De e goa bananer...
Fortsätter att vara lite sporadiskt för tillfället med inläggen, men det ska nog rätta till sig så småningom...
Bjuder idag på en av de godaste pajer jag smakat, den ger verkligen mersmak...
Givetvis kommer den från Godare Mat...
Bananpaj à la Tobbe (10-12 bitar)
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
3-4 mogna bananer
1 1/2 dl vit sirap
2-3 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
Kokostäcke:
75 g smör
1 1/4 dl farinsocker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl kokosflingor
1 ägg
Tillagning:
Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel.
Mosa bananerna i en skål. Blanda med sirap, grädde, vaniljsocker och potatismjöl. Tillsätt eventuellt några droppar gul karamellfärg om du vill att pajen ser lite mer festlig ut. Bred ut över bottnen på pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter.
Sänk ugnsvärmen till 175°.
Smält smöret till täcket i en kastrull. Tillsätt farinsockret. Blanda mjöl, bakpulver och kokosflingor och rör ner det i smörblandningen. Rör ner ägget.
Fördela småklumpar av kokosblandningen jämnt över hela pajfyllningen.
Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda cirka 10 minuter tills kokostäcket får färg.
Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp eller vaniljglass.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Lyxigt sötsug...
Fullt upp med att bygga på sajten, har blivit lite sporadiskt med inläggen här. Det gottgörs med något syndigt gott från Godare Mat... Glöm inte att signa Matbrevet...
Fransk chokladmousse (8 portioner)
Ingredienser:
125 g mörk choklad
2 tsk pulverkaffe
1 1/2 msk hett vatten
4 äggvitor
1/2 krm salt
3 msk florsocker
Garnering:
hyvlad mörk och/eller vit choklad
Tillagning:
Bryt chokladen i bitar och låt den smälta över vattenbad. Lös upp pulverkaffet i det heta vattnet och blanda det med chokladen under kraftig omrörning. Låt svalna något.
Vispa äggvitorna med saltet till mycket hårt skum. Tillsätt florsockret och fortsätt vispa tills smeten är tjock och blank. Vänd ner en tredjedel av äggvitesmeten i chokladsmeten och rör tills allt är väl blandat. Vänd sedan försiktigt ner resten av äggvitesmeten.
Häll upp smeten i portionsformar eller små koppar. Låt moussen stelna i kylskåp minst 2 timmar. Den kan stå till nästa dag.
Ta fram moussen ur kylen en stund före serveringen, den ska inte vara för kall. Garnera med hyvlad mörk eller vit choklad.
Chokladmoussen kan frysas. Ta fram den ett par timmar innan den ska serveras och låt den tina i rumstemperatur.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Sista chansen
Sista chansen att starta din prenumeration på Matbrevet i tid för att få den andra artikeln i serien "Den farliga maten", om en knapp halvtimme skickas veckans upplaga ut...
För dig som bara är hungrig på mat och inte fakta också finns Dagens Rätt på Godare Mat nedan...
Limemarinerad kyckling med tomatsås (4 portioner)
4 kycklingfiléer
olja till pensling
Marinad:
saft och skal av en stor lime
1/2 tsk paprikapulver
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 1/2 tsk torkad dragon
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
Tomatsås:
2 msk rödvinsvinäger
2 msk vatten
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 1/2 msk finhackad scharlottenlök
1 msk finhackade persiljestjälkar
1/2 dl finhackad persilja
3/4 dl fint tärnade soltorkade tomater i olja
2 tsk tomatpuré
2 dl gräddfil
salt
Tillagning:
Blanda alla ingredienserna till marinaden. Pensla kycklingfiléerna med den. Låt ligga kallt ett par timmar.
Blanda vinäger, vatten, peppar, lök och persiljestjälkar i en kastrull. Koka till all vätska dunstat. Låt kallna.
Tillsätt persilja tomater, tomatpuré och gräddfil. Smaksätt med salt. Låt stå kallt någon timme före servering.
Låt kycklingfiléerna rinna av. Pensla dem med lite olja. Grilla ca 5-7 min/sida. Placera grillgallret högt.
Servera med tomatsåsen och grönsaker.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Snart dax igen...
Hur mycket vet du egentligen om maten du äter? Om mindre än 5 timmar skickas veckans upplaga av Matbrevet ut med artikel nummer två i serien "Den farliga maten". Har du startat din prenumeration än? Det är gratis...
Om du har missat den första artikeln i serien finns den att läsa här:
Med Matbrevet får du så mycket mer. Du får mängder med fakta, läckra recept och mycket annat.
Apelsin- och jordgubbsrulle (15 bitar)
Ingredienser:
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 dl Kesella
1 dl florsocker
rivet skal av 1 apelsin
1/2 liter jordgubbar
Garnering:
florsocker
Tillagning:
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 30x40 cm.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda bakpulver och potatismjöl. Sikta och rör ner det i smeten.
Bred ut smeten i långpannan och grädda genast mitt i ugnen 5-7 min.
Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Ta bort pappret som den gräddats på. Låt kakan kallna.
Vispa grädden. Rör i Kesella, florsocker och apelsinskal. Skiva jordgubbarna. Bred grädden över kakan och strö över jordgubbarna.
Rulla ihop kakan och sikta över florsocker. Garnera ev. med jordgubbar och blad.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
EU-kex?
Bara sisådär en 14 timmar kvar, sedan är det dags för nästa upplaga av Matbrevet, Sveriges kanske bästa nyhetsbrev om mat och dryck. Har du startat din gratis prenumeration än?
Brysselkex (50 st)
Ingredienser:
4½-5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
Garnering:
strösocker
ev. röd hushållsfärg
ev. hallonsylt
Tillagning:
Hacka samman ingredienserna till degen. Forma degen till rullar, drygt 4 cm i diameter. Rulla dem i socker. Vill du ha rosa socker, häll ut strösocker på ett smörpapper, häll på några droppar röd hushållsfärg och arbeta in med en sked.
Sätt ugnen på 175 °C.
Lägg rullarna kallt. Skär dem i skivor och lägg kakorna på bakpappersklädd plåt. Gör ev en fördjupning mitt på varje kaka och lägg i lite sylt. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Snabbgottis
Sötsugen, men vill inte gå ut i kylan? Räddningen finns på Godare Mat...
Snabbkola
Ingredienser:
100 gr smör eller margarin
2 dl strösocker
1 dl sirap
4 msk vetemjöl
2 msk kakao
Tillagning:
Smörj in ett bakplåtspapper med matfett. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka upp på svag värme under omrörning. När det kokat upp låter du det koka i 4-5 minuter eller tills smeten tjocknat. Rör hela tiden om, annars fastnar det i botten. När det sedan har kokat klart breder du snabbt ut smeten på bakplåtspappret och jämnar till. Låt smeten stelna lite och klipp den i lagom bitar.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Den nakna sanningen
Vill du få den nakna sanningen om maten du äter? Teamet på Godare Mat publicerar en artikelserie kallad "Den farliga maten" som berör olika aspekter på den mat vi äter och även producenter och handlares brist på ansvarstagande.
Den andra artikeln i serien kommer i veckans Matbrevet imorgon, missa inte den. Matbrevet är ett gratis nyhetsbrev som skickas ut varje onsdag.
Missade du första artikeln finns den att läsa här:
Missa inte de tänkvärda artiklarna i serien "Den farliga maten"...
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Gott på kinesiska
Gillar du kinesisk mat? Då är det här definitivt för dig...
Ett av många unika recept som har sitt ursprung hos Godare Mat, besök oss gärna och glöm inte det gratis nyhetsbrevet, Matbrevet...
Sötsur kyckling à la Tobbe (4-6 portioner)
Ingredienser:
750 g kycklingfilé
2 msk soja
1 röd paprika
1 gul paprika
1 grön paprika
2 vitlöksklyftor
3 st salladslökar
1 liten purjolök
1 brk bambuskott
6 msk olivolja
Sötsur sås:
4 msk finhackad morot
2 st finhackad schalottenlök
2 klyftor finhackad vitlök
3 cm röd spansk peppar
3 dl kycklingbuljong
3 msk röd vinäger
2 tsk socker
2 tsk tomatpuré
2 msk olja
3 tsk potatismjöl utrört i lite vatten
Tillagning:
Skär och finhacka grönsakerna till såsen. Hetta upp olja i en kastrull och fräs grönsakerna. De ska inte ta färg.
Blanda ner de övriga ingredienserna utom redningen. Koka upp och tillsätt redningen under omrörning.
Skär kycklingfilén i tärningar och marinera i soja.
Skär grönsakerna i tärningar, salladslöken i centimeterstora bitar samt purjolöken i halvcentimeter stora bitar. Hetta upp en panna och tillsätt hälften av oljan när pannan ryker. Bryn vitlöken och tillsätt köttet. Fräs i 1-2 minuter och tag upp.
Tillsätt resten av oljan och fräs grönsakerna 1 minut, häll tillbaka köttet. Tillsätt den sötsura såsen och rör om. Smaka av.
Servera med jasminris.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Middag på italienska
Tusan vad gnälliga ungar kan vara när de tycker att de är hungriga, och inget tålamod alls. Spelar ingen roll heller att man försöker få dem att förstå att riktig matlagning tar tid. "Men på McDonalds går det ju snabbt..." McDonalds är inte matlagning, det är utfodring...
Här Dagens Mat på Godare Mat...
Saltimbocca med salvia och persiljepesto (4 portioner)
Ingredienser:
Saltimbocca:
4 stora/8 små tunna skivor av nötinnanlår
1 dl Crème Fraiche fetaost & soltorkade tomater
10 g färsk salvia, hackad
smör
tandpetare
Rotsakswok:
300 g morötter, grovstrimlade
300 g kålrötter, grovstrimlade
200 g rotselleri, grovstrimlad
200 g palsternacka, grovstrimlad
3 msk olja
25 g smör
flingsalt
vitpeppar
Persiljepesto:
50 g bladpersilja
1 vitlöksklyfta
1/2 dl Allerum XO, finriven
1 msk vitvinsvinäger
3/4 dl olivolja
Tillbehör:
50 g rosésallad
50 g ruccola
Tillagning:
Saltimbocca:
Lägg upp köttskivorna på en plastad bänk. Klicka 1 msk crème fraiche på ena halvan av skivan och strö över salvia. Salta och peppra och vik sedan skivorna dubbelt. Fäst med två tandpetare så fyllningen inte rinner ut. Lägg saltimboccaskivorna i kylen och stek dem strax innan de ska serveras, ca 1 1/2 minut på varje sida på hög värme.
Rotsakswok:
Woka rotsakerna i olja och smör i några minuter. Häll över dem i en ugnsform innan de får för mycket färg. Tillaga sedan i ugnen på 175°C i ca 8 minuter. Smaka av med flingsalt och peppar.
Persiljepesto:
Mixa alla ingredienser slätt och smaka av med salt och svartpeppar.
Servera saltimboccan med rotsakswok, persiljepesto och salladsmix.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Extraordinär världspremiär!
Påskafton och middagsbjudning, läge att skapa något nytt och extraordinärt gott. Gissa vad? Jag lyckades och det långt över förväntan. Till och med den gnällande fiskhatande 14-åringen gillade det och tyckte att det var den godaste fisk han någonsin ätit...
Massor med andra dundergoda recept finns hos Godare Mat och det hela börjar med det gratis Matbrevet...
Tobbes laxpaket (4 portioner)
4 bitar laxfilé (à 125 g)
1 ägg, uppvispat
salt
vitpeppar
Färskost:
5 dl filmjölk
1 dl vispgrädde
1 kruka gräslök, finhackad
1/2 tsk salt
Sås:
3 dl Crème Fraiche
1 citron (saft och rivet skal)
1 krm salt
1 tsk socker
Smördeg:
4 dl vetemjöl
1 1/4 dl kallt vatten
2 tsk ättiksprit
150 gram smör eller margarin
Tillagning:
Häll filmjölken och grädden till färskosten i en gryta. Värm under omrörning till cirka 45º.
Slå vätskan i en silduk eller kaffefilter och låt stå och rinna av i cirka 3 timmar.
Lägg ostmassan i en skål och blanda ner saltet och den finhackade gräslöken med en gaffel. Kyl.
Koka upp Crème Fraiche, salt, socker, citronsaft och rivet citronskal. Låt svalna och kyl. Vispa upp crème fraiche-såsen så att den blir luftig precis före servering.
Häll mjölet till smördegen i en bunke. Tillsätt knappt 1/3 av matfettet och finfördela med fingetopparna till en grynig massa. Tillsätt vatten och ättika. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila 15 min inlindad i plast- eller aluminium-folie i kylen.
Skär ett djupt kryss i degen. Kavla så att degen bildar en fyrkant 20x20 cm. Ruta in en kvadrat vars sidor skär deghörnen.
Skiva resten av fettet och lägg det på kvadraten. Vik degen så att hörnen möts på mitten och bildar ett konvolut. Vänd degen upp och ner.
Kavla eller platta ut degen försiktigt. Mjöla lätt på både över- och undersida,så att degen inte fäster vid bakbordet. Degen ska vara 30x30 cm.
Vik degen i 3 delar åt ena hållet. Platta till den försiktigt och vik den sedan i 3 delar åt andra hållet. Låt den vila kallt minst 15 minuter.
Kavla ut degen på nytt till en något större fyrkant än vid förra vikningen. Vik ihop degen 3 gånger åt ena hållet, kavla och 3 gånger åt andra hållet och kavla. Låt vila kallt minst 15 minuter.
Upprepa vikning och kavling ytterligare 2 eller 3 gånger och låt vila kallt 15 minuter mellan gångerna.
Dela smördegen i fyra delar och kavla ut till tunna plattor. Lägg färskosten i en sträng mitt på varje platta. Salta och peppra laxen lätt och lägg över färskosten.
Vik ihop smördegen till ett paket, tillse att skarven blir tät. Vänd paketen så att skarven kommer på undersidan och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 200° tills smördegspaketen har fått färg, cirka 15-20 minuter.
Servera med kokt potatis och uppvispad crème fraiche-sås.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Ett tips... Två delar av tillagningen kan hoppas över för den som vill få det hela klar lite snabbare, köp färdig färskost och färdiga smördegsplattor. Det blir inte riktigt lika gott, men det funkar...
Nyttigt eller gott?
Varför inte både och samtidigt?
Lyxig laxgratäng (6 portioner)
ca 1 kg färsk lax
salt
peppar
150 g riven lagrad ost, gärna Västerbottensost
Guldmos:
1 1/2 kg skalad potatis, gärna mandelpotatis
2 äggulor
2 msk Svenskt Smör
1 dl Matlagningsgrädde
salt
peppar
Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 fiskbuljongtärning eller 2 msk fiskfond
1 dl vatten
1 1/2 dl vitt vin
3 dl Vispgrädde
Garnering:
6 msk löj- eller sikrom
2 finhackade rödlökar
2 limefrukter i klyftor eller 1 stor citron
dill
Tillagning:
Börja med moset. Koka potatisen och pressa den. Rör ner äggulor och smör. Späd med grädde. Smaksätt med salt och peppar.
Skär laxen i tunna skivor på snedden, för att få så stora skivor som möjligt. Salta och peppra. Fördela osten över skivorna och rulla ihop.
Spritsa eller klicka små potatistoppar längs med kanten på en ugnssäker smord form. Lägg i laxrullarna.
Smält smöret till såsen. Rör i vetemjölet. Tillsätt smulad buljongtärning eller fiskfond. Späd med vatten, vin och grädde under vispning. Låt såsen koka i ca 5 min.
Häll den över laxrullarna. Gratinera i ugn vid 225º ca 25 min.
Garnera gratängen med rom, hackad lök, limeklyftor och dill.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Dags att fira!!!
Läge att fira med en härlig tårta, Matbrevet har passerat 600 prenumeranter och växer så det knakar...
Chokladtårta la Marquisella (10 bitar)
Ingredienser:
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
3/4 dl kakaopulver
1 msk snabbkaffepulver
2 tsk vanila
1 krm salt
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
250 g lättkesella
2 msk smält margarin
1 msk vatten
1 msk konjak (kan uteslutas)
margarin och ströbröd till formen
Tillbehör:
lättvispad mellangrädde
flisad mörk choklad
Tillagning:
Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl, bakpulver, kakao, kaffepulver, vanila och salt i en skål.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner kesella, mjölblandningen, margarin, vatten och ev. 1 msk konjak. Häll smeten i en smord och brödbeströdd form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Inte längre, då kan kakan bli torr. Låt kakan kallna och ställ den kallt till serveringen.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Snart dags...
Bara någon timme kvar, sedan är det dags igen... Dags för Sveriges kanske bästa nyhetsbrev om mat och dryck, Matbrevet, att komma med en ny upplaga... Missa det inte, utskicket går vid 12...
Valnötsbullar
Ingredienser:
1 l vatten
2 pkt torrjäst
1 1/2 kg mjöl
1 tsk salt
1 msk socker
2 msk olja
1 dl valnötter
Tillagning:
Värm vattnet till 37 grader och lös upp torrjästen. Blanda i de andra ingredienserna och arbeta till en smidig deg. Jäs övertäckt med duk i cirka 30 minuter.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord och forma till bullar som får jäsa igen i ca 30 minuter på smorda plåtar under duk. Sätt ugnen på 225 grader efter halva jästiden.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Morgonkaffe American Style
Ibland tröttnar man på att dricka samma gamla kaffe varenda dag och vill ha något nytt. Då tar man till Godare Mat, där finns en uppsjö med olika kafferecept...
Gillade du kaffe-varianten nedan? Ett tips, prenumerera på det gratis Matbrevet så du vet när Godare Mat slår upp dörrarna och du kan hitta fler goda kafferecept...
Coffe Caramel (1 kopp)
Ingredienser:
2 dl kaffe
1/2 dl mjölk 3%, varm och skummad
1 msk kolasås
Tillagning:
Fyll ett glas eller mugg till hälften med kaffe. Häll på skummad varm mjölk och toppa med kolasås.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Nocturnal cravings...
Hur kommer det sig att varje natt när man sitter och jobbar så kommer sötsuget som ett brev på posten? För en gångs skull förutseende och fixade till redan igår av Dagens Söta på Godare Mat, jobbar för övrigt för fullt med att skriva nästa upplaga av Matbrevet som ska skickas imorgon, en upplaga du inte vill missa...
Rom-russin-tryffel (30 st)
Ingredienser:
1 dl russin
3/4 dl mörk rom
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
25 g smör
1 tsk snabbkaffe
3/4 dl mörkt muscovado socker
100 g mörk choklad
florsocker med chokladsmak
Tillagning:
Lägg russinen i romen och låt dra ett dygn. Finhacka russinen. Hacka chokladen. Koka upp socker, grädde och snabbkaffe. Tillsätt smör och chokladhack och rör tills detta är smält. Blanda i de hackade russinen. Ställ i kylskåp för att stelna. Rulla kulor som doppas i smält choklad och därefter rullas i florsocker med chokladsmak.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Klassiker
Det börjar närma sig middag och tack vare Godare Mat behöver jag inte fundera alltför mycket över vad jag ska ha till middag, varje dag får jag ett nytt recept direkt på deras förstasida...
Alla veckans recept plus en hel bunt till kan du också få varje onsdag direkt till din e-mail med Matbrevet...
Wallenbergare (4 portioner)
450 g kalvfärs
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 finhackad gul lök
salt
peppar
50 g smör
Tillagning:
Blanda alla ingredienser utom smöret till färsen. Krydda med salt och peppar.
Forma färsen till stora pannbiffar, stek dem i smör på svag värme i ca 4 min på varje sida.
Servera med potatismos, rårörda lingon och gröna ärtor.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Choklad-morgon
Börjar dagen lugnt, kaffe och något gott att tugga på. Det blir stressigt nog ändå med allt jobb som måste göras. Imorgon är det dags igen för ännu ett utskick av Sveriges bästa nyhetsbrev för mat och dryck, Matbrevet...
Pain au chocolat express (4 st)
Ingredienser:
2 små plattor smördeg
2 msk Nutella
1/2 dl mörk choklad, grovhackad
1 ägg
1 1/2 tsk råsocker
Tillagning:
Kavla ut smördegplattorna lite och dela dem på mitten. Bred Nutella i en rand i mitten av varje platta och strö över chokladen.
Pensla kanterna med ägg och vik den ena kanten mot mitten. Vik sedan över den andra kanten omlott mot mitten.
Vänd rullarna upp och ner med skarven nedåt och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö över råsockret. Skåra fem sträck i varje med en vass kniv - ej igenom degen.
Grädda i 225°C i ca 8-10 minuter eller tills bröden börjar få färg. Servera bröden ljumma.
Bröden går även bra att förbereda. Grädda dem ljusbruna och låt svalna. Värm dem sedan ett par minuter i ugnen på 200°C före servering.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
It's all good...
Mätt och belåten efter en riktigt god söndagsmiddag... Ett av tusentals läckra recept på Godare Mat...
Örtstekt rostbiff med grönsakssås (8-10 portioner)
Ingredienser:
1 kg rostbiff
2 dl hackad persilja
1 dl hackad dill eller gräslök
6 msk blandade färska örtkryddor (timjan, dragon, oregano)
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 1/2 tsk salt
Sås:
150 g späda morötter
2 färska lökar
125 g broccoli
4 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1/2 knippa gräslök
2-3 dl vispgrädde
salt
svartpeppar
Tillagning:
Sätt ugnen på 125º.
Hacka eller mixa samman kryddörterna. Gnid in köttet med örter, peppar och salt. Stek i ugn till önskad innertemperatur. Vid 55º är köttet rött inuti och vid 60º rosa. Beräkna stektiden 1-1 1/2 tim.
Skär morötterna i mindre bitar, löken i klyftor och dela broccolin i buketter. Börja med att koka morötterna i grönsaksbuljongen, ca 5 min. Lägg i lök och broccoli och koka ytterligare ca 5 min.
Hacka gräslöken i matberedaren. Tillsätt grönsakerna och kör till mos. Späd med grönsaksbuljongen. Häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt grädde och koka ihop i några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Skiva upp rostbiffen och servera den kall med sås, sallad och färsk potatis. Potatissallad är också gott till.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Happy Burpday
Tittade i almanackan och blev påmind om hur lastgammal jag egentligen är när jag såg att det imorgon är min födelsedag och jag blir officiellt ännu ett år äldre... Tröstäter Dagens Söta på Godare Mat...
Valnötstårta (12 bitar)
Ingredienser:
200 g valnötskärnor
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
margarin till formen
siktat florsocker
1 liten klase blå druvor
1 skivad kiwifrukt
Tillagning:
Sätt ugnen på 175°. Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform med lös kant, 24 cm i diameter. Smörj kanten.
Lägg valnötskärnor, ägg och socker i matberedarskålen och kör tills nötterna är finfördelade. Det går blixtsnabbt! Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan kallna.
Sikta lite florsocker över den kalla kakan och garnera med druvor och kiwiskivor.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Picnic
Kanske inte direkt årstiden för picknick, men det spelar ingen roll, maten är lika god hemma... Dagens Bak på Godare Mat...
Picknickbröd
Ingredienser:
2 dl havregryn
5 dl siktat dinkelvetemjöl
1 dl linfrön
1 dl russin
1 dl grovt hackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt
4 dl naturell yoghurt
3 msk honung
1 st äpple
2 msk blandade frön till topping
10 st örtblad till dekoration
Tillagning:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke utom fröna som ska strös på brödet. Rör sedan ner yoghurt och honung. Riv i äpplena.
Lägg ett bakplåtspapper i en brödform och häll ner smeten. Strö på fröna och lägg på några örtblad. Grädda brödet på nedersta valsen i cirka 80 minuter. Kontrollera brödet med ett träspett - är det torrt så är brödet klart.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Kreativ återanvändning (hela artikeln)
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Det pågår ett enormt slöseri i det här landet. Mat för miljarder går direkt i soporna, mat som skulle kunna tas till vara.
På skolor och sjukhus går stora mängder direkt till tippen, överbliven mat som skulle kunna användas som foder av grisuppfödare. Det skulle i förlängningen kunna leda till lägre priser på fläsk.
Mataffärer tvingas kasta stora mängder kött på grund av utgångna datum trots att producenternas satta utgångsdatum har god marginal. Köp in mindre mängder och med mindre mängd kasserat kött skulle det kunna leda till lägre priser.
Ett annat alternativ för mataffärerna är att införa ett system där man när det är någon dag kvar till utgångsdatum helt enkelt fryser köttet och säljer det till lägre pris. Även detta skulle kunna leda till lägre priser.
Hur hanterar du själv överbliven mat eller till och med biprodukter som uppstår i samband med tillredningen?
En klassisk variant av återanvändning är Pytt-i-panna. När du får kött över efter middagen, skär det i lagom stora tärningar och spara i frysen tills du har tillräckligt mycket. Planera sedan när du ska ha kokt potatis till någon rätt så det blir ett överskott att använda till din pytt. De flesta behöver inte planera, det blir ändå ett överskott.
När du gör din egen färskost, den blir både godare och billigare än den köpta, får du som biprodukt vassle. Häll inte ut den, spara den till ditt nästa brödbak. Vassle passar utmärkt att använda som degvätska och ger brödet en härlig syrlighet.
Kokade du för mycket potatis till middagen? Inga problem, kokt potatis kan användas till mycket. Förutom Pytt-i-panna kan du till exempel använda det i matbröd eller till fyllningen i mazariner.
Överbliven potatismos behöver inte heller kasseras. Fiskgratäng är gott och är det lite mindre mängd kan man alltid göra potatisplättar.
När du gör din egen majonnäs blir det några stycken äggvitor över. Maränger tycker de flesta är gott och det är lätt att göra. Har du inte tid just då, spara äggvitorna i ett övertäckt glas eller en burk med lock i kylskåpet. När de har stått så i ett par dagar blir de utmärkta att använda till sjudna maränger.
Skalkarna på bröden kastar de flesta, vilket är onödigt. Bryt dem i mindre bitar och torka. Sedan kan de användas till att göra ditt eget ströbröd, som blir godare och ger bättre färg än det köpta.
Sätten att kreativt återanvända är många, det här var bara några få exempel. En av många fördelar med att återanvända är att många nya och kreativa rätter och recept ser världens ljus och det är till fördel för alla.
Många fler artiklar och 1.000-tals läckra recept på Godare Mat med Matbrevet
Birdie Nam Nam
Jag har fått pippi... Och härlig blev middagen på den också... För övrigt Dagens Rätt på Godare Mat där man jobbar hårt för att förse alla och envar med de bästa recepten, den bästa faktan och givetvis det bästa Matbrevet...
Fasanbröst med stuvade svartrötter (4 portioner)
Ingredienser:
4 fasanbröst
salt
vitpeppar
1-2 msk margarin
Sås:
1 gul lök
1 liten purjolök
1 bit rotselleri, ca 50 g
1 liten morot
1 msk margarin
3 msk balsamvinäger
5 dl höns- eller grönsaksbuljong, tärning
arrowrot
Svartrötter:
300-400 g svartrötter
5 dl vatten
1/2 tsk salt
2 dl kokspad
2 msk vetemjöl
3/4 dl matlagningsgrädde
salt
vitpeppar eller fyra kryddor
Tillagning:
Börja med såsen. Skala löken. Ansa och skölj purjolöken. Skala rotselleri och morot. Hacka löken och grönsakerna och låt allt fräsa på svag värme tills det mjuknat utan att ta färg. Tillsätt vinäger och buljong. Koka upp och låt koka ihop tills hälften återstår. Sila ner skyn i en kastrull och ställ den åt sidan så länge.
Skala svartrötterna och skär dem i ca 4 cm långa bitar, lägg dem i kallt vatten med pressad citron så de inte missfärgas. Koka upp vatten och salt. Lägg i svartrötterna och låt sjuda ca 10 minuter. Häll av och spara spadet.
Koka upp 2 dl av kokspadet. Rör ut mjölet i grädden och vispa ner redningen i spadet. Låt koka ca 5 minuter. Smaka av. Vänd ner svartrötterna i stuvningen och håll den varm.
Låt margarinet bli ljusbrunt i en stekpanna. Stek fasanbrösten 5-6 minuter på varje sida. Salta och peppra. Håll varmt.
Skär upp fågelbrösten i tunna skivor och lägg upp dem på varma tallrikar. Skeda över lite sås och servera resten separat.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Kreativ återanvändning
Hör du till dem som kastar allt överblivet? Varför? Det är så mycket som kan återanvändas på ett eller annat sätt. Jag pratar om matslöseriet som pågår i det här landet...
Ett exempel... För någon dag sedan gjorde jag färskost och fick då en halvliter vassle som biprodukt. Inte tusan kastar jag ut den, vassle är perfekt att använda som degvätska till osötade bröd, de blir då härligt syrliga...
Dagen innan blev det potatis över efter middagen, den sparades och kom till användning igår när jag ombads skapa ett gott bröd att servera till soppa. Det blev bröd i fyrkanter, med andra ord brödkanter...
Alla recept du hittar i bloggen hittar du också bland de tusentals recept som finns på Godare Mat. Missa inte heller att prenumerera på det gratis Matbrevet...
Tobbes brödkanter (25-30 st)
Ingredienser:
50 g margarin
4 dl vatten
50 g jäst
1 tsk salt
1 tsk riven/malen muskotnöt
1 tsk hela fänkålsfrön
4 dl kall kokt pressad potatis
4 dl havregryn
8-10 dl vetemjöl
Tillagning:
Stöt fänkål i en mortel.
Smält matfettet i en gryta. Tillsätt vatten och värm eventuellt, vätskan ska vara fingervarm, cirka 37°.
Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör runt tills all jäst är upplöst.
Tillsätt potatis, havregryn, kummin, fänkål, salt och 7 dl av vetemjölet. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Du kan behöva tillsätta mer mjöl, gör det med 1 dl åt gången tills degen får rätt konsistens och släpper från bunkens kant.
Låt jäsa under duk cirka 60 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den åter är smidig utan att klibba.
Dela degen i 2 lika stora delar och kavla ut på mjölat bakbord till en fyrkantig kaka virka 1 centimeter tjock. Skär eller sporra ut fyrkantiga kakor cirka 8x12 centimeter stora och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.
Pensla med kallt vatten och grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter vid 225°. Spruta en fin vattendimma med en blomspruta i ugnen någon gång under gräddningen.
Ta ut och låt svalna på galler under duk. Servera som brytbröd till soppa eller gryta.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Middagsplaner?
Fantasin infinner sig inte alltid som den borde, i synnerhet inte när det gäller att planera middagen. Tur är väl att Dagens Rätt på Godare Mat finns...
Skinkgratäng (4 portioner)
Ingredienser:
ca 500 g palsternacka
200 g julskinka i strimlor
1 purjolök
200 g champinjoner
2 msk Svenskt Smör
salt
svartpeppar
2 1/2 dl Mellangrädde
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 1/2 dl riven lagrad ost
Tillagning:
Sätt ugnen på 225º.
Skala och skiva palsternackorna. Koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten.
Fördela skivorna i en smord ugnssäker form. Lägg skinkstrimlorna över.
Skiva purjolöken fint. Skär svampen i mindre bitar. Fräs purjolök och svamp i smör några minuter. Salta och peppra. Lägg blandningen i formen.
Vispa grädden. Rör i tomatpurén. Smaksätt med sambal oelek. Bred ut grädden i formen. Strö över osten. Gratinera i ugnen ca 15 min.
Servera med en sallad.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Stillar sötsuget...
Fattar mig kort den här gången, har alldeles för mycket att göra och alldeles för lite tid att gör det på... Stillar sötsuget som kommer som ett brev på posten när man jobbat en massa timmar med Dagens Söta på Godare Mat...
Hallonglasstårta (8-10 portioner)
Ingredienser:
75 g hasselnötskärnor
1 paket djupfrysta hallon, ca 225 g
1 ägg
1 dl strösocker
2 dl lätt crème fraiche
Garnering:
hallon
citronmeliss eller mynta
Tillagning:
Rosta nötkärnorna under omrörning i en stekpanna. Lägg dem i en handduk och gnugga bort löst skal. Hacka dem fint. Lägg undan några hallon till garnering, kör resten till puré i matberedare eller mosa dem med en gaffel.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt lätt crème fraiche och de mosade hallonen.
Lägg hälften av de hackade nötterna i botten på en pajform med lös botten. Häll hallonsmeten i formen och strö över resten av nötterna. Täck formen med folie och låt den stå i frysen minst 3 timmar.
Ställ tårtan i kylskåp ca 15 minuter innan den serveras. Ta bort kanten på formen och lägg upp tårtan på ett fat. Garnera med hallon och några gröna blad.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
En älg? Jag tar den...
Veckans utskick avklarat och har dessutom hunnit med massor med jobb, belönar mig själv med en riktigt god middag, Dagens Rätt på Godare Mat...
Älgfärsbergare med smörstekt svamp (4 portioner)
Ingredienser:
400g älg- eller nötfärs
1 liten finhackad rödlök
2 äggulor
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
4 finhackade enbär
1/2 tsk timjan
2 msk smör
500 g höstsvamp
2-3 msk smör
2 finhackade scharlottenlökar
1 liten purjolök i skivor
1/2 dl hackad persilja
salt
peppar
Tillagning:
Blanda färs och lök. Rör ner äggulorna, en i taget. Tillsätt grädden. Blanda i salt och kryddor. Forma färsen till 4 stora biffar. Låt dem stå kallt under tiden svampen tillagas.
Skär stora svampar i bitar. Lägg svampen i en gryta och låt all vätska koka bort. Lägg i smör och stek tills svampen fått lite färg ca 5 min. Lägg i scharlottenlök och purjolök, låt löken steka tillsammans med svampen i ytterligare 5 min. Rör i persilja. smaksätt med salt och peppar.
Stek biffarna i smör på medelstark värme 5-8 min per sida. Servera med svampen, potatismos och rårörda lingon.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Tummen upp...
Domen har kommit... Vi har låtit ett flertal professionella kockar få tillgång till medlemssidorna på Godare Mat och de har alla givit tummen upp, ibland nästan lovordat...
Missa inte att prenumerera på Matbrevet, det är gratis, och få rabatt när vi slår upp portarna för medlemskap...
Själva ska vi belöna oss med lite sötsaker...
Chokladgranité (6-8 portioner)
Ingredienser:
2 dl kakaopulver
2 dl strösocker
6 dl lättmjölk
1/2 vaniljstång
2 msk mellangrädde
strimlat apelsinskal
Tillagning:
Blanda kakaopulver, socker och lättmjölk i en kastrull. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner kornen i kastrullen, lägg i resten av vaniljstången. Koka upp och låt småkoka under vispning ett par minuter. Låt svalna. Ta upp vaniljstången. Tillsätt grädden.
Häll blandningen i en frystålig skål och låt den stå i frysen ca 1 timme.
Vispa upp massan med elvisp eller kör den i matberedare. Låt den frysa på nytt.
Ta ut granitén ur frysen en halvtimme före serveringen. Ev. kan man vispa upp den med elvisp ytterligare en gång, den får då en krämigare konsistens.
Lägg upp granitén i portionsglas och garnera med strimlat apelsinskal.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Krångligt värre...
Ibland blir det mer komplicerat än andra gånger, det kan man inte komma undan. Fast det är nog bra, utan utmaningar blir man lat och bekväm...
Mindre än sex timmar nu innan det är dags att skicka ut veckans Matbrevet...
Fruktbröd (4 bröd)
Ingredienser:
300 g torkade aprikoser
200 g kaliforniska russin
2 liter vatten
Fördeg:
150 g vetemjöl med hög proteinhalt
2 g jäst
1 dl vatten
4 g havssalt
Bortgörning:
800 g vetemjöl med hög proteinhalt
75 g fint grahamsmjöl
75 g fint rågmjöl
50 g mörkt muscovado- eller farinsocker
5 dl vatten
20 g jäst
100 g smör
20 g havssalt
50 g vetemjöl
100 g valnötter
50 g pistagemandel
25 g smör till formarna
Tillagning:
Dag 1, blötläggning: Lägg de torkade aprikoserna i rikligt med kallt vatten under 24 timmar. Russinen blötläggs i 30 minuter. Låt rinna av i sikt och dela aprikoshalvorna i fyra delar.
Fördeg: Väg upp mjölet. Ljumma vattnet till 37 grader och lös upp jästen. Häll över mjölet.
Knåda degen på låg hastighet i en matberedare i 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter.
Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt jäsa 24 timmar i kyl.
Dag 2, bortgörning: Väg upp mjöl och socker i en degbunke. Lös upp jästen i fingervarmt vatten, 37 grader och blanda ner i mjölblandningen.
Tillsätt fördegen och knåda på låg hastighet i 5 minuter.
Smält smöret, tillsätt det och knåda ytterligare 5 minuter tills degen är elastisk.
Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter. Gör ett glutentest.
Blanda de avrunna frukterna med 50 gram vetemjöl, valnötter och pistagemandel. Arbeta in försiktigt så att frukterna inte går sönder.
Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt vila i 20 minuter, stöt samman degen en gång efter halva tiden.
Lägg degen på ett mjölat arbetsbord, dela den i fyra bitar och rulla till fyra runda bullar. Täck över med duk och låt degen vila i 10 minuter.
Slå ut degbitarna och rulla samman till bröd.
Smält smöret och pensla 4 folie- eller sockerkaksformar. Lägg i bröden och sikta över fint rågmjöl.
Täck med duk och låt jäsa i 60-75 minuter tills de fördubblat sin storlek. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
Sätt formarna i ugnen och spruta in vatten med hjälp av en blomspruta.
Sänk temperaturen till 180 grader efter 5 minuter. Efter ytterligare 10 minuter, lufta ugnen genom att öppna ugnsluckan.
Baka i totalt cirka 45-50 minuter. Kontrollera med en termometer att börden är genombakade (98 grader).
Ta ut bröden ur ugnen och stjälp upp dem ur formarna.
Sätt bröden på plåten och grädda i ytterligare 5 minuter så att de får en fin skorpa.
Låt svalna på galler.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Det ska va' gött att leva...
Annars kan det kvetta... Gott att leva innebär också god mat... Eller ännu hellre Godare Mat...
Oxrulader med bacon och gräddsås (4 portioner)
Ingredienser:
600 g nötinnanlår
salt
peppar
3 saltgurkor
6 baconskivor
smör, till stekning
1 morot
1 gul lök
1 lagerblad
1 liter kalvbuljong
Gräddsås:
1 dl vispgrädde
1 dl Crème Fraiche
franska örter
2 dl buljong från ruladerna
Tillagning:
Skär köttet i 12 skivor och banka ut dem till 2-3 mm tjocklek. Salta och peppra på köttet. Dela varje saltgurka till 4 stavar och dela varje baconskiva en gång på längden. Lägg en bit gurka och en skiva bacon på varje köttbit. Rulla ihop till rulader. Stek dem gyllenbruna i smör runt om. Lyft över dem i en gryta och tillsätt grovt skuren morot, lök och lagerblad. Slå på buljong så det täcker ruladerna. Låt sjuda ca 15 minuter.
Lyft upp ruladerna och låt kalvbuljongen koka 10-15 minuter. Sila buljongen och tillsätt grädde, crème fraiche och buljong från ruladerna. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis. Strö över rikligt med hackad persilja.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Växer snabbast?
Tidigt ute för en gångs skull, veckans upplaga är redan klar och förberedd för att skickas imorgon. Kanske inte Sveriges snabbast växande nyhetsbrev än, men på god väg dit. Har du startat din gratis prenumeration på Matbrevet än?
Matbrevet är ett gratis nyhetsbrev späckat med fakta och läckra recept som skickas varje onsdag. Missa inte det, du kan vinna ett års gratis Complete-medlemskap på Godare Mat...
Ett exempel på ett av alla 1.000-tals recept som finns på Godare Mat...
Vaniljpäron med björnbärssås (4 portioner)
Ingredienser:
4 fasta päron
Lag:
4 dl vatten
2 dl socker
1/2 vaniljstång
Sås:
1 paket djupfrysta björnbär
1/2 dl socker
Garnering:
björnbär
citronmeliss
Tillagning:
Skala päronen, låt skaften sitta kvar. Koka upp vatten och socker tillsammans med en halv uppskuren vaniljstång. Lägg i päronen och låt dem koka mjuka utan att de mosar sig. Låt svalna och ställ sedan kallt.
Ta undan några björnbär till garnering och kör resten till puré i matberedare. Sila ev. bort kärnorna. Tillsätt socker efter smak. Ställ såsen kallt till serveringen.
Lägg en spegel av sås på portionstallrikar och ställ päronen i såsen. Garnera med hela bär och citronmeliss.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Var är ljuset?
Varje morgon samma visa. Man vaknar, brygger kaffe, tittar ut genom fönstret och undrar... Var är solen? Är det inte dags för våren att anlända och med den sol och värme?
Tröstar mig med en härlig bulle med äpple och kanel, Dagens Bak på Godare Mat...
Äpple- och kanelbulle (30-35 st)
Ingredienser:
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk, fingervarm (37º)
14-15 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 tsk stött kardemumma
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk kanel
2 äpplen
2 msk Maizena
Pensling:
1 uppvispat ägg
pärlsocker
Tillagning:
Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Häll över den fingerljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt det mesta av vetemjölet ca 13 dl, allt smör i bitar, socker, salt och kardemumma. Arbeta degen riktigt smidig i maskinen eller för hand. Tillsätt ev. ytterligare mjöl. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter. Gör under tiden fyllningen. Rör samman smör med socker och kanel.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela i två delar och kavla ut varje del till en rektangel. Bred ut fyllningen. Kärna ur och riv äpplena grovt på rivjärn. Blanda dem med majsstärkelsen och fördela över degen. (Majsstärkelse suger upp saften från äpplet så att bullarna inte blir kladdiga).
Rulla ihop varje rektangel till en rulle och skär i 2-3 cm bitar. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 º.
Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Lunch eller middag?
Vad man än kallar den där tidpunkten mitt på dagen när man stoppar in ätbart i ansiktet så vill man ändå att det man äter ska smaka gott. Dagens Mat på Godare Mat smakar alldeles utmärkt gott...
Mandelkyckling med frukt (6 portioner)
Ingredienser:
1 kyckling, ca 1 kg
Fyllning:
1 1/2 dl smulat eller rivet vitt dagsgammalt bröd
3/4 dl vatten
2 msk pressad citron
1 ägg
2 krm kanel
1 krm ingefära
1/2 krm riven muskotnöt
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl hackad persilja
1/2 dl riven ost, gärna parmesan
50 g finhackad sötmandel
Lag:
125 g katrinplommon
125 g torkade aprikoser
2 tsk rivet apelsinskal
1 medelstor grovhackad gul lök
2 dl torrt vitt vin
saften av 2 apelsiner
1/2 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Tillagning:
Börja med fyllningen. Blanda det rivna brödet med vattnet. Låt stå några minuter och rör sedan ner övriga ingredienser.
Skölj kycklingen och torka av den. Lägg fyllningen i kycklingen och bind ihop den så att fyllningen inte rinner ut. Lägg kycklingen med bröstet nedåt i en trång kastrull eller gryta. Lägg hela plommon, halva aprikoser och lök runt fågeln. Tillsätt vin och apelsinsaft. Blanda kryddor och salt och strö blandningen över kycklingen. Koka upp och låt sjuda under lock på svag värme ca 30 minuter. Vänd kycklingen så att bröstet kommer uppåt och låt sjuda ytterligare 30 minuter.
Smaka av buljongen och sila den. Skär upp fågeln i bitar och lägg upp dem på ett varmt serveringsfat. Ta vara på fyllningen och skär den i bitar. Lägg frukt och fyllning i grupper runt kycklingbitarna. Häll över lite av buljongen och servera resten som sås i en separat skål. Servera med kokt ris.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Vårt dagliga bröd...
Det slår liksom aldrig fel, förr eller senare måste man fixa nytt... Antingen från affären eller baka själv... Godast blir det ju att baka själv, här Dagens Bak på Godare Mat...
Medelhavsbröd med ost och tomat
Ingredienser:
1/2 pkt jäst
2 1/2 dl fingervarmt vatten
en nypa salt
2 dl Lätt Crème Fraiche
8-9 dl vetemjöl
3 st soltorkade tomater
1 1/2 dl riven ost
Tillagning:
Smula jästen i lite av vattnet och rör tills den löser sig. Tillsätt därefter resten av vattnet, salt, Lätt Crème Fraiche och lite av mjölet.
Arbeta in resten av mjölet till en jämn och smidig deg. Låt degen jäsa i bunken under duk i ca 35 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader och finhacka tomaterna. Kavla ut degen till en tunn kaka. Strö osten och tomaterna över degen och rulla ihop degen som en rulltårta.
Placera brödet på en mjölad plåt under duk och låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Pensla brödet med vatten och grädda brödet i 20-25 minuter lite beroende på hur tjockt brödet är.
Låt svalna under bakduk.
Variera fyllningen i brödet efter egen smak till exempel med inlagd paprika och oliver. Toppa gärna brödet med grovt salt innan gräddningen.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Regular or premium?
Okristlig tid egentligen att stiga upp, innan ens tuppen är vaken, men måste man så måste man. Ville inte ha samma gamla vanliga kaffe, så jag hittade något roligare på Godare Mat...
Café crème orange
Ingredienser:
dubbel espresso
2 msk vispgrädde, lätt vispad
1 apelsin, finstrimlat eller rivet skal
1 krm kaffepulver, finmalet
Tillagning:
Häll espresson i en liten kopp. Fyll på med grädde och toppa med rivet apelsinskal samt lite finmalet kaffe.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Sött, härligt sött...
Mitt i natten igen, sitter och jobbar och vad händer? Jo, det där eländiga sötsuget smyger sig på och pockar på uppmärksamhet... Tur att Godare Mat finns, räddningen är aldrig längre bort än närmaste dator...
Enkel yoghurtglass (4 portioner)
Ingredienser:
4 dl djupfrysta bär; hallon, jordgubbar eller björnbär
2 msk florsocker
1 tsk vanillinsocker
2 dl mild yoghurt eller matlagningsyoghurt
Tillagning:
Finfördela de frysta bären, ej tinade, i matberedare tillsammans med socker och vanilj. Tillsätt yoghurten genom tubröret medan maskinen går, kör tills allt är blandat, 30 sekunder.
Lägg genast upp glassen i coupeglas och servera omgående.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Sweet & Smooth
Det är inte bara mat, desserter, kakor och bröd. Det finns också massor med drycker både virgin och skarpladdade, både varma och kalla, till exempel smoothies och andra mjölkdrinkar...
Missa inte Matbrevet från Godare Mat, det är gratis och det lönar sig...
Choklad-banan-shake
Ingredienser:
1 dl färdig chokladsås
2 färska bananer, skivade och frysta
2 dl vaniljglass
2 dl mycket kall mjölk
Tillagning:
Ställ in glasen i frysen så de blir ordentligt kalla. Spritsa insidan av glasen med ca en fjärdedel av chokladsåsen.Mixa bananerna i matberedare eller mixer. Tärna glassen, tillsätt den och mjölken och mixa tills den blir skummig. Sänk hastigheten och häll i chokladsåsen. Häll upp milkshaken i de förberedda glasen och servera med sked och sugrör. Vill du göra det extra lyxigt garnerar du med vispad grädde och hackad choklad.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Nya favoriten?
Med 3 hungriga tonåringar håller det inte att lägga 40-50 kronor varje dag bara på bröd från affären, man får helt enkelt baka brödet själv. Jag har hittat den nya favoriten på frukostbordet...
Ett härligt och mättande osötat bröd, lite kompakt men fullt med fibrer. Ett utmärkt bröd att börja dagen med från Godare Mat...
Tobbes frukostbröd (20-25 bröd)
Ingredienser:
Gröt:
4 dl havregryn
8 dl kallt vatten
1 tsk salt
Deg:
50 g margarin eller smör
2 dl vatten
50 g jäst
2 tsk hel kummin
2,5 liter vetemjöl
Pensling:
ägg
blå vallmofrön
Tillagning:
Mät upp havregryn, vatten och salt i en gryta. Koka upp och låt koka under omrörning cirka 5 minuter. Låt svalna av.
Stöt kummin i en mortel.
Smält matfettet i en gryta. Tillsätt vatten och värm eventuellt, vätskan ska vara fingervarm, cirka 37°.
Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör runt tills all jäst är upplöst.
Tillsätt havregrynsgröten, kummin och 1,5 liter av vetemjölet. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Du behöver tillsätta mer mjöl, gör det med 1-2 dl åt gången tills degen får rätt konsistens.
Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den åter är smidig utan att klibba.
Dela degen i 4 lika stora delar. Dela sedan varje del i 5-6 lika stora mindre delar. Rulla varje del till en rund boll och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
Låt jäsa under duk cirka 20 minuter.
Vispa upp ägg och pensla bröden med det. Strö över vallmofrö.
Grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter vid 225°.
Ta ut och låt svalna på galler under duk.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Surt, sade räven...
...om rönnbären. Men här är det inga bär och det är inte surt. Här är det citron och det är sött. Det är också Dagens Bak på Godare Mat...
Citronmuffins (30 st)
Ingredienser:
4 ägg
2 dl socker
100 g smält smör
2 dl Crème Fraiche
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl farinsocker
2 msk rivet citronskal
Tillagning:
Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör sedan ned smör, crème fraiche och övriga ingredienser. Klicka ut smeten i pappersformar. Grädda i 15 minuter.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Cinnamon
Fikagäster igår på kvällen och det resulterade naturligtvis i ännu en världspremiär, en kaloribomb som definitivt gav mersmak... Givetvis finns den redan på Godare Mat också...
Tobbes kanelpaj med äpple (8-10 portioner)
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
3 msk socker
4 tsk kanel
125 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten
Fyllning:
4-5 röda äpplen
1 1/2 dl socker
1 msk potatismjöl
1 msk kanel
Tillagning:
Mät upp mjöl, socker och kanel i en skål. Blanda dem väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölblandningen med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel så att den inte blir blåsig. Grädda i mitten av ugnen vid 225° i 15 minuter. Låt pajskalet svalna i formen.
Mät upp socker, potatismjöl och kanel i en skål. Blanda dem väl. Strö ut ungefär hälften av sockerblandningen på bottnen av pajskalet.
Kärna ur och skala äpplena. Skär äpplena i tunna skivor, cirka 2-3 millimeter tjocka.
Vänd äppelskivorna i sockerblandningen och arrangera dem i cirklar i pajskalet. Lägg skivorna så de ligger över varandra. Vill du inte ha cirklar kan du lägga äppelskivorna i en spiral, i ett fiskfjällsmönster eller något annat mönster du tycker om.
Grädda i mitten av ugnen vid 225° i 25 minuter. Låt pajen svalna något i formen.
Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Chicken? Vem? Jag?
Middagsdags och då blir det två favoriter, pasta och kyckling... Dagens Rätt på Godare Mat...
Lyxig pasta med kyckling och gorgonzola (4 portioner)
Ingredienser:
1 dl valnötter
2 kycklingfiléer
en klick smör
2,5 dl mellangrädde
100 g gorgonzola
salt
nymald svartpeppar
300 g spagetti
2 mogna päron
persilja eller timjan till dekoration
Tillagning:
Rosta valnötterna i en stekpanna ett par minuter, så blir de knaprigare och smakar mer.
Strimla kycklingfiléerna och stek dem i smör i stekpanna.
Koka upp grädden och smula ned osten. Drag kastrullen av värmen och rör tills osten smält. Krydda med salt och peppar.
Koka spagettin enligt anvisning på paketet. Låt den rinna av och häll sedan upp i djupa tallrikar.
Fördela kycklingfilé, nötter, sås och finskuret päron över pastan. Krydda ett extra varv med svartpeppar, garnera med grön kvist och servera direkt.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Snabbt, enkelt och gott...
Vem har sagt att det måste vara komplicerat att få bra resultat? Snabbt, gott och enkelt med Dagens Bak på Godare Mat...
Spröda hjärtan (30-40 st)
Ingredienser:
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl gräddfil
1 dl strösocker
Tillagning:
Hacka samman smör och vetemjöl till en grynig massa.
Tillsätt gräddfil. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den vila kallt ca i 30 min.
Kavla ut degen tunt på ett lätt mjölat bakbord. Kavla i lite socker mot slutet.
Ta ut hjärtan med mått. Lägg dem på bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 225ºC, ca 5 min eller tills de fått läcker guldgul färg och känns spröda.
Ta bort kakorna från plåten och låt dem kallna på galler.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Din röst?
Det är kul att tävla, minst lika kul är det att komponera tävlingsbidragen. Tre goda soppor från Godare Mat hittar du på länkarna nedan, glöm inte att rösta på dem...
Fisksoppa à la Sir Toby
Tobbes skånska laxsoppa
Fisksoppa à l´Orange
Glöm inte heller att prenumerera på Sveriges bästa Matbrev...
Sött & Gott
Dags för en ny världspremiär. Givetvis från Godare Mat...
Rabarberpaj à la Tobbe (8-10 portioner)
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
ca 500 g rabarber (1 liter skuren)
1 1/2 dl socker
1 msk potatismjöl
Maräng:
3 äggvitor
2 dl socker
Tillagning:
Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel så att den inte blir blåsig. Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 15 minuter. Låt pajskalet svalna i formen.
Använd helst späd rabarber. Drag av skalet på grövre stjälkar. Skär rabarbern i skivor.
Lägg rabarber, socker och potatismjöl i en skål och blanda ordentligt.
Fördela blandningen jämnt över hela botten på pajskalet. Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter. Låt pajen svalna något i formen.
Sänk ugnensvärmen till 175°.
Vispa äggvitorna til hårt skum, tillsätt hälften av sockret och vispa smeten ganska styv. Vänd ner resten av sockret.
Bred marängsmeten över rabarbern. Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda tills marängen fått lite färg.
Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Den farliga maten
Det är inte bara en massa recept du får som prenumerant på Matbrevet eller som medlem på Godare Mat. Du får också mängder med fakta och artiklar, som till exempel artikeln "Den farliga maten", den första i en hel serie artiklar om vad vi stoppar i oss...
Den farliga maten
Matproducenter har under ett antal decennier använt tillsatser i sina produkter, tillsatser som till exempel natriumglutamat. Det finns ett antal sådana tillsatser som är godkända i Sverige och EU att använda och de har tilldelats så kallade E-nummer. Livsmedelsverket har publicerat en lista över dessa tillsatser, men producenterna måste inte skriva E-nummerna i ingredienserna utan kan istället skriva namnet på tillsatsen.
Så här lyder informationen som inleder listan över E-nummer:
"I livsmedel får bara tillsatser som är godkända användas. För att en tillsats ska godkännas måste den vara nödvändig för livsmedlets hantering eller av värde för konsumenten.
Alla ingredienser - även tillsatser - ska deklareras på färdigförpackade livsmedel. Tillsatser ska alltid deklareras med ett funktionsnamn följt av antingen tillsatsens E-nummer eller vedertagna namn. Funktionsnamnet förklarar varför tillsatsen har använts i livsmedlet. Ett undantag från regeln är modifierad stärkelse, där E-nummer eller vedertaget namn inte krävs.
Aromämnen kan deklareras med enbart ordet aromämne."
Frågorna man bör ställa sig är om verkligen alla dessa tillsatser är av värde för oss som konsumenter och om det verkligen är hälsosamt att äta dem?
Många av tillsatserna har visat sig vara hälsovådliga i det långa loppet på ett eller annat sätt. Undersökningar visar att de ger negativa hälsoeffekter och att de dessutom lagras i kroppen och överförs till foster i flera generationer.
En så enkel sak som semlor, om man använder färdiga produkter istället för att själv baka bullarna och göra mandelmassan, innehåller mängder med tillsatser:
Mandelmassa innehåller konserveringsmedlet E-202 (kaliumsorbat) vilket kan ge leverskador och kan orsaka svåra allergiska reaktioner.
Bullarna innehåller emulgeringsmedlen E-471 (Mono- och diglycerider av fettsyror) och E-472e (Mono- och diglyceriders mono- och diacetylvinsyraestrar) vilka kan orsaka cancer.
Den vispade grädden vill de flesta av oss ha vaniljsmakande och använder man vanillinsocker istället för äkta vanilj får man också tillsatsen ethylvanillin (syntetisk vaniljarom) vilken kan orsaka försenad tillväxt, hjärtskador, njurskador, njursjukdomar, lungskador, mag- och tarmirritation samt svåra allergiska reaktioner.
Ett annat exempel är något så enkelt som vanlig vaniljglass. Gör man den själv behövs endast fyra ingredienser: äggula, florsocker, vispgrädde och vaniljstång.
I den lokala butiken gjordes ett slumpvis val bland sju olika tillverkares vaniljglass, alla hade likvärdiga innehållsförteckningar:
Kärnmjölk, skummjölk, socker, vegetabiliskt fett, stärkelsesirap, dextros, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, natriumalginat) och vaniljarom.
Om man då ser till de konstaterade riskerna med tillsatser blir bilden lite lätt skrämmande med tanke på att våra barn gärna äter mängder med glass:
Glykos (dextros, druvsocker) kan innehålla cancerframkallande föroreningar
Mono- och diglycerider av fettsyror kan orsaka cancer
Guarkärnmjöl kan orsaka försenad tillväxt, tarminflammationer och tarmstörningar
Natriumalginat kan orsaka svåra allergiska reaktioner och neurologiska störningar
Ethylvanillin (syntetisk vaniljarom) kan orsaka försenad tillväxt, hjärtskador, njurskador, njursjukdomar, lungskador, mag- och tarmirritation samt svåra allergiska reaktioner.
Gör ett besök i skafferi, kylskåp och frys och läs alla innehållsförteckningar. Du kommer att finna att mängder av tillsatser finns i väldigt många av de produkter du har där. Ställ dig sedan frågan om det verkligen är värt riskerna att inte göra så mycket som möjligt själv av rena råvaror?
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Sötsug
Jag vet att det kommer som ett brev med posten, sötsuget, framåt eftermidagen. Lika bra att vara förutseende och ha något klart redan innan. Det blir Dagens Söta på Godare Mat...
Vill du också ha en massa gott? Missa då inte att prenumerera på Matbrevet och få hundratals recept varje månad till din e-mail, det är gratis...
Cheesecake med passionsfrukt (12 portioner)
Ingredienser:
200 g digestivekex
100 g mjukt smör eller margarin
Fyllning:
4 dl crème fraiche
2 ägg
1/2 dl strösocker
1/2 msk äkta vaniljsocker
5 passionsfrukter
Garnering:
1 dl vispgrädde
1 passionsfrukt
Tillagnig:
Smula kexen och blanda dem med matfettet. Pressa ner massan i bottnen på en form med löstagbar kant (23 cm i diameter). Ställ in i kylskåpet ca 30 min.
Sätt ugnen på 175°C. Blanda ihop fyllningen: vispa ihop crème fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en skål.
Dela passionsfrukterna och ta ut fruktköttet. Blanda ner fruktköttet i fyllningen. Häll smeten i pajformen och grädda i ca 30 min.
Placera cheesecaken på ett galler och låt den svalna. Låt den sedan stå i kylen i ca 2 tim. Vispa grädden och spritsa ut den på tårtan. Garnera med fruktköttet från en passionsfrukt.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Det kallar jag frukost...
Glöm torra gamla mackor med smör och något tråkigt pålägg. Dagens Bak på Godare Mat blir min nya standard på frukostbordet...
Matmuffins (4 portioner)
Ingredienser:
1 (ca 150 g) späd purjolök
100 g salami i tunna skivor
8 dl (480 g) vetemjöl
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
100 g smör skuret i tunna skivor
4 dl mjölk
2 dl (80 g) riven lagrad ost
Tillagning:
Sätt ugnen på 250 grader.
Skölj och strimla purjolöken. Skär salamin i strimlor. Hacka samman mjöl bakpulver salt och smör gärna i en matberedare.
Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.Rör i lök och salami.
Fördela smeten i en lätt smord muffinsplåt eller i pappersformar ställda på en plåt. Strö osten på muffinsen.
Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter om du gör riktigt stora muffins och 12-15 minuter för normalstora.
Låt muffinsen svalna något innan de försiktigt lossas och serveras ljumma eller kalla till soppa, sallad eller på utflykten.
Fyllningen går att variera efter smak. Uteslut salamin och smaksätt med fint hackade paprikor. Eller prova med fetaost oliver och soltorkade tomater.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Bara en timme kvar...
Japp, nu är det bara en timme kvar, sedan är det dags för middag. Givetvis blir det Dagens Rätt på Godare Mat...
Först ska Matbrevet skickas ut och det sker också om en timme, så du har fortfarande tid kvar att prenumerera och hinna få veckans upplaga...
Tomatdoftande pastasås med kyckling (4 portioner)
Ingredienser:
Kyckling:
1 kg kycklinglår
salt
malen ingefära
Sås:
2 msk olivolja
1 liten purjolök
1 gul lök
3 brk hela tomater
3 msk tomatpuré
ev 1-2 vitlöksklyftor
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk kumminfrön
2 tsk basilika eller oregano
2 tsk Sambal Oelek
2 tsk strösocker
1 köttbuljongtärning
salt
vitpeppar
Tillagning:
Sätt ugnen på 225°. Lägg kycklingen i en form med galler. Strö salt och malen ingefära över. Grilla i ugnen tills kycklingen är genomlagad och köttet lossnar från benen. Ta ut och låt svalna.
Ta bort skinn och ben från kycklingen och dela köttet i lagom bitar, cirka 2x2 centimeter.
Skala och hacka löken fint. Ansa och skölj purjolöken ordentligt så eventuella jordrester är borta. Skär den i halvcentimetertjocka skivor.
Fräs lök och purjo i olivolja i en gryta så de blir mjuka utan att ta färg.
Tillsätt tomaterna med spadet och tomatpuré. Pressa eventuellt vitlök över. Låt sjuda i 10 minuter.
Tillsätt kyckling, fänkålsfrön, kumminfrön, basilika/oregano, strösocker, Sambal Oelek och buljongtärning.
Låt sjuda ytterligare 15 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera med spagetti och riven parmesan, gärna också ett gott fullkornsbröd.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Energikick
Och så var den här igen. Onsdag morgon. Fullt upp med förberedelser och en energikick behövs...
Några timmar bara, sedan ska veckans Matbrev skickas. Antalet prenumeranter växer som aldrig förr. Har du startat din prenumeration än? Det är gratis...
Här är energikicken, Dagens Söta på Godare Mat...
Vitamindessert med blodapelsin (4 portioner)
Ingredienser:
6 blodapelsiner
21/2 dl kesella
1 msk apelsinblomsvatten eller 1 tsk rivet apelsinskal
4 msk honung
1 msk vaniljsocker
2 dl keso
1 krm malen kardemumma
1 lime
1 dl vispgrädde
Tillagning:
Skölj blodapelsinerna väl. Pressa 3 av apelsinerna. Skala 3 av apelsinerna med kniv så att även det vita följer med. Skär ut fina klyftor mellan hinnorna på 2 apelsiner och skär klyftorna i mindre bitar. Skär den tredje apelsinen i skivor.
Vispa ihop kesella, pressad apelsinsaft, apelsinblomsvatten, honung och vaniljsocker. Blanda ner keso och apelsinklyftor. Smaka av blandningen med kardemumma.
Skölj limefrukten väl och strimla skalet med hjälp av ett zestjärn. Pressa limefrukten och blanda ner 2 msk av limesaften i apelsinkrämen.
Vispa grädden hårt och vänd ner den i krämen. Lägg upp krämen i dessertskålar och garnera med apelsinskivor och limeskal.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Med täcke över...
Snart dags att släppa tangentbordet och mus en stund och äta lunch. Som tur är finns det lite över från gårdagens härliga middag, så jag inte behöver laga till något...
Det här är ett av många unika recept som kommer från Godare Mat och som även prenumeranter på Matbrevet får i sin e-mail. Vill du ha fler? Prenumerera, det är gratis...
Köttfärspaj med havretäcke (6-8 portioner)
Ingredienser:
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
200 g smör eller margarin
3 msk vatten
Fyllning:
1 kg bland-, fläsk- eller nötfärs
2 gula lökar
olivolja till stekning
1 brk krossade tomater
200 g tomatpuré
1 msk socker
1 msk torkad basilika
3 msk Sambal Oelek
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
Täcke:
5 dl riven ost
3 dl havregryn
1 ägg
1 dl mjölk
Tillagning:
Mät upp mjöl och havregryn i en skål och blanda samman. Lägg i kyskåpskallt matfett, skuret i små bitar. finfördela fettet i mjölblandningen med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Bryn färsen i olivolja stekpanna och lägg den sedan i en gryta. Skala och hacka lök och fräs den i olivolja i stekpannan några minuter så den blir mjuk utan att få färg. Lägg den sedan i grytan.
Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, socker, basilika, Sambal Oelek, salt och vitpeppar. Pressa vitlöken över och rör om. Låt småputtra på låg värme 15 minuter, rör om då och då, och tag sedan grytan från värmen.
Tryck ut degen i en vid form av ugnssäkert glas eller porslin så att den täcker formens botten och kanter. Degen räcker till en stor eller två mindre pajer. Nagga bottnen med en gaffel.
Lägg köttfärsfyllningen i formen, jämnt fördelat över hela.
Blanda riven ost och havregryn i en skål. Vispa samman ägg och mjölk med en gaffel och blanda sedan väl med ost och havregryn. Fördela ostmassan jämnt över hela pajen.
Grädda på nedersta falsen i 200° tills osttäcket fått fin färg, cirka 40 minuter.
Servera pajen något avsvalnad, gärna med lite crème fraiche och en blandad sallad.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Chocolate Chip
Så var det åter dags att ge sig i kast med en massa arbete, kan nog behöva lite extra energi. Tur att jag har en bunt nybakade cookies, Dagens Bak på Godare Mat...
Chocolate Chip Cookies (20/40 st)
Ingredienser:
225 g smör
2 1/2 dl farinsocker
1 3/4 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 dl finhackad mörk choklad
Tillagning:
Värm ugnen till 175°. Smöra en plåt eller täck den med bakplåtspapper.
Arbeta samman smör, farin- och strösocker. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa tills allt är vitt och pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ihop med smörblandningen samt chokladen.
Rulla ut degen till avlånga rullar och skär skivor av degen, cirka 1/2 cm tjocka. Rullarna kan även frysas för att sedan tas fram och skäras i så många skivor man behöver.
Grädda i 8-10 minuter.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Have a sweet tooth, do you?
Jag är som de flesta andra. Jag tycker om sötsaker, även om jag vet att det inte är hälsosamt med en massa socker...
Äppel- och aprikospaj (8-10 portioner)
Ingredienser:
Deg:
75 g margarin
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl grahamsmjöl
75 g keso
Fyllning:
3 stora äpplen
3 dl aprikospuré (barnmatsburk) eller mosade torkade, blötlagda aprikoser
Tillagning:
Gör degen för hand eller i matberedare. Hacka samman margarin och de båda mjölsorterna till en smulig massa. Tillsätt keson och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila kallt ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och klä en pajform med lös botten, ca 26 cm i diameter. Tryck fast aluminiumfolieremsor utmed kantens insida. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen kallt ca 15 minuter. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter. Ta bort folieremsorna.
Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Bred ut ett tunt lager aprikosmos i botten på degskalet. Lägg äppelklyftorna takpannevis lite omlott ovanpå. Bred på resten av aprikosmoset. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.
Servera pajen ljummen med lättglass eller light-glass.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Double feature
Dags för middag och då tänkte jag vara någorlunda hälsosam...
Sallad med rökt regnbåge (6 portioner)
Ingredienser:
1 varmrökt regnbåge, ca 500 g
salladsblad, gärna flera olika sorter
100 g sockerärter
2 avokadofrukter
några färska spenatblad
3 tomater
salladsskott
Tillagning:
Rensa och filea fisken, ta bort skinnet och alla småben.
Snoppa sockerärterna om de är färska. Koka sockerärterna nätt och jämnt mjuka, låt dem rinna av och kallna. Ansa och skölj salladsblad och spenat. Dela avokadofrukterna, ta ur kärnorna och ta bort skalet (det enklaste är att dra med en liten vass kniv utmed insidan av skalet och sedan lyfta ur hela fruktköttet med en matsked). Skär fruktköttet i klyftor eller bitar. Skär tomaterna i skivor eller klyftor.
Arrangera salladsblad, spenat och sockerärter på ett stort fat eller på tallrikar. Dela fiskfiléerna i bitar och lägg dem ovanpå. Fördela avokadon och tomatklyftorna och lägg på några salladsskott.
Servera med Sauce Verte och bröd.
Glöm nu inte det gratis Matbrevet
Sauce Verte (4-5 portioner)
Ingredienser:
1 pkt spenat, hackad djupfryst ca 200g
1 knippa persilja
1 1/2 dl lättfil, filmjölk eller fil och gräddfil blandat
1-1 1/2 tsk senap, osötad
1 msk lättmajonnäs
1 tsk vinäger, eller citronjuice
1/2-1 tsk salt
Tillagning:
Tina spenaten. Låt den rinna av i en sil. Finhacka dill och persilja. Blanda samman fil, senap, majonnäs, vinäger och ev salt. Rör ner spenat och kryddgrönt.
Källa: Godare Mat med Matbrevet
Dagens viktigaste?
Vem vill inte äta gott till frukost? Frukost påstås vara dagens viktigaste mål och själv mumsar jag på rosmarinbaguetter med härlig hemmagjord vitlöksost...
Baguetterna är Dagens Bak på Godare Mat och receptet på färskost med vitlök (eller vilken smak du nu vill ha) finns även det på Godare Mat...
Rosmarinbaguetter (4 st)
Ingredienser:
1/2 dl matolja
5 dl vatten
50 g jäst (1 paket)
1-2 msk finhackad färsk rosmarin
1 tsk salt
2 tsk strösocker
ca 13 dl vetemjöl
Pensling:
vatten
2 msk havssalt i flingor
Tillagning:
Värm matolja och vatten till 37°. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt degspadet och rör ut jästen i det.
Finhacka rosmarinen. Rör ner rosmarin, salt och socker i degspadet.
Arbeta in mjölet, lite i taget, tills degen släpper bunkens kant. Degen ska vara ganska lös. Ställ den att jäsa 30 minuter övertäckt på en rumsvarm och dragfri plats.
Ta upp och arbeta degen blank och smidig på ett mjölat bakbord. Dela den i 4 lika stora delar och rulla ut varje del tills de är lika länga som plåten.
Lägg deglängderna på 2 bakpappersklädda plåtar. Skåra dem med en vass kniv. låt längderna jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 275°.
Pensla bröden med vatten och strö havssalt över. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Passa noga så att de inte bränns vid. Låt bröden svalna på galler.
Källa: Godare Mat med Matbrevet