låt jäsa ca 45 minuter.
Riv mandelmassan. Rör ut den med citronskal och citronsaft.
Spänn fast ett bakplåtspapper med bottnen i en springform, ca 24 cm i diameter. Smörj formen.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda igenom den. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.
Kavla ut degen till en platta, ca 30x40 cm. Bred på mandelmassan. Rulla ihop från långsidan.
Skär i ca 3 cm långa bitar. Packa bitarna i formen. Låt jäsa övertäckta med bakduk ca 30 minuter.
Värm ugnen till 200°C.
Pensla med uppvispat ägg och strö mandelspån över. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt kallna i formen.
Rör ihop florsocker och citronsaft i ett glas. Ringla glasyren över den avsvalnade kakan och låt den stelna innan kakan tas ur formen. Kakan kan eventuellt behöva lossas från kanten med en bordskniv innan kanten lossas från formens botten.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Grilla belgiskt...
Boeuf haché à la Belgique (6 portioner)
Ingredienser:
Boeuf haché:
800 g nötfärs
1 kruka färsk persilja
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk muskot
Carrottes à la Belgique:
3-4 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk strösocker
Tillagning:
Skala morötterna och skär dem i 3 centimeter långa stavar cirka 5x5 millimeter tjocka. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs löken i olja i en kastrull så den blir mjuk utan att få färg.
Ta av från värmen och tillsätt morötterna och socker. Rör om väl.
Hacka persiljan fint. Lägg färsen i en skål blanda med persilja, salt, vitpeppar, spiskummin och muskot.
Dela färsen i 6 lika stora delar och forma stora biffar som grillas cirka 5 minuter på varje sida.
Servera biffarna med morötterna och pommes frites.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Från provköket
Tobbes frukostbröd (20-25 st)
Ingredienser:
Gröt:
4 dl havregryn
8 dl kallt vatten
1 tsk salt
Deg:
50 g margarin eller smör
3 dl vatten
50 g jäst
2 tsk hel kummin
1,5-2,5 liter vetemjöl
Pensling:
ägg
blå vallmofrön
Tillagning:
Mät upp havregryn, vatten och salt i en gryta. Koka upp och låt koka under omrörning cirka 5 minuter. Låt svalna av.
Stöt kummin i en mortel.
Smält matfettet i en gryta. Tillsätt vatten och värm eventuellt, vätskan ska vara fingervarm, cirka 37°.
Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör runt tills all jäst är upplöst.
Tillsätt havregrynsgröten, kummin och 1-1,5 liter av vetemjölet. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Du behöver tillsätta mer mjöl, gör det med 1-2 dl åt gången tills degen får rätt konsistens.
Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den åter är smidig utan att klibba.
Dela degen i 4 lika stora delar. Dela sedan varje del i 5-6 lika stora mindre delar. Rulla varje del till en rund boll och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
Låt jäsa under duk cirka 20 minuter.
Vispa upp ägg och pensla bröden med det. Strö över vallmofrö.
Grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter vid 225°.
Ta ut och låt svalna på galler under duk.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Morgontrött
Tobbes mandelfläta
Ingredienser:
100 g sötmandel
25 g jäst
3 dl vatten
1 uppvispat ägg
1 1/2 tsk salt
2 msk potatismjöl
8 dl vetemjöl
1 ägg till pesnling
blå vallmofrön
Tillagning:
Mal sötmandeln i en mandelkvarn.
Smula sönder jästen i en degbunke.
Värm vattnet tills det blir fingerljumt, 37°.
Rör ut jästen med lite av vattnet, tillsätt resten.
Rör ner salt, mandel, uppvispat ägg, potatismjöl och mjöl och arbeta degen blank och smidig.
Låt degen jäsa övertäckt på varm plats ca 1 tim.
Tag upp den på bakbordet och arbeta den igen.
Dela degen i 3 lika stora delar och rulla dem till längder, 50-60 centimeter långa.
Lägg längderna vid sidan om varandra, lägg ändarna på ena sidan omlott och knip ihop lätt.
Fläta sedan samman längderna hela vägen och lägg till sist slutändarna omlott ich knip ihop lätt.
Lägg flätan på en plåt med bakplåtspapper att jäsa ytterligare ca 30 min under bakduk.
Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.
Grädda brödet i ugn vid ca 200° i cirka 30 min. Låt brödet svalna på galler.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Mer bak
Tobbes siktebröd med rosmarin
Ingredienser:
25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1/2 dl olivolja
1 ägg
3 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
100 g Keso
1 kruka färsk rosmarin
Tillagning:
Repa och finhacka rosmarinen.
Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten, ca 37°. Tillsätt sedan resten av vattnet, saltet, hälften av rosmarinen, oljan och ett uppvispat ägg.
Rör ner rågsikten och mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa till dubbel storlek på dragfri plats, ca 1 tim.
Spara ca 1/4 av degen. Forma resten till en platt längd.
Smula sönder Keson och lägg den ovanpå längden i tre strängar tillsammans med resten av rosmarinen.
Rulla degen och forma den till en ring. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Forma resten av degen till en bulle. Lägg den mitt i ringen så att den helt fyller ut hålet.
Låt degen jäsa ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugn vid 200° i ca 30 min. Låt brödet svalna på galler.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Pommes de terre au gratin Provençale
Fler franska rätter hittar du givetvis på Godare Mat, alla med mer eller mindre smakfulla namn...
Pommes de terre au gratin Provençale (4-6 portioner)
Ingredienser:
1 kg fast potatis, tex Asterix
1 purjolök
1-2 dl riven ost
200 g smör
5 äggulor
2 msk vatten
1 tsk basilika
1 tsk salvia
3 vitlöksklyftor
salt
vitpeppar
Tillagning:
Smält matfettet eller skär det i små bitar.
Vispa samman äggulor och 1 dl vatten i en kastrull i vattenbad. Det får inte koka.
Vispa gulorna tills de börjar tjockna.
Tillsätt matfettet lite i taget.
Ta av från värmen och smaksätt med basilika, salvia och pressad vitlök. Smaka av med salt och vitpeppar.
Häll cirka en tredjedel av såsen i bottnen av en smord ugnssäker form.
Skala och skiva potatisen tunnt. Skölj purjolöken väl och hacka den fint. Blanda potatis och purjolök och lägg blandningen i formen.
Fördela resterande sås jämnt över potatisen och purjolöken och strö den rivna osten överst.
Gratinera i 200º i nedre delen av ugnen tills potatisen är mjuk och osten smält och fått fin färg, cirka 45-60 minuter.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Vårt dagliga bröd...
Tobbes oreganobröd
Ingredienser:
25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1/2 dl olivolja
1 ägg
8 dl vetemjöl
100 g Keso
1 kruka färsk oregano
Tillagning:
Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten, ca 37°. Tillsätt sedan resten av vattnet, saltet, oljan och ett uppvispat ägg.
Rör ner mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa till dubbel storlek på dragfri plats, ca 1 tim.
Spara ca 1/4 av degen. Forma resten till en platt längd.
Smula sönder Keson och lägg den ovanpå längden tillsammans med finhackad oregano.
Rulla degen och forma den till en ring. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Forma resten av degen till en bulle. Lägg den mitt i ringen så att den helt fyller ut hålet.
Låt degen jäsa ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugn vid 200° i ca 30 min. Låt brödet svalna på galler.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Bakdagar...
Russinkaka med cognac à la Tobbe
Ingredienser:
2 dl russin
1 dl cognac
100 g smör eller margarin
2 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4-5 äggvitor
Tillagning:
Lägg russinen i en skål och häll cognacen över. Låt stå och dra 1 timme. Blanda runt lite då och då.
Sätt ugnen på 175°. Spänn fast ett bakplåtspapper med bottnen i en springform. Smörj och bröa formen.
Rör rumsvarmt matfett, socker och vaniljsocker poröst. Rör ner mjölk samt mjölet blandat med bakpulver.
Låt russinen rinna av ordentligt och rör ner dem i smeten.
Vispa äggvitorna till fast skum. Vänd ner dem i smeten.
Häll ut smeten i formen jämnt fördelat över hela bottnen så inte alla russin samlas i mitten. Grädda i nedre delen av ugnen 50-60 minuter. Prova med sticka för att se när kakan är klar.
Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.
Källa: Godare Mat med Matbrevet