Fika...

Den eviga frågan tycks vara vad man ska ha till fikan, det största problemet på Godare Mat tycks vara att kunna välja vilket av alla läckra recept man ska använda... *ler*
 
Tobbes kardemummakaka
 
Ingredienser:
 
50 g smör eller margarin
1 dl mjölk
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl brun farin strö
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3-4 tsk malen kardemumma
1 tsk vaniljsocker
 
Tillagning:
 
Sätt ugnen på 175°. Kläm fast ett bakplåtspapper med bottnen i en springform. Smörj och bröa formen.
 
Smält matfettet och häll i mjölken.
 
Vispa ägg, socker och farin pösigt. Tillsätt den varma mjölken med fettet.
 
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner det i smeten. Häll smeten i formen.
 
Grädda genast i nedre delen av i cirka 35-40 minuter. Prova med sticka.
 
Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Lite sötsaker?

Det handlar inte bara om mat och hälsa på Godare Mat, allehanda onyttigheter finns också att finna där. Till exempel Dagens Söta nedan. Glöm inte att det är gratis att bli medlem...
 
Tobbes ingefärsmaränger (20-30 st)
 
Ingredienser:
 
4 äggvitor
3 dl socker
2-3 tsk malen ingefära
 
Tillagning:
 
Sätt ugnen på 125°.
 
Häll äggvitor, socker och ingefära i en skål, gärna av metall.
 
Sätt den över en kastrull med sjudande vatten och vispa med elvisp 5-10 minuter.
 
Ta skålen från värmen och vispa smeten sval och tjock.
 
Lägg smeten i klickar eller spritsa ut den på en plåt med bakplåtspapper.
 
Grädda mitt i ugnen tills kakorna släpper pappret, små maränger cirka 30-40 minuter, stora cirka 60 minuter.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Gratäng på franska

Med den förestående grillsäsongen är det dags att hitta nya spännande tilltugg och tillbehör. På Godare Mat hittar du mängder, till exempel den här fransk-inspirerade gratängen som passar utmärkt till grillad kyckling...
 
Den är också ett alldeles utmärkt vegetariskt alternativ...
 
Aubergine au gratin à la Tobbe (4 portioner)
 
Ingredienser:
 
1 aubergine
3 tomater
salt
grovmalen svartpeppar
1-2 dl riven ost
 
Sås:
150 g smör
4 äggulor
1 dl vatten
1/2 msk vinäger
1/2 tsk basilika
1/2 tsk salvia
salt
vitpeppar
 
Tillagning:
 
Smält matfettet eller skär det i små bitar.
 
Vispa samman äggulor och vatten i en kastrull i vattenbad. Det får inte koka.
 
Vispa gulorna tills de börjar tjockna.
 
Tillsätt matfettet lite i taget.
 
Ta av från värmen och smaksätt med vinäger, basilika och salvia. Smaka av med salt och vitpeppar.
 
Häll cirka en tredjedel av såsen i bottnen av en smord ugnssäker form.
 
Skär auberginen i 1/2-centimetertjocka skivor och fördela jämnt över bottnen i formen. Dofta över salt och grovmalen svartpeppar.
 
Skär tomaterna i tunna skivor och fördela jämnt över auberginen.
 
Fördela resterande sås jämnt över grönsakerna och strö den rivna osten överst.
 
Gratinera i 200º mitt i ugnen tills osten smält och fått fin färg, cirka 35 minuter.
 
Servera till grillat eller rökt kött, fisk eller fågel, gärna tillsammans med Tobbes aioli och färsk gurka och tomat.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Throw another shrimp on the barbie mate...

Grillsäsongen är här. Alla goda tillbehören hittar du på Godare Mat, iaf recepten...
 
Tobbes aioli (8 portioner)
 
Ingredienser:
 
4 äggulor
1 1/2 tsk dijonsenap
1/2 msk vitvinsvinäger
4 dl olivolja
1 krm salt
1 krm vitpeppar
3-4 vitlöksklyftor
2 tsk basilika
2 dl crème fraiche
 
Tillagning:
 
Tillse att alla ingredienser och redskap har samma temperatur, annars finns det risk att aiolin skär sig under tillredningen. Enklast är att helt enkelt ställa allt i kylskåpet en timma innan du ska göra aiolin.
 
Blanda äggulor, senap, salt, vitpeppar och vinäger.
 
Tillsätt olja droppvis under konstant vispning.
 
Pressa vitlöken över och tillsätt basilika och crème fraiche. Rör försiktigt samman.
 
Låt stå i kylen minst 1 timme före servering. Förvaras kallt.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Bara två timmar

Två timmar, så länge är det kvar tills nästa upplaga av det gratis Matbrevet skickas ut vid middagstid till alla läsare. Har du startat din prenumeration ännu?
 
Veckans upplaga handlar om grillning inför grillsäsongen som står runt hörnet och väntar på att sätta igång...
 
Dagens Rätt nedan från Godare Mat...
 
Chili spareribs (4 portioner)
 
Ingredienser:
 
1 kg revbensspjäll, tjockskurna
1 msk salt
vatten
1 msk honung
3/4 dl Grill Oil Chili
 
Tillagning:
 
Dela spjället mellan varje revben.
 
Lägg bitarna i en kastrull och häll på vatten så att det täcker precis. Salta. Koka i 20 minuter.
 
Tag upp spjällen. Blanda grillolja med honung och pensla spjällen.
 
Lägg spjällen på grillen 10-15 minuter tills de fått färg.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Grillsäsong

Nu är värmen nästan här och med den grillsäsongen. Imorgon är det dags igen för en ny upplaga av Matbrevet och veckans tema är just grillning med tips och recept.
 
Godare Mat går arbetet kontinuerligt vidare för att ge dig som medlem den bästa tänkbara kokboken på nätet och du kan bli medlem gratis...
 
Tunnbrödrulle med makrill (15 st)
 
Ingredienser:
 
15 mjuka tunnbröd
1 röd lök
1 röd paprika
500 g rökt makrillfilé
4 dl crème fraiche
1 gurka
3-4 tomater
 
Tillagning:
 
Ansa och hacka löken fint. Rensa paprikan och hacka den fint.
 
Ta av skinnet från makrillfiléerna och skär dem i små bitar.
 
Blanda makrill, lök, paprika och crème fraiche i en skål.
 
Lägg en sträng av röran vid änden av tunnbröden. Lägg några tunna skivor gurka och tomat över.
 
Rulla ihop tunnbröden med fyllningen längst in och låt ligga svalt en stund före servering.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Händer mycket idag...

Risken är stor att man blir utarbetad på det här stället. Det är mycket att göra om man ska ha Sveriges bästa kokbok på nätet, Godare Mat.
 
Till att börja med så är det dags igen vid middag att skicka veckans Matbrevet. Du prenumererar väl? Det är gratis...
 
Och så ska under dagen en helt ny kategori med tårtor och mat för Mors Dag läggas till i medlemssidorna...
 
Dagens Söta på Godare Mat ger lite extra energi...
 
Yoghurtglass (4 portioner)
 
Ingredienser:
 
4 dl djupfrysta bär; hallon, jordgubbar eller björnbär
2 msk florsocker
1 tsk vanillinsocker
2 dl mild yoghurt eller matlagningsyoghurt
 
Tillagning:
 
Finfördela de frysta bären, ej tinade, i matberedare tillsammans med socker och vanilj. Tillsätt yoghurten genom tubröret medan maskinen går, kör tills allt är blandat, 30 sekunder.
 
Lägg genast upp glassen i coupeglas och servera omgående.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Mors Dag på söndag

Det firar vi på Godare Mat med att imorgon lägga upp en helt ny kategori med tårtor och maträtter just för Mors Dag...
 
Recepten för bottnar och chokladfromage finns givetvis också på Godare Mat...
 
Choklad- och mandarintårta (8 personer)
 
Ingredienser:
 
1 st tårtbotten 3-delad
1/3 sats chokladfromage
 
Mandarin- och apelsinkräm:
1 1/2 dl grädde
200 gram philadelfiaost
4 msk apelsinjuice konsentrerad
1 msk mandarinspad
3/4 dl florsocker
6 droppar karamellfärg gul
 
Garnering:
1 1/2 dl grädde
1 tsk florsocker
1 burk mandariner (ca 300 g)
 
Garneringsgelé:
1 dl mandarinspad
1 dl gelésocker
 
Tillagning:
 
Börja med att göra chokladfromagen dagen innan enligt anvisning. Även bottnarna kan med fördel göras dagen innan.
 
Ta en sil och ställ den på en skål, häll mandarinerna i silen och låt spadet rinna ner i skålen. Spara spadet till garneringen.
 
Bred ut fromagen på det nedersta lagret av tårtbotten. Lägg nästa botten över.
 
Vispa grädden till krämen ganska hårt i en bunke. Blanda i en separat bunke philadelfiaost, mandarinspad, koncentrerad apelsinjuice, florsocker och gul karamellfärg. Vispa så att allt blandas till en slät kräm. Rör sedan ner den vispade grädden.
 
Bred ut hälften av krämen på tårtbottnen. Lägg sedan tredje bottnen överst och bred ut resterande kräm över och runt kanterna.
 
Lägg de avrunna mandarinerna i mitten på tårta i ett vackert mönster.
 
Lägg mandarinspad och gelésocker till garneringsgelén i en kastrull. Låt koka upp och koka i 1/2 minut. Skumma av.
 
Låt kallna några minuter, men håll koll, det stelnar snabbt. När det börjar stelna skeda ut gelén på mandarinerna. Låt stelna.
 
Vispa grädde och florsocker till garneringen ganska hårt. Spritsa små toppar runt hela tårtan.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Indiskt till middag?

Så har turen kommit till det indiska köket i vår lilla resa världen runt från köksbordet med Dagens Rätt. Alla recepten i bloggen och tusentals fler hittar du på Godare Mat...
 
Seekhkebab (4 portioner)
 
Ingredienser:
 
500 g blandfärs eller lammfärs
1/2 gul lök, finhackad
1 dl vatten
2 msk ströbröd
1 msk Garam Masala
1 tsk salt
 
Tillagning:
 
Blanda samtliga ingredienser till färsen. Forma färsen till avlånga biffar och trä på spett. Grilla eller stek i stekpanna 2-3 minuter.
 
Servera seekhkebab med gurkraita och blomkål- och potatis röra.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Följ med på en resa

Imorgon är det åter dags för en ny upplaga av Matbrevet. Starta din gratis prenumeration idag och följ med oss på en resa genom maten och dryckens underbara värld. Till exempel får du tillgång till nya läckra recept direkt från Godare Mat, recept framtagna specifikt för våra medlemmar och läsare. Du får också massor med intressant fakta. Här ett recept från veckans tema i  Matbrevet.
 
Sparrissoppa med räkor (4-6 portioner)
 
Ingredienser:
 
300 g räkor
2 tsk chilipulver
1 lök
3 vitlöksklyftor
1 liter vatten
400 g färsk grön sparris
2 hönsbuljongtärningar
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
2-3 äggulor
1 1/2 dl vispgrädde
 
Tillagning:
 
Lägg de väl avrunna räkorna i en skål. Tillsätt chilipulvret och blanda ordentligt. Låt marinera cirka 20 minuter.
 
Skala och hacka löken fint. Fräs den i lite olja i en hög gryta så den blir mjuk utan att ta färg.
 
Tillsätt hälften av vattnet och låt koka 5 minuter.
 
Tillsätt resten av vattnet och kör med stavmixer direkt i grytan så löken finfördelas.
 
Ta bort den nedersta delen av sparrisarna. Skär sparrisarna i centimeterlånga bitar.
 
Lägg sparris, buljongtärningar, salt och vitpeppar i grytan. Koka upp och låt sjuda under lock 15-20 minuter.
 
Fräs under tiden upp räkorna i olja i en het stekpanna. Lägg dem sedan på hushållspapper och låt dem rinna av.
 
Ta grytan från värmen. Vispa upp äggulor och vispgrädde med en gaffel i en skål och rör ner i grytan. Rör sist ner räkorna.
 
Servera med ett mustigt fullkornsbröd och en god ost.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Resmålet för dagen

Fortsättning idag på gårdagens tema Världens Mat med nya länder. Först ut är Italien med ett riktigt läckert bröd som Dagens Bak. Vill du har mer av världens läckerheter? Finns på Godare Mat...
 
Spianata ai pomodori
 
Ingredienser:
 
Deg:
40 gram jäst
6 dl vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
13 dl dinkelmjöl
 
Fyllning:
1 dl soltorkade tomater i strimlor
1 st stor skivad rödlök
 
Till plåten:
3 msk olivolja
3 tsk finhackad färsk timjan
2 krm salvia
1 tsk flingsalt
 
Tillagning:
 
Smula jästen och lös upp den i en del av degspadet. Blanda alla ingredienserna i en degbunke. Degen blir ganska lös.
 
Låt jäsa under duk i 1 timma. Blanda olivoljan till plåten med örtkryddorna och pensla en plåt med kant. Häll ut degen på plåten. Platta ut den med oljade händer.
 
Sprid över fyllningen på en halva. Vik över den andra halvan av degen som ett lock över fyllningen. Platta ut degen så den fyller ut hela plåten. Låt jäsa i 45 min.
 
Gör små gropar i degen med fingrarna. Pensla med resten av örtoljan, strö över flingsalt. Låt jäsa ytterligare 15 min. Grädda långt ner i ugnen i 225 grader i 20 min. till den fått fin färg.
 
Glänta gärna på ugnsluckan ett par gånger under gräddningen och spruta in vatten med en blomspruta.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Resandet fortsätter...

Tänka sig, att kunna resa världen runt utan att lämna köksbordet. Med Godare Mat har du hela världens mat samlad på ett ställe...
 
Quesadillas de Nuez (4 portioner)
 
Ingredienser:
 
160 g getost
3 msk röd jalapeño
2 msk flytande honung
50 g valnötter, hackade
2 msk mjölk
4 st mini-tortilla
1-2 msk matolja till stekning
 
Tillagning:
 
Mosa samtliga ingredienser till en kräm. Bred ostkrämen på tortillan. Lägg en tortilla över och platta till. Stek quesadillan gyllenbrun. Skär sedan i tårtbitar.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

På en alptopp...

Dagens kulinariska resa fortsätter upp bland alptopparna i Österrike med Dagens Söta på Godare Mat...
 
Kaiserschmarrn (2 portioner)
 
Ingredienser:
 
4 msk russin
4 msk brun rom
1 dl vetemjöl
1 krm salt
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
2 äggulor
3 äggvitor
1 1/2 msk smör
florsocker
 
Tillagning:
 
Låt russinen dra i rom någon halvtimme och sedan rinna av väl.
 
Blanda mjöl, salt och sockersorterna. Vispa i mjölken skvättvis. Tillsätt en äggula i sänder, vispa hela tiden så att smeten blir jämn.
 
Vispa äggvitorna till styvt skum i fettfri bunke med väl rengjord visp.
 
Vänd ner mjölsmeten och hälften av russinen i skummet med bred kniv.
 
Grädda smeten i sista stund, i lättbrynt smör i stekpanna på medelvärme, 3-4 minuter på varje sida, vänd försiktigt.
 
Riv den färdiga, fraspösiga pannkakan i grova bitar med hjälp av två gafflar.
 
Lägg upp på två varma assietter, strö på resten av russinen och pudra florsocker över. Servera direkt.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Kulinariska resor

Varför inte låta varje dag bli en kulinarisk resa? Man kan besöka hela världen hemma i sitt eget kök genom maten man tillagar och äter. Recepten hittar du hos Godare Mat, till exempel Dagens Mat från Frankrike...
 
Pot au feu (4 portioner)
 
Ingredienser:
 
800 g fläskfilé
50 g fetaost
2 dl Crème Fraiche
salt
vitpeppar
1 kg blandade rotfrukter (som potatis, kålrot, morot, rotselleri)
2 kronärtskockor
1 msk pressad citron
1 tsk salt
2 liter hönsbuljong
2-3 vitlöksklyftor
 
Tillagning:
 
Mixa fetaost med crème fraiche. Krydda med salt och peppar. Låt stå kallt till servering.
 
Ansa alla grönsaker och skär dem i mindre bitar. Dela skockorna i klyftor, gnid snittytorna med citron och koka dem i saltat vatten, cirka 10 minuter.
 
Koka upp buljongen och lägg i alla rotfrukter samt vitlök, vitkål och lök. Låt detta koka i 10 minuter och lägg sedan i skockorna.
 
Koka rödbetorna ca 20 minuter separat eftersom de färgar kokvattnet.
 
Skär bort eventuella senor och fett på fläskfilén. Lägg ned den bland grönsakerna och låt sjuda i cirka 15 minuter. Skär ett litet snitt och kontrollera köttets färg. Det är färdigt när köttet är ljusrosa.
 
Tag upp köttet och skär det i tunna, fina skivor. Fördela kött, grönsaker och buljong i djupa skålar. Lägg en klick fetaost i varje och toppa med persilja.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Tema Europa

Alla Dagens idag har en sak gemensamt, de är hämtade från Europas Mat på Godare Mat, och vi börjar med Dagens Bak från Grekland...
 
Olivbröd
 
Ingredienser:
 
25 g jäst
2 1/2 dl rumstempererad lättfil eller lättyoghurt
1/2 tsk salt
2 msk olivolja
5-6 dl vetemjöl
 
100 g svarta, urkärnade oliver
1 tsk torkad dragon
 
Tillagning:
 
Dela jästpaketet på diagonalen så att du får 25 g. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt filmjölken eller yoghurten. Rör om tills jästen lösts sig.
 
Blanda i salt, olja och nästan allt mjöl. Arbeta degen kraftigt i maskin eller för hand. Den ska vara fast och smidig. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa övertäckt i 30-45 min till sin dubbla storlek.
 
Ta upp degen på en arbetsbänk och knåda in resten av mjölet. Dela degen i två delar, en stor (3/4 av degen) och en liten.
 
Kavla ut den största degbiten till en rektangulär platta, 20x40 cm. Lägg de urkärnade och halverade oliverna mitt på. Strö över dragon och rulla ihop degen.
 
Forma den lilla degbiten till 2 eller 3 smala rullar, något längre än rullen. Fläta eller rulla dem till en smal längd och lägg den ovanpå brödet. Fäst ändarna väl på undersidan av brödet. Låt jäsa under duk i ca 30 min.
 
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 200°C, ca 30 min. Låt det svalna på galler under en bakduk.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

All världens mat

Beslutsångest! Vad ska jag ha till middag? Löste sig snabbt och enkelt, jag loggade in på Godare Mat där bland allt annat en massa gott från världens alla hörn finns recept på...
 
Idag blir det grekiskt...
 
Moussaka (6 portioner)
 
Ingredienser:
 
3 auberginer, ca 750 g
 
Köttfärssås:
2 hackade gula lökar
1 hackad vitlöksklyfta
400 g nöt- eller lammfärs
1-2 msk olivolja
1 burk krossade tomater, 400 g
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm kanel
 
Gratängsås:
3 dl mjölk
2 1/2 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
1 krm riven muskotnöt
1 dl riven ost
2 ägg
 
Tillagning:
 
Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor. Förväll dem ca 5 minuter i lättsaltat vatten och låt dem rinna av medan såserna tillreds.
 
Fräs lök, vitlök och färs under omrörning i olja. Tillsätt tomater, tomatpuré, salt, peppar och kanel och rör om. Låt sjuda 10-15 minuter.
 
Gör gratängsåsen. Vispa samman mjölet med den kalla mjölken i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt såsen koka några minuter. Lyft kastrullen från värmen och rör ner salt, muskot, 1/2 dl riven ost och de uppvispade äggen. Sätt ugnen på 200°.
 
Lägg en tredjedel av de förvällda aubergineskivorna i en smord ugnssäker form. Täck med hälften av köttfärssåsen. Lägg på ytterligare ett lager aubergineskivor, resten av köttfärssåsen och överst resten av aubergineskivorna. Lägg gratängsåsen ovanpå och bred ut den i formen. Strö över resten av osten.
 
Grädda moussakan i mitten av ugnen ca 45 minuter tills ytan fått vacker färg. Låt den gärna stå ca 10 minuter innan den serveras.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Fika ute

Strålande solsken och läge att fika ute. Vem vet hur länge det fina vädret består?
 
Varför inte fika på Dagens Söta på Godare Mat?
 
Äppelgratäng
 
Ingredienser:
 
1 msk malen kanel
1/2 msk malen kardemumma
1 tsk citronsaft
2 dl crème fraiche
1 msk socker
3 st äggulor
4 msk brun farin
3-4 st äpplen, syrliga
 
Tillagning:
 
Skär äpplena i tunna klyftor utan kärnhus.
 
Blanda farinsockret med kanel och kardemumma i en påse. Lägg i äppleklyftorna och skaka runt.
 
Lägg äppleskivorna i en smord eldfast form.
 
Vispa äggulor och socker luftigt. Tillsätt crème fraiche och citronsaft.
 
Häll blandningen över äpplena och grädda i ugn 225°C 10-15 min.
 
Servera med glass, vaniljsås eller vispgrädde.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Söndag morgon

Söndag morgon och allt känns väldigt trögt. Dags att fixa en riktigt god frukost, så kanske saker och ting känns lite mindre tungrodda. Det får bli Dagens Bak på Godare Mat, ett av hundratals goda matbröd medlemmar har att välja bland...
 
Cranks brödbullar (8 st)
 
Ingredienser:
 
3 1/2 dl ljummet vatten
25 gram jäst
1 tsk råsocker eller 1 msk honung
1 tsk havssalt
5 dl grahamsmjöl
2 - 2 1/2 dl vetemjöl special
 
Tillagning:
 
Blanda i en bunke jäst, socker eller honung med salt och lite av vattnet. Rör om väl. Låt stå ca.10 min på varm plats tills det börjar bubbla i bunken.
 
Häll då ner resten av vattnet samt lite i taget av mjölet. Arbeta degen smidig.
 
Värm ugnen till 200 grader.
 
Trilla runda bullar av degen och platta till dem lite. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med mjölk och grädda 20-25 min.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Makaroner på nytt sätt

Dags att bryta konventionen lite. Varför ska inte vegetarianer kunna få äta gott? Här kommer ett helt nytt recept på en vegetarisk makaronipudding från Godare Mat, en av många läckra vegetariska rätter du hittar där...
 
Makaronipudding med rotfrukter (6 portioner)
 
Ingredienser:
 
5 dl snabbmakaroner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2-3 svartrötter (ca 200 g)
2-3 morötter (ca 350 g)
1 bit rotselleri (ca 300 g)
1 kruka färsk gräslök eller persilja
1-2 dl riven ost
 
Äggstanning:
3 ägg
4 dl mjölk
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
 
Tillagning:
 
Sätt på ugnen på 200°.
 
Koka makaronerna enligt anvisning på förpackningen. Lägg dem i en stor skål när de är färdigkokta.
 
Skala och hacka gul lök och vitlök fint. Skala rotfrukterna och riv dem grovt. Hacka gräslök eller persilja fint.
 
Fräs löken i olja så den blir mjuk utan att få färg. Lägg den i skålen med makaroner.
 
Fräs rotfrukterna i olja så de blir mjuka utan att ta färg. Lägg dem i skålen med makaroner.
 
Tillsätt gräslök eller persilja och ost. Blanda väl. Lägg sedan blandningen i en smord ugnssäker form.
 
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar och häll det över makaroniblandningen.
 
Grädda mitt i ugnen tills puddingen fått vacker färg och äggen stannat.
 
Servera med rårörda lingon och färsk gurka och tomat.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Billigast möjligt

Det råder ingen tvekan om att de som är intelligentast blir gratis medlemmar nu och ser till att få sin uppgradering till absolut bästa pris på Godare Mat.
 
Det är enkelt, först blir man gratis medlem:
 
Godare Mat
 
Sedan skaffar man rabatt:
 
1 Stop Store på Budera
 
Ordinarie kostnad för Extended/Complete är 175:-/300:-, men just nu 130:-/250:- och med den extra rabatten blir det inte mer än 70:-/130:-
 
Eller så förblir man gratis medlem, det går ju också...

Havre

Havre är ett sädesslag som borde användas betydligt mer än vad det gör. Här ett gott bröd från Godare Mat...
 
Tobbes frukostbröd (20-25 st)
 
Ingredienser:
 
Gröt:
4 dl havregryn
8 dl kallt vatten
1 tsk salt
 
Deg:
50 g margarin eller smör
3 dl vatten
50 g jäst
2 tsk hel kummin
1,5-2,5 liter vetemjöl
 
Pensling:
ägg
blå vallmofrön
 
Tillagning:
 
Mät upp havregryn, vatten och salt i en gryta. Koka upp och låt koka under omrörning cirka 5 minuter. Låt svalna av.
 
Stöt kummin i en mortel.
 
Smält matfettet i en gryta. Tillsätt vatten och värm eventuellt, vätskan ska vara fingervarm, cirka 37°.
 
Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör runt tills all jäst är upplöst.
 
Tillsätt havregrynsgröten, kummin och 1-1,5 liter av vetemjölet. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Du behöver tillsätta mer mjöl, gör det med 1-2 dl åt gången tills degen får rätt konsistens.
 
Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.
 
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den åter är smidig utan att klibba.
 
Dela degen i 4 lika stora delar. Dela sedan varje del i 5-6 lika stora mindre delar. Rulla varje del till en rund boll och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
 
Låt jäsa under duk cirka 20 minuter.
 
Vispa upp ägg och pensla bröden med det. Strö över vallmofrö.
 
Grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter vid 225°.
 
Ta ut och låt svalna på galler under duk.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Politiskt inkorrekt?

Ska jag vara ärlig så är jag trött på att inte få kalla saker för vad de alltid har hetat. Och det är bara vissa som ska döpas om med andra får fortsätta att kallas det de alltid har kallats.
 
Varför får man inte säga negerboll när man får säga vitlök? Finska pinnar och judebröd, är det godkända namn eller inte?
 
Judebröd (75 st)
 
Ingredienser:
 
4 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt
2 dl strösocker
200 g smör eller margarin
smör eller margarin till plåtarna
1 uppvispat ägg
hackad mandel
kanel
strösocker
 
Tillagning:
 
Blanda först mjöl och hjorthornssalt på bakbordet. Tillsätt sockret och lägg i matfettet i klickar. Arbeta snabbt ihop degen.
 
Låt degen vila svalt ca 1 tim.
 
Kavla ut degen tunt. Ta ut kakor med ett runt mått och lägg dem på smorda plåtar.
 
Pensla med ägg, strö på hackad mandel, kanel och socker.
 
Grädda i ugn ca 5 min.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

TGIF

Thank God it's Friday! Äntligen är helgen här och det ska firas med något riktigt gott från Godare Mat...
 
Citron och limepaj (16 portioner)
 
Ingredienser:
 
Pajskal 2 st 30 cm:
250 gr smör
3 1/2 dl florsocker
1 tsk salt
8 1/2 dl mjöl
4 äggulor
1 ägg till att pensla pajskalen
3 msk vatten
 
Fyllning:
4 dl strösocker
8 ägg
3 1/2 dl grädde
2 dl limesaft
1 dl citronsaft
 
Tillagning:
 
Finfördela smöret i mjöl och socker, tillsätt vatten, salt och äggulor. Arbeta snabbt ihop till en deg.
 
Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga degen och låt den stå svalt 15-30 min, vispa upp ägget och pensla skalet innan du förgräddar det.
 
Sätt ugnen på 200 grader, förgrädda pajskalet 10-15 min.
 
Vispa samman socker och ägg i en skål. Rör sakta ned grädden, saften från citronen och limen.
 
Slå sedan fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i 180 graders ugn ca 40 minuter.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Smått & Gott

Du kan som medlem hos Godare Mat lätt skapa kompletta menyer, allt är logiskt organiserat utan att du måste bläddra genom femtielva sidor för att hitta det du vill.
 
Till exempel vill du hitta förrätter, då klickar du bara in på Varma eller Kalla smårätter, sedan är det bara att välja och vraka.
 
Curryägg (4 portioner)
 
Ingredienser:
 
4 hårdkokta ägg
1/2 färsk gurka
4 msk majonnäs
4 msk vispgrädde
1 krm salt
2 tsk curry
1 krm svartpeppar
1 krm paprikapulver
2 tomater i klyftor
persilja
 
Tillagning:
 
Skala äggen.
 
Tvätta gurkan väl. Drag ränder längs med gurkan med en gaffel. Skär gurkan i tunna skivor.
 
Lägg skivorna som ringar fördelade på 4 små tallrikar.
 
Skär bort en liten bit i ena änden av äggen och ställ dem mitt i gurkringarna.
 
Blanda majonnäs och grädde. Smaksätt med salt, curry och svartpeppar.
 
Fördela såsen över äggen och strö på lite paprikapulver.
 
Garnera med tomatklyftor och små persiljekvistar.
 
Istället för majonnäs och grädde kan man använda gräddfil.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Vallmo - Inte bara en blomma

Dags för frukost, passade på att fixa något min danska farmor ofta serverade när man gästade henne. Fler goda brödrecept hittar du på Godare Mat...
 
Danska vallmobröd (12-14 st)
 
Ingredienser:
 
50 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 ägg
8 1/2 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
1 uppvispat ägg
vallmofrön
 
Tillagning:
 
Smula sönder jästen i en degbunke.
 
Värm mjölken till 37° (fingervärme). Häll mjölken över jästen och rör om tills den löst sig.
 
Tillsätt salt, socker och ägg. Blanda ner mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa på varm och dragfri plats i ca 1 tim.
 
Arbeta ihop degen. Forma den till en längd. Platta ut den till en avlång platta.
 
Skär matfettet i tunna skivor. Lägg dem på 2/3 av degen. Vik ihop degplattan i tre delar på längden.
 
Platta åter ut degen till en platta, 30x60 cm. Vik ännu en gång ihop den i tre delar på längden.
 
Skär deglängden i 12-14 bitar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 30 min.
 
Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda bröden i ugn vid 250° i ca 20 min eller tills de fått vacker färg och verkar genomgräddade.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Varför krångla till det? (del 2)

Observerats har att väldigt många besökare återkommer dag efter dag till Godare Mat, förmodligen för att skriva ut alla Dagens...
 
Om man vill ha alla, varför inte bara bli gratis medlem eller prenumerera på Matbrevet, också gratis? Då slipper man vänta ett helt dygn på nästa 3 recept som till exempel Dagens Söta...
 
Omelettsufflé med bär (6 portioner)
 
Ingredienser:
 
6 ägg
6 tsk vatten
6 tsk strösocker
vanillinsocker efter smak
margarin till gräddning
 
Fyllning:
6 dl blandade bär, t.ex. hallon, blåbär, jordgubbar, björnbär
socker efter smak
3 msk konjak
 
Tillagning:
 
Sätt ugnen på 250°. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulor, vatten, socker och vanillinsocker vitt och pösigt. Vispa äggvitorna till skum och vänd ner dem i smeten.
 
Smält margarin i en stekpanna som tål att stå i ugnen. Grädda omeletten snabbt, bara på ena sidan, och ställ sedan in stekpannan i ugnen tills omeletten stelnat något men fortfarande är fluffig.
 
Värm konjaken. Blanda bär och socker i en kastrull och låt det bli varmt. Lägg en mindre del av bären ovanpå omeletten och vik ihop den. Rulla över omeletten på ett serveringsfat. Lägg resten av de varma bären vid sidan om omeletten. Häll den varma konjaken över bären och flambera, dvs. tänd på med en tändsticka. Ha inte köksfläkten på vid flamberingen. Servera omedelbart.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Varför krångla till det?

Varför göra saker och ting mer krångliga än de behöver vara? Till exempel Dagens Mat imorgon på Godare Mat, både gott och enkelt...
 
Som medlem hittar du massor med både enkla och mer avancerade recept på såväl matlagning som bakning och dryck tillsammans med massor av fakta...
 
Enkel falugryta (4-6 portioner)
 
Ingredienser:
 
1 kg fast potatis, tex Asterix
1 kg falukorv
1 purjolök
2 köttbuljongtärningar
2 tsk torkad timjan
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 liter vatten
 
Tillagning:
 
Skala potatisen. Skär potatis och falukorv i 1/2-centimeter tjocka skivor och lägg i en gryta.
 
Ansa och skölj purjolöken ordentligt så att inga jordrester finns kvar. Skär den i 1/2-centimeter tjock skivor och lägg i grytan.
 
Tillsätt vatten, timjan, buljongtärningar, salt och peppar. Om vattnet inte täcker tillsätter du lite till. Koka upp och låt sjuda tills potatisen är genomkokt, cirka 10 minuter. Prova med sticka.
 
Servera med ett mustigt fullkornsbröd och en god ost.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

French Connection

Tänk så mycket läckert du går miste om bara genom att inte vara gratis medlem på Godare Mat, till exempel Dagens Bak med fransk inspiration...
 
Franska våfflor med tryffelkräm (20 st)
 
Ingredienser:
 
4 dl vetemjöl
175 g smör eller margarin
3 msk vatten
1 tsk matättika
socker till kavling
 
Tryffelkräm:
75 g smör eller margarin
3 msk kakao
1 1/2 dl florsocker
2-3 msk konjak
 
Tillagning:
 
Hacka samman mjöl och matfett till en grynig massa.
 
Tillsätt vatten och ättika och arbeta kvickt samman till en deg. Låt den vila på kall plats ca 20 min
 
Kavla ut degen på ett lätt mjölat bakbord. Tag med ett glas eller runt mått ut kakor, ca 6 cm i diameter. Pensla kakorna med lite vatten.
 
Strö strösocker på ett smörpapper. Lägg kakorna med den våta sidan nedåt. Kavla ut dem till ovala kakor, gärna med en kruskavel.
 
Lägg våfflorna med den sockrade sidan upp på vattensköljd plåt. Nagga dem med gaffel så blir de inte blåsiga.
 
Grädda våfflorna i ugn vid 225° i 6-8 min.
 
Låt kakorna svalna på galler.
 
Rör samman matfett, kakao och socker. Tillsätt konjak och rör krämen smidig.
 
Lägg samman våfflorna med kräm emellan precis när de skall serveras.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

När sötsuget sätter in...

Har en lång natt framför mig med mycket jobb och sötsuget har redan börjat sätta in. Tur att jag var förutseende och hittade ett gott recept på Godare Mat...
 
Chokladtryffel med konjak (25 st)
 
Ingredienser:
 
225 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1-2 msk konjak
chokladströssel
 
Tillagning:
 
Bryt chokladen i bitar. Lägg dem i en kastrull och häll i grädden.
 
Värm försiktigt under omrörning så att chokladen smälter. Smaksätt med konjak.
 
Låt svalna och ställ kallt så att chokladmassan stelnar.
 
Forma små kulor med hjälp av två skedar. Rulla dem i chokladströssel.
 
Förvara tryffeln kallt.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Vårt dagliga bröd...

Visste du att det finns hundratals recept på goda matbröd på Godare Mat?
 
Dagens Bak är bara ett exempel...
 
Bröd med groddar och kli (2 bröd)
 
Ingredienser:
 
50 g jäst
1 liter mjölk
1 msk salt
3 dl vetekli
6 dl vetegroddar
13 dl matbrödsmjöl av vete
4 dl grahamsmjöl
smör eller margarin till formarna
vatten till pensling
 
Tillagning:
 
Smula sönder jästen i en degbunke.
 
Värm mjölken till 37° (fingervärme).
 
Rör ut jästen i lite av den ljumma mjölken. Tillsätt resten av mjölken, salt, kli, groddar och mjöl.
 
Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa på varm och dragfri plats i 1-1 1/2 tim.
 
Tag upp degen på mjölat bakbord. Arbeta samman den. Forma den till två limpor eller fördela degen i två smorda, avlånga brödformar.
 
Låt degen efterjäsa i ca 30 min.
 
Pensla bröden med lite vatten. Grädda dem i ugn vid 225° i 35-45 min eller tills de fått vacker färg och verkar genomgräddade. Låt dem svalna på galler under bakduk.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

90 minuter

Ungefär så länge är det kvar till middag när veckans upplaga av Matbrevet skickas ut till prenumeranterna. Missa inte att prenumerera själv på Sveriges kanske bästa nyhetsbrev om mat och dryck...
 
Har du eller känner någon som har en blogg om mat och/eller dryck? Missa inte möjligheten att få den permanent länkad...
 
Godare Mat med Matbrevet

Sanningar om...

Har du inte startat din gratis prenumeration på Matbrevet än är det läge nu. Veckans upplaga innehåller bland annat en artikel om en stor läsktillverkare och deras mindre bra produkter och en del fakta om en annan mindre bra produkt samt lösningen på problemet med den...
 
Starta din prenumeration på Godare Mat och när du ändå är där varför inte bli gratis medlem? Vi middagstid skickas veckans upplaga av Matbrevet ut...
 
Lite sött att njuta av under tiden, Dagens Söta på Godare Mat...
 
Avokadoglass med maränger (10 bitar)
 
Ingredienser:
 
2 avokadofrukter
1 1/4 dl strösocker
2 msk pressad citron
2 dl mellangrädde
12 små maränger
25 g hackad mörk choklad
 
Hallonsås:
200 g hallon
3 msk strösocker
 
Garnering:
hallon eller andra bär
 
Tillagning:
 
Dela avokadofrukterna, ta bort kärnorna och gröp ur fruktköttet. Kör det till puré i matberedare tillsammans med socker och citronsaft.
 
Vispa grädden och blanda den med avokadomoset.
 
Lägg bakplåtspapper eller plastfolie i botten på en form som rymmer 1 1/2 liter. Lägg 1/3 av smeten i formen, lägg på ett lager maränger och sedan ytterligare 1/3 av smeten. Strö över hackad choklad och täck med resten av avokadosmeten. Täck formen med plastfolie och låt den stå i frysen minst 4 timmar.
 
Gör hallonsåsen. Ta undan några vackra hallon till garnering. Tina resten och passera genom en finmaskig sil eller kör till puré i matberedare och sila sedan såsen. Smaka av med socker.
 
Doppa formen i kallt vatten, lossa glassen runt kanterna med en liten kniv och stjälp upp den. Skär glassen i skivor och lägg upp dem på tallrikar. Garnera med hallon och hallonsås.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Ännu en världspremiär

Dags igen för ett helt nytt recept från Godare Mat att presenteras för världen. Vill du vara först i ledet när nya läckra recept kommer ut? Bli medlem på Godare Mat, det är gratis...
 
Om några timmar är det också dags för veckans Matbrevet, det kanske bästa gratis nyhetsbrevet för mat och dryck..
 
Tobbes sparrissoppa med räkor (4-6 portioner)
 
Ingredienser:
 
300 g räkor
2 tsk chilipulver
1 lök
3 vitlöksklyftor
1 liter vatten
400 g färsk grön sparris
2 hönsbuljongtärningar
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
2-3 äggulor
1 1/2 dl vispgrädde
 
Tillagning:
 
Lägg de väl avrunna räkorna i en skål. Tillsätt chilipulvret och blanda ordentligt. Låt marinera cirka 20 minuter.
 
Skala och hacka löken fint. Fräs den i lite olja i en hög gryta så den blir mjuk utan att ta färg.
 
Tillsätt hälften av vattnet och låt koka 5 minuter.
 
Tillsätt resten av vattnet och kör med stavmixer direkt i grytan så löken finfördelas.
 
Ta bort den nedersta delen av sparrisarna. Skär sparrisarna i centimeterlånga bitar.
 
Lägg sparris, buljongtärningar, salt och vitpeppar i grytan. Koka upp och låt sjuda under lock 15-20 minuter.
 
Fräs under tiden upp räkorna i olja i en het stekpanna. Lägg dem sedan på hushållspapper och låt dem rinna av.
 
Ta grytan från värmen. Vispa upp äggulor och vispgrädde med en gaffel i en skål och rör ner i grytan. Rör sist ner räkorna.
 
Servera med ett mustigt fullkornsbröd och en god ost.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Kyckling till middag?

En klassiker när det gäller kyckling är currykyckling. Dagens Rätt på Godare Mat nedan...
 
Currykyckling (4 portioner)
 
Tillagning:
 
1 kyckling (ca 1 kg)
3 msk smör eller margarin
2-2 1/2 tsk curry
3 finhackade gula lökar
1 msk vetemjöl
1 1/2 tsk salt
1/2 liter hönsbuljong
klippt persilja
 
Tillagning:
 
Stycka kycklingen i portionsbitar och bryn dem i lite av matfettet i en stekpanna. Lägg över bitarna i en gryta.
 
Fräs curry och lök i resten av matfettet tills löken är mjuk. Häll blandningen i grytan. Strö över mjöl och salt.
 
Späd med buljongen och låt kycklingbitarna eftersteka under lock ca 30 min.
 
Strö över lite klippt persilja vid serveringen. Servera med kokt ris.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Mackeria

Trött på samma gamla mackor varenda morgon? Lösningen finns på Godare Mat i Mackerian, där du hittar massor med läckra mackor.
 
Fjälljägaren (4 st)
 
Ingredienser:
 
50 g färskost
3 msk olivolja
50 g hackad rödlök
50 g messmör
4 st skivor grovt bröd
300 g kokt och skivad potatis
salladsblad
150 g renskav
lingon till dekoration
 
Tillagning:
 
Blanda färskost, olivolja, rödlök och potatis. Smaka av med salt och peppar. Bred brödet med Fjällbrynt, lägg på sallad, potatisröra och renskav. Garnera med lingon.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

En sockerbagare här bor i staden...

Alla bakfantaster, missa inte Godare Mat, där bakning får plats likaväl som all annan mat och dryck...
 
Till exempel Dagens Bak...
 
Muskotkaka
 
Ingredienser:
 
150 g smör eller margarin
2 dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 1/2 tsk riven muskotnöt
1 tsk kanel
1 dl mjölk
smör eller margarin samt ströbröd till formen
2 msk kakao
1 msk hett vatten
 
Tillagning:
 
Rör matfett och socker poröst.
 
Tillsätt äggen, ett i sänder. Rör kraftigt.
 
Blanda mjöl, bakpulver, salt, muskot och kanel. Rör ner detta i äggsmeten.
 
Tillsätt mjölken.
 
Häll hälften av smeten i en smord och bröad form, som rymmer ca 1 3/4 liter.
 
Rör ut kakaon i vattnet. Tillsätt detta till resten av smeten.
 
Häll chokladsmeten i formen. Rör med en gaffel så att kakan blir marmorerad.
 
Grädda i ugn vid 175° i ca 40 min tills kakan fått färg och är genomgräddad. Prova med en sticka.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Ny vecka, nya plågor

Var sjunde dag kommer den vare sig man vill det eller inte. En ny arbetsvecka med nya och gamla plågor. För min del är det inte så mycket plågor, utan mest roligt med ny upplaga av Matbrevet att skriva och massvis med uppdateringar att göra på Godare Mat.
 
Du missar väl inte att både Godare Mat och Matbrevet är gratis?
 
Svartvinbärstryffel
 
Ingredienser:
 
150 g svarta vinbär
1 dl finkornigt strösocker
200 g mörk choklad i små bitar
100 g ljus choklad i små bitar
50 g smör eller margarin
 
Garnering:
100 g mörk choklad
100 g ljus choklad
200 g hasselnötter
 
Tillagning:
 
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Gnugga bort skalet i en handduk. Hacka nötterna ganska fint. Ställ åt sidan.
 
Lägg chokladen i en skål. Koka bär och socker i 5 minuter. Passera genom en sil över chokladen. Tillsätt matfettet och rör tills det är en slät massa. Rulla kulor som ställs i kylskåp.
 
Smält chokladen till garneringen över vattenbad och doppa de kalla kulorna. Rulla bärtryffeln i nöthacket.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

BBQ Time

Nu börjar det bli riktigt varmt och härligt ute, grillsäsongen är äntligen här igen!
 
Här kommer ett litet något från Godare Mat som funkar för både vegetarianer och karnivorer... Massor mer för grillning när du är medlem...
 
Grillad tomatpolenta (6 portioner)
 
Ingredienser:
 
1/2 liter tomatjuice
1/2 liter vatten
1 hönsbuljongstärning
2 dl polentagryn
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1/2 dl hackade soltorkade tomater
1 finhackad spansk peppar utan kärnor
1/2 dl hackad färsk basilika
1/2 msk olivolja till pensling
 
Tillagning:
 
Koka upp vatten och tomatjuice med buljongtärningen. Sänk sedan värmen och vispa i polentan och sjud sakta på svag värme i 15 minuter under omröring (polenta har en tendens till att fastna i botten annars).
 
Smaka av med salt, peppar, chili, soltorkade tomater och hackad basilika.
 
Häll upp och bred ut polentan jämt och ca 2 cm tjockt, i en vattensköljd form. Låt gröten kallna och stelna.
 
Skär den i trekanter och pensla med olja. Grilla dem till en fin färg på grillen eller i en grillpanna.
 
Servera med grönsallad och aioli eller som tillbehör till en grillad köttbit.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Unikt

Endast som medlem hos Godare Mat kommer du att kunna finna de unika recepten skapade av våra egna kockar. Endast ett fåtal har publicerats på andra ställen.
 
Bli gratis medlem redan idag och få tillgång till flera tusen recept och faktasidor. Här ett exempel på de goda rätter våra kockar skapar...
 
Bananpaj à la Tobbe (10-12 portioner)
 
Ingredienser:
 
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
 
Fyllning:
3-4 mogna bananer
1 1/2 dl vit sirap
2-3 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
 
Kokostäcke:
75 g smör
1 1/4 dl farinsocker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl kokosflingor
1 ägg
 
Tillagning:
 
Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Blanda väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
 
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
 
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
 
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
 
Nagga bottenplattan med en gaffel.
 
Mosa bananerna i en skål. Blanda med sirap, grädde, vaniljsocker och potatismjöl. Tillsätt eventuellt några droppar gul karamellfärg om du vill att pajen ser lite mer festlig ut. Bred ut över bottnen på pajskalet.
 
Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter.
 
Sänk ugnsvärmen till 175°.
 
Smält smöret till täcket i en kastrull. Tillsätt farinsockret. Blanda mjöl, bakpulver och kokosflingor och rör ner det i smörblandningen. Rör ner ägget.
 
Fördela småklumpar av kokosblandningen jämnt över hela pajfyllningen.
 
Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda cirka 10 minuter tills kokostäcket får färg.
 
Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp eller vaniljglass.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Tobak & ICA

ICA och hälsa i samma mening? Verkligen?
 
Nu ska ICA i Umeå sluta sälja tobak och hänvisar till sin hälsoinriktade policy. Med hänvisning till den borde de sluta saluföra en betydligt större del av sitt sortiment.
 
De saluför alkoholhaltiga drycker, produkter med raffinerat socker, vitt mjöl och varor som innehåller vitt mjöl, produkter med potentiellt hälsovådliga sötningsmedel, kanel och varor som innhåller kanel, varor med transfetter, salt och produkter som innehåller salt, varor som innehåller potentiellt farliga tillsatser... Listan kan göras väldigt lång...
 
Något som verkligen skrämmer är alla produkter med potentiellt farliga tillsatser, kika på det här blogginlägget. För övrigt har jag "gömt" en rabattkod där som ger dig en hel månad gratis som fullt uppgraderad medlem på Godare Mat...

Grönt på italienska

Italienskt, vegetariskt och gott. Ännu ett exempel från de vegetariska recepten på Godare Mat.
 
Oavsett vilken typ av mat du vill ha, så hittar du recepten på Godare Mat. Är det inte redan Sveriges bästa kokbok på nätet, så kommer det att bli. Gratis medlemskap...
 
Minestrone (4 portioner)
 
Ingredienser:
 
2 msk olivolja
1 rödlök, finhackad
2 morötter, skalade och strimlade
3 klyftor vitlök, finhackad
1-2 finhackad och urkärnad spansk peppar
500 gr krossade tomater
4 msk tomatpuré
2 grönsaksbuljongtärningar
1,2 liter vatten
100 gr spagetti, bruten i ca 4 cm bitar
0,5 dl hackad färsk basilika eller 2 msk torkad
2 dl sköljd och fint ringad purjolök
Salt och nymalen svartpeppar
 
Tillagning:
 
Fräs rödlök, vitlök, spanskpeppar ett par minuter i en stor kastrull på medium värme i olivoljan.
 
Slå på krossade tomater, tomatpuré, vatten och buljongtärningarna, låt koka i tio minuter, slå i spagettin och koka pastan efter anvisningar på paketet.
 
Slå i basilika och purjolök, smaka av med salt och peppar.
 
Servera med vitlöksbröd.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

3154

Så många finns det just nu på Godare Mat... Recept alltså... Snart är det dags för nästa uppdatering med massor av nya recept...
 
Du vet väl att du kan bli medlem gratis?
 
Snart börjar bärsäsongen, kanske dags att börja hitta nya, goda recept?
 
Kaka med röda vinbär (8-10 bitar)
 
Ingredienser:
 
300 g mandelmassa
3 ägg
ca 2 dl röda vinbär eller andra bär
florsocker
 
Sås:
2 dl Crème Fraiche
1/2 msk flytande honung
2 msk koncentrerad apelsinjuice
 
Tillagning:
 
Sätt ugnen på 175º.
 
Riv mandelmassan. Rör ner äggen ett i sänder. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter.
 
Strö över bären. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.
 
Vispa crème fraichen hårt. Rör försiktigt ner honung och juice.
 
Sikta lite florsocker över kakan och servera med den smaksatta crème fraichen.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Kul bullar? Kulbullar!

Oavsett vad du egentligen söker efter när det gäller mat och dryck finns det förmodligen på Godare Mat och finns det inte redan kan du vara rätt så säker på att det kommer att finnas...
 
Det kostar gratis att bli medlem och du kan till exempel hitta massor med recept på gott bröd som Dagens Bak...
 
Kulbullar (24 st)
 
Ingredienser:
 
8 1/3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1/4 tsk salt
150 g smör eller margarin
3 ägg
2 1/2 dl mjölk
50 g jäst
smör eller margarin till plåten
1 uppvispat ägg till pensling
 
Tillagning:
 
Blanda mjöl, socker och salt. Finfördela matfettet i detta.
 
Vispa upp äggen. Värm mjölken till 37° (fingervärme). Rör ut jästen i mjölken.
 
Tillsätt äggen och jästblandningen till mjölblandningen. Arbeta samman allt till en blank och smidig deg. Låt den jäsa på ganska varm plats i ca 45 min.
 
Arbeta om degen. Dela den i 24 små och 24 större bitar.
 
Rulla ut de större till bullar och de små till kulor. Gör en lätt fördjupning i bullarna och lägg dit kulorna.
 
Lägg kulbullarna på smord plåt. Låt dem jäsa ca 15 min.
 
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem i ugn vid 225° i ca 15 min eller tills de pöst upp, verkar lätta och har fått fin färg. Låt dem svalna under bakduk.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

God morgon, med tonvikt på god...

Frukost måste man ju äta, så varför inte se till att den är riktigt god också? En dubbel den här gången, ett riktigt gott bröd och så Dagens Söta på Godare Mat som pålägg...
 
Båda recepten och 1.000-tals andra hittar du på Godare Mat och fler recept och mer fakta läggs till kontinuerligt. Varför inte bli medlem gratis idag?
 
Tobbes frukostbröd (20-25 st)
 
Ingredienser:
 
Gröt:
4 dl havregryn
8 dl kallt vatten
1 tsk salt
 
Deg:
50 g margarin eller smör
3 dl vatten
50 g jäst
2 tsk hel kummin
1,5-2,5 liter vetemjöl
 
Pensling:
ägg
blå vallmofrön
 
Tillagning:
 
Mät upp havregryn, vatten och salt i en gryta. Koka upp och låt koka under omrörning cirka 5 minuter. Låt svalna av.
 
Stöt kummin i en mortel.
 
Smält matfettet i en gryta. Tillsätt vatten och värm eventuellt, vätskan ska vara fingervarm, cirka 37°.
 
Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör runt tills all jäst är upplöst.
 
Tillsätt havregrynsgröten, kummin och 1-1,5 liter av vetemjölet. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Du behöver tillsätta mer mjöl, gör det med 1-2 dl åt gången tills degen får rätt konsistens.
 
Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.
 
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den åter är smidig utan att klibba.
 
Dela degen i 4 lika stora delar. Dela sedan varje del i 5-6 lika stora mindre delar. Rulla varje del till en rund boll och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
 
Låt jäsa under duk cirka 20 minuter.
 
Vispa upp ägg och pensla bröden med det. Strö över vallmofrö.
 
Grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter vid 225°.
 
Ta ut och låt svalna på galler under duk.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet
 
Citrusmarmelad (2 1/2 liter)
 
Ingredienser:
 
4 apelsiner
1 grapefrukt
1 citron
1 1/2 liter vatten
1 kg strösocker per kg kokt massa
2 tsk citronsyra
 
Tillagning:
 
Tvätta och borsta frukten ordentligt i ljummet vatten.
 
Skär apelsinerna och citronen i tunna skivor. Skala grapefrukten. Tag bort den vita hinnan. Skär frukten i tunna skivor och strimla skalet.
 
Lägg all frukt, skal och kärnor i en gryta. Häll på vattnet och låt gärna det hela stå över natten.
 
Koka fruktmassan i 1 1/2 - 2 tim eller tills skalen blivit mjuka. Skumma väl och tag upp kärnorna.
 
Väg massan och tillsätt lagom mängd socker. Rör ordentligt.
 
Koka upp massan. Låt den koka i ca 15 min utan lock eller tills den är simmig och tjock i konsistensen.
 
Rör ut citronsyran i lite av den heta marmeladen och tillsätt den sedan.
 
Häll upp marmeladen på väl rengjorda och varma burkar. Paraffinera och tillslut burkarna väl.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Italienare & kokböcker

Vad sägs om att få vara med i en kokbok? En kommande tävling på Godare Mat är en recepttävling och förutom fina priser har deltagarna chansen att få sina recept publicerade i en kommande kokbok. Enda kravet för deltagande i den här tävlingen är att du är gratis medlem. Bli medlem redan nu och var med i den nuvarande tävlingen också...
 
Till middag idag blir det italienskt...
 
Italian Green (4 portioner)
 
Ingredienser:
 
4 port spagetti
2 pkt bacon (ca 300 g)
 
Sås:
 
800 g broccolibuketter
50 g smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1-2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 tsk muskotnöt, riven eller malen
1 kruka färsk persilja
 
Tillagning:
 
Dela baconskivorna i cirka 5 centimeter långa bitar och stek dem lätt så de får färg utan att bli knapriga.
 
Koka broccolin i lättsaltat vatten 5-10 minuter tills den är mjuk. Prova med en sticka. Sila av vattnet och låt broccolin stå ett par minuter och rinna av.
 
Smält matfettet i en gryta. Rör ner vetemjöl i margarinet. Tillsätt mjölk, salt, vitpeppar och muskotnöt samt pressa över vitlök. Låt koka upp under omrörning.
 
Tag av grytan från värmen och tillsätt broccolin. Mixa med stavmixer till en jämn sås. Tillsätt finhackad persilja. Smaka eventuellt av med salt och vitpeppar.
 
Servera spagetti med sås upplagt på tallrik. Strö över bacon och eventuellt lite riven parmesanost. Servera gärna med ett syrligt fullkornsbröd och ost.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Annorlunda

Varför ska man alltid göra som alla andra? Vi gör det lite annorlunda än vad de andra sajterna inom samma område gör. Bättre? Vi tycker det, vad tycker du? Bli gratis medlem på Godare Mat och avgör själv...
 
Annorlunda rulltårta
 
Ingredienser:
 
4 ägg
1 dl strösocker
1 1/2 dl rågsikt
1 tsk bakpulver
2 gelatinblad
1 burk Keso, ca 250 g
1/2 dl grädde
1 1/2 dl rårörda lingon eller lingonsylt
1 tsk vaniljsocker
 
Tillagning:
 
Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten.
 
Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Vik upp kanterna, så att smeten inte rinner ut.
 
Grädda kakan i ugn vid 225° i ca 10 min.
 
Gör under tiden fyllningen. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten en stund, ca 10 min.
 
Blanda Keso, grädde, lingon och vaniljsocker.
 
Krama ur gelatinbladen och smält dem i lite hett vatten. Blanda ner dem i fyllningen.
 
Bred fyllningen på den heta kakan och rulla ihop den. Låt rulltårtan svalna före serveringen.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Gummi-räkor

Debatten om tillsatser i maten verkar äntligen ta fart även i Sverige och det är hög tid att den gör det. Vi måste börja bli mer kritiska mot matproducenterna och livsmedelsbutikerna. På Godare Mat vill vi ge dig möjligheten att själv kunna tillreda olika livsmedel utan tillsatser.
 
Det är stor skillnad på butikskedjornas agerande i olika länder. De brittiska livsmedelskedjorna Tesco och Sainsburys köper inte längre in produkter med glutamat till sitt eget sortiment, vårt svenska ICA gör precis tvärtom bland annat med sitt eget märke EuroShopper. Ett exempel är deras räksallad, här är innehållsförteckningen:
 
Majonnäs (sojaolja, vatten, äggula, ättika, senap (senapsfrö, cayennepeppar), socker, förtjockningsmedel (E412, E415), salt, antioxidationsmedel (E296, E330), smakförstärkare (E621), konserveringsmedel (E202, E211), vitbetor, räkor 15%, surimi 3% (fisk, vatten, vete- och majsstärkelse, äggvita, krabbextrakt, sojaprotein, salt, socker, risvin, krabbarom, färgämne (E120, E170, E160c), smakförstärkare (E621), sötningsmedel (E420, E452)), smakförstärkare (E621), färgämne (E120, E162).
 
Visst låter det aptitligt med alla tillsatser? Det man skräms av är hur många E-nummer som finns uppräknade och även att både socker och sötningsmedel ingår.
 
Men vad är alla dessa tillsatser och vilka risker finns med dem, vad kan de eventuellt orsaka? Vi måste komma ihåg att vi egentligen inte vet hur säkra eller farliga alla tillsatser är. Också att tänka på är den så kallade cocktail-effekten, även om ett livsmedel innehåller små mängder så får vi i oss tillsatser från flera olika livsmedel och tillsammans kan det bli både skadliga doser och skadliga kombinationer.
 
Det här är de tillsatser som ingår i räksalladen ovan:
 
E414 - Gummi arabicum/akaciagummi - Svåra allergiska reaktioner. Överkänslighet.
 
E415 - Xantangummi
 
E296 - Äppelsyra - Eksem.
 
E330 - Citronsyra
 
E202 - Kaliumsorbat - Leverskador. Svåra allergiska reaktioner. Nitrit och nitrat E249-E252 reagerar med sorbater E200-E203 och bildar mutagena kemiska föreningar som skapar bestående ärftliga skador.
 
E211 - Natriumbensoat - Astma. Dermatit - hudsjukdomar. Fosterskador hos försöksdjur ökade betydligt i kombination med acetylsalicylsyra (t.ex Magnecyl). Försenad tillväxt. Hjärnskador. Neurologiska störningar. Kronisk urticaria - utslag som kliar och svider. Signifikant sänkt överlevnadsstatistik hos försöksdjur. Stört näringsupptag. Svåra allergiska reaktioner.
 
E120 - Karmin/karminsyra (röd) - Fosterskador. Hyperaktivitet. Depression, vredesutbrott, sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter m m. Överkänslighet.
 
E170 - Kalciumkarbonat, kalciumvätekarbonat (vit)
 
E160c - Paprikaoleoresin/kapsantin/kapsorubin (gul-orange)
 
E420 - Sorbitol, sorbitolsirap - Ögonskador. Tarmstörningar. Cancer. Svåra allergiska reaktioner.
 
E452 - Natrium-, kalium- och kalciumpolyfosfater, natriumkalciumpolyfosfat - Störningar i matsmältningsenzymerna. Kan öka upptaget av en del giftiga tungmetaller.
 
E162 - Rödbetsrött
 
E621 - Mononatriumglutamat - Beteendestörningar som paranoia, djup depression, extrem vrede. Epileptiska anfall (petit mal). Fosterskador. Försenad tillväxt. Hormonstörningar. Konvulsioner. Kvinnlig sterilitet. Leverskador. Nervcellsförstörelse. Provocerar fram astmaattacker. Svåra allergiska reaktioner. Ögonskador. Övervikt. Orsakar "Chinese Restaurant Syndrome". Har orsakat hjärnskador hos alla 14 djurarter som testats med ämnet. Koncentreras i moderkakan och utsätter fostret för dubbla koncentrationen som modern har!
 
Behöver verkligen alla dessa tillsatser finnas i en räksallad? Och blir den verkligen mer aptitlig för att den är rosafärgad? Än mer förvirrande är tillsatsen av gummi, studsar inte räkorna tillräckligt bra annars om man vill ersätta ungarnas studsbollar? Eller är det för att ungarna själva ska studsa bättre när de blir hyperaktiva av E120 som också ingår i räksalladen? Hur kan en stor rikstäckande butikskedja med gott samvete saluföra en produkt med så mycket tillsatser under eget märke?
 
Som direkt reaktion mot alla tillsatserna i räksalladen har vi tagit fram ett recept på räksallad du kan göra själv. För att slippa tillsatserna även i majonnäsen som ingår finns efter räksalladsreceptet även recept på majonnäs.
 
Räksallad à la Tobbe
 
Ingredienser:
 
2-3 svartrötter (ca 300 g)
500 g skalade räkor
2 dl majonnäs
1 1/2-2 dl gräddfil
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
(ev 1/2-1 dl finhackad färsk dill)
 
Tillagning:
 
Skala och ansa svartrötterna. Riv dem grovt och lägg dem i en stor sil.
 
Koka upp lättsaltat vatten i en gryta som rymmer silen. När vattnet kokar sänk ned silen med svartrötterna och låt dem koka 3-4 minuter.
 
Tag upp silen med svartrötterna och skölj dem under kallt vatten. Lägg dem sedan på hushållspapper för att rinna av.
 
Hacka de väl avrunna räkorna grovt och lägg i en stor skål tillsammans med svartrötterna. Tillsätt majonnäs, gräddfil, salt och vitpeppar. Om dill önskas tillsätts den också nu. Blanda väl.
 
Slå över räksalladen i en burk med lock och låt stå kallt till dagen efter innan den serveras.
 
Den här räksalladen passar utmärkt som smörgåspålägg eller kanske tillbehör till grillat.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet
 
Majonnäs:
 
Ingredienser:
 
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 1/2 dl matolja
salt
peppar
 
Tillagning:
 
Tillse att alla ingredienser och redskap har samma temperatur, annars finns det risk att majonnäsen skär sig under tillredningen. Enklast är att helt enkelt ställa allt i kylskåpet en timma innan du ska göra majonnäsen.
 
Blanda äggulor, senap och vinäger.
 
Tillsätt olja droppvis under konstant vispning. Smaka av med salt och peppar.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Snart dags igen...

Vid middagstid är det dags igen. Dags att skicka ut den senaste upplagan av Matbrevet. Har du startat din gratis prenumeration än?
 
Med Matbrevet får du massvis med fakta och recept varje vecka direkt till din e-mail, till exempel hela veckans Dagens på Godare Mat.
 
Bostonkaka
 
Ingredienser:
 
150 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
1 dl strösocker
2 krm salt
7-8 dl vetemjöl
1 tsk smör eller margarin
 
Fyllning:
ca 50 g smält smör eller margarin
1-2 msk strösocker
1 msk kanel
 
Pensling/garnering:
1 ägg
1 msk pärlsocker
 
Tillagning:
 
Smält matfettet i en kastrull. Tillsatt mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37°.
 
Smula sönder jästen i en degbunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen över jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt resten av vätskan.
 
Blanda ner ägg, socker, salt och mjöl. Arbeta degen blank och smidig.
 
Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 min.
 
Smörj en stekpanna av gjutjärn och med hög, rak kant.
 
Tag en bit av degen och baka ut den till en tunn platta. Lägg den i pannan.
 
Kavla ut resten av degen till en rektangulär kaka, ca 1 cm tjock. Pensla den med smält matfett. Strö över socker och kanel.
 
Rulla ihop degen och skär den i ca 4 cm tjocka skivor.
 
Lägg skivorna på degplattan med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 min.
 
Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
 
Grädda vid 200° 25-30 min.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Mer vegetariskt

Vi vill slå ett slag för vegetarisk mat, det äts alldeles för lite grönsaker i det här landet. Därför har Godare Mat en sektion med bara vegetarisk mat (för Complete-medlemmar), så du ska slippa bläddra genom hundratals ointressanta recept för att hitta det du vill ha...
 
Orientalisk böngryta (4 portioner)
 
Ingredienser:
 
2 dl torkade svarta bönor
vatten
salt
1 msk olja
100 g strimlad vitkål
1 hackad gul lök
1 stor morot i skivor eller tärningar
100 g rotselleri i tärningar
1 palsternacka i tärningar
1 röd + 1 grön paprika i tärningar
2 skivade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk örtsalt
svartpeppar
vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 dl ananasbitar (ur en burk ananasbitar i juice)
 
Tillagning:
 
Rensa och skölj bönorna. Låt dem ligga i blöt i rikligt med vatten 8-10 timmar.
 
Lägg de blötlagda bönorna i en kastrull. Tillsätt nytt vatten och 1 tsk salt. Koka upp och låt koka under lock på svag värme ca 40 minuter. Häll av kokvattnet.
 
Värm oljan i en gryta. Lägg i vitkål, lök, morötter, rotselleri, palsternacka och paprika och låt det fräsa på svag värme under omrörning 8-10 minuter. Tillsätt tomater, tomatpuré, smulad buljongtärning och kryddor. Späd med vatten så att det nätt och jämnt täcker grönsakerna. Låt grytan sjuda på svag värme 15-20 minuter tills grönsakerna är mjuka.
 
Rör ner de kokta bönorna och ananasbitarna och låt grytan bli genomvarm.
 
Källa: Godare Mat

Grillsäsongen runt hörnet

Snart är grillsäsongen över oss igen. Varför inte förnya dig lite och göra mer själv istället för att köpa halvfabrikat? Det blir ju så mycket godare...
 
Missa inte den omfattande grill-sektionen (BBQ) på Godare Mat, tillgänglig för alla Complete-medlemmar...
 
Hamburgare (4 portioner)
 
Ingredienser:
 
800 gr köttfärs
75 gr fint strimlat bacon
3 msk matolja
1-2 tsk salt
2 tsk tigersås
1 tsk nymald svartpeppar
2 tsk chilipulver
 
Tillagning:
 
Blanda alla ingredienser till en smidig smet. Låt gärna marinera i kylen en halvtimme.
 
Forma fyra bollar och platta ut till ca 1,5 cm tjocka hamburgare. Grilla över glöden med locket på, så får du en underbar röksmak eller så grillar du i en grillpanna.
 
Servera i ett gott hamburgerbröd eller litet pitabröd, med en god dressing, cheddarostsås, ringad rödlök och isbergsallad.
 
Källa: Godare Mat
 
Skaffa uppgradering till halva priset hos 1 Stop Store

Veggie Lovers

Vill du ha bra och goda vegetariska recept? Godare Mat har sådana i massor för Complete-medlemmar...
 
Turkisk tabouleh (4 portioner)
 
Ingredienser:
 
200 gr couscous
2 1/2 dl vatten
150 gr tärnade cocktailtomater
1 st finhackad rödlök
saften från 1 citron
2 msk olivolja
1 1/2 dl hackad persilja
1/2 tsk spiskummin
1/2 urkärnad och tärnad gurka
salt efter smak
 
Tillagning:
 
Blanda couscous med kryddorna och de hackade grönsakerna i en stor skål.
 
Slå över det kalla vattnet, täck skålen med plastfilm och låt de hela svälla i kylen ca en timme, smaka eventuellt av med mer salt.
 
Källa: Godare Mat

Morgonstund

Så är ännu en ny dag här och snart är lugnet slut också när det är dags att börja dagens slit...
 
Veckans Matbrevet ska skrivas och så fortsätter arbetet med Godare Mat, det är mycket att göra när sajten ska bli Sveriges bästa...
 
Lite snabb energi i form av söta kakor kan kanske hjälpa en att komma igång...
 
Vancouverkakor (45 st)
 
Ingredienser:
 
125 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
75 g kokosflingor
1 1/2 dl mörkt farinsocker
1 2/3 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 ägg
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
 
Tillagning:
 
Rör matfett och socker poröst.
 
Tillsätt alla de övriga ingredienserna och rör degen ordentligt.
 
Forma degen till valnötsstora kulor och lägg dem glest på bakpapper på plåt. Tryck till kakorna med en gaffel doppad i mjöl. Kakorna flyter ut, tänk därför på att lägga dem glest på plåten.
 
Grädda i ugn vid 200° 10-12 min. Lossa kakorna från plåten medan de är varma.
 
Källa: Godare Mat

Bättre och bättre

Varje dag jobbar vi med att göra allting bättre för våra medlemmar. Senaste veckan har vi lagt till över 100 sidor med fakta, öppnat länksida för mat-bloggar och snart utökar vi databasen på Godare Mat med hundratals nya recept. Ovanpå detta skickar vi snart ut veckans Matbrevet också...
 
Dagens Bak på Godare Mat...
 
Grova kex (60 st)
 
Ingredienser:
 
3 1/2 dl vetemjöl
3 1/2 dl grahamsmjöl
3 tsk hjorthornssalt
1 krm salt
1-2 msk strösocker
125 g smör eller margarin
2 dl grädde
 
Tillagning:
 
Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, hjorthornssalt, salt och socker.
 
Finfördela matfettet i mjölblandningen.
 
Tillsätt grädden. Arbeta det hela till en deg. Låt den vila kallt till nästa dag.
 
Kavla ut degen - inte för tunt. Tag ut rundlar med ett mått. Pricka gärna kexen med en gaffel.
 
Grädda kexen i ugn vid 200° i ca 10 min.
 
Låt dem svalna. Förvara dem sedan torrt och svalt.
 
Källa: Godare Mat med Matbrevet

Länka bloggen

Bloggare, hör upp! Alla som har en blogg och där skriver om mat och dryck kan få den länkad hos Godare Mat. Besök oss och läs under Länkar...
 
image10

Inte bara rätten...

Det är inte bara själva rätterna du hittar hos Godare Mat, du hittar alla goda tillbehören också, allt det där som ger det lilla extra...
 
Vet du till exempel hur man gör riktig dansk rödkål? Inte? Här är receptet direkt från Godare Mat...
 
Dansk rödkål
 
Ingredienser:
 
1 rödkålshuvud, 1-1 1/2 kg
1/2 liter konc svartvinbärssaft
1/2 tsk ättika
 
Tillagning:
 
Avlägsna eventuella dåliga bladkanter på rödkålshuvudet.
 
Strimla kålen fint. Använd inte rotstocken, utan bara själva bladen.
 
Lägg den strimlade kålen i en gryta och tillsätt koncentrerad svartvinbärssaft och ättika.
 
Koka upp och låt koka på medelhög värme tills all kål är jämnfärgad och genommjuk. Rör om då och då.
 
Rödkål är tradition på danska julbord, men passar utmärkt till alla sorters kött och fågel.
 
Källa: Godare Mat

Länka din blogg

Bloggare, hör upp! Alla som har en blogg och där skriver om mat och dryck kan få den länkad hos Godare Mat. Besök oss och läs under Länkar...
 
image9

Världens alla smaker...

Det spelar ingen roll egentligen vilket lands mat du gillar. På Godare Mat finns smaker från alla världens hörn...
 
Du kan bli gratis medlem på Godare Mat eller kanske du föredrar det gratis Matbrevet? Oavsett vilket så får du läckra recept och intressant fakta...
 
Här Dagens Mat, sägs vara så nära det japanska originalet man kan komma med västerländska ingredienser...
 
Sukiyaki (4 portioner)
 
Ingredienser:
 
400-500 g nötkött, utskuren biff eller filé
1 burk bambuskott
2 stjälkar bladselleri
1 litet paket djupfryst bladspenat
6 msk matolja
ca 1 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
100 g champinjoner i skivor
1 gul lök i skivor
4 msk äkta soja
2 msk torr sherry
1 dl buljong
salt
vitpeppar
 
Tillagning:
 
Skär köttet i strimlor, ca 5x1 cm. Skär också bambuskotten i strimlor och sellerin i små bitar. Tina spenaten.
 
Bryn köttet i flera omgångar i en del av matoljan. Salta och peppra.
 
Fräs svamp, lök och grönsaker i resten av matoljan - var sort för sig - i ett par minuter.
 
Lägg svamp och grönsaker i grupper längs kanten av en stor stekpanna. Lägg köttet i mitten. Tillsätt soja, sherry, buljong och lite salt och peppar om så önskas.
 
Koka alltsammans på svag värme i ca 10 min. Servera rätten direkt ur stekpannan.
 
Servera med kokt ris, äkta soja och en äggula per person serverad i sin skalhalva i äggkopp.
 
Källa: Godare Mat

Going South

Visste du att världens mat finns på Godare Mat? Till exempel det här läckra hopkoket från den amerikanska södern...
 
Crayfish Gumbo (4 portioner)
 
Ingredienser:
 
1 rödlök, strimlad
1-2 pressade vitlöksklyftor
2 msk smör
1 paket tinade kräftor
400 g räkor med skal
8 dl varm fiskbuljong/kräftbuljong
2 1/2 dl mellangrädde
1 tsk cayennepeppar
salt
peppar
200 g sockerärtor
200 g haricots verts
200 g broccoli
 
Tillagning:
 
Fräs lök och vitlök i smöret. Lägg i kräftor och räkor. Slå på buljong, grädde och kryddor och låt koka upp. Lägg i grönsaker och låt det hela puttra på medelgod värme i 10-15 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar.
 
Källa: Godare Mat

Växer så det knakar...

För bara 4 dagar sedan öppnade sajten för gratis medlemskap och växer så det knakar. Succén är ett faktum med massor av nya medlemmar och hundratals nya sidor redan tillagda.

 
Missa inte ditt gratis medlemskap och tävlingen!

Mixer & Annat

Stor tävling på Godare Mat!
 
Tävla och vinn fina priser. Enda kravet för att vara med och tävla är att du blir gratis medlem. Allt du behöver göra sedan är att få ut din personliga länk på så många ställen som möjligt. Ju fler som blir medlemmar genom din länk desto större chans har du att vinna.
 
Bli medlem gratis och tävla på http://www.godaremat.se/go.asp?ref=3
 
När du är medlem kan du kopiera den här texten med din egen länk och lägga upp på den egen blogg eller hemsida. Eller så kan du använda olika hjälpmedel som finns för medlemmarna, du måste inte ha en hemsida själv.
 
Vad du kan vinna? Bland annat en multi-mixer och värdefulla uppgraderingar...

Gul fisk?

Börjar bli dags att tänka på middag. Livet har blivit så mycket enklare med Godare Mat, varje dag får man tips om nya spännande rätter. Till exempel Dagens Mat...
 
Fisksoppa med saffran (8-10 portioner)
 
Ingredienser:
 
600 g fiskfilé (rensad vikt), t.ex. gös, lax och rödtunga
500 g oskalade räkor
2 purjolökar
3 morötter
3 potatisar
3 selleristjälkar
1 msk margarin
1 g saffran, 2 paket
2 liter vätska (räkavkok + vatten)
4 fiskbuljongtärningar
ca 100 g hel spenat
pressad citron
salt
peppar
hackad dill
 
Tillagning:
 
Skala räkorna. Ställ räkorna kallt så länge. Koka räkskalen i lite vatten ca 15 minuter. Sila spadet.
 
Skölj och skiva purjolöken. Skala och skölj morötter och potatis och skär i skivor, strimla selleristjälkarna.
 
Smält margarinet i en rymlig kastrull. Lägg i purjolök, morötter, potatis och selleri och låt fräsa på svag värme någon minut. Tillsätt saffran, räkspad och vatten samt buljongtärningar. Koka upp och låt koka ca 10 minuter.

Skär fisken i 2-3 cm stora bitar och lägg dem i kastrullen. Lägg i spenaten. Låt sjuda 4-5 minuter. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Lägg i räkorna och värm soppan men låt den inte koka.

Häll upp soppan i en soppterrin eller i varma tallrikar och strö över hackad dill.
 
Källa: Godare Mat


Bästa nya sajten?

Avgör själv, är det bästa nya sajten när det handlar om mat och dryck? Godare Mat är tänkt att konkurrera med de stora och den är helt oberoende. Ingen butikskedja eller TV-kanal ligger bakom, inga hänsyn måste tas till butikssortiment, leverantörer eller programpolicy. Godare Mat är fria att säga sanningen om maten vi äter...
 
Bli gratis medlem idag och väx med Godare Mat...
 
Danska vallmobröd (12-14 st)
 
Ingredienser:
 
50 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 ägg
8 1/2 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
1 uppvispat ägg
vallmofrön
 
Tillagning:
 
Smula sönder jästen i en degbunke.
 
Värm mjölken till 37° (fingervärme). Häll mjölken över jästen och rör om tills den löst sig.
 
Tillsätt salt, socker och ägg. Blanda ner mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa på varm och dragfri plats i ca 1 tim.
 
Arbeta ihop degen. Forma den till en längd. Platta ut den till en avlång platta.
 
Skär matfettet i tunna skivor. Lägg dem på 2/3 av degen. Vik ihop degplattan i tre delar på längden.
 
Platta åter ut degen till en platta, 30x60 cm. Vik ännu en gång ihop den i tre delar på längden.
 
Skär deglängden i 12-14 bitar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 30 min.
 
Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda bröden i ugn vid 250° i ca 20 min eller tills de fått vacker färg och verkar genomgräddade.
 
Källa: Godare Mat

Dags att tävla

Stor tävling på Godare Mat!
 
Tävla och vinn fina priser. Enda kravet för att vara med och tävla är att du blir gratis medlem. Allt du behöver göra sedan är att få ut din personliga länk på så många ställen som möjligt. Ju fler som blir medlemmar genom din länk desto större chans har du att vinna.
 
Bli medlem gratis och tävla på http://www.godaremat.se/go.asp?ref=3
 
När du är medlem kan du kopiera den här texten med din egen länk och lägga upp på den egen blogg eller hemsida. Som medlem har du även grafik och annat att använda till din länk.
 
Vad du kan vinna? Bland annat en multi-mixer och värdefulla uppgraderingar...
 
 

Tävla och vinn

Du vet väl att det just nu pågår en tävling på Godare Mat? Enda "kravet" för att vara med och tävla är att man är gratis medlem. Och så får man ju så mycket mer än bara en tävling som medlem...
 
Här ett av de tusentals läckra recept du hittar på Godare Mat...
 
Fromage med yoghurt och apelsin (4 portioner)
 
Ingredienser:
 
2 apelsiner
7 gelatinblad
2 dl vispgrädde
1 msk strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl naturell yoghurt
2 msk outspädd apelsinjuice
10 hasselnötter
 
Tillagning:
 
Skala apelsinerna. Skär av 4 tunna, jämna skivor och spara dem till garnering. Skär resten av apelsinerna i småbitar.
 
Låt gelatinet mjukna i kallt vatten.
 
Vispa grädden till hårt skum.
 
Blanda ner socker, vaniljsocker, yoghurt, apelsinbitar och juice.
 
Krama ur gelatinbladen. Smält dem sedan i en kastrull över svag värme.
 
Tillsätt gelatinet försiktigt till blandningen. Smaksätt ev med mera socker.
 
Häll fromagen i 4 portionsskålar eller i en stor skål. Låt den stå kallt i ca 1 tim.
 
Hacka hasselnötterna.
 
Garnera med apelsinskivorna och nötterna vid serveringen.
 
Källa: Godare Mat

Så enkelt och ändå så perfekt...

Succén är given med dessa små underverk, så enkla och ändå så underbart spröda och läckra...
 
Ett av tusentals recept du får som medlem på Godare Mat och det är dessutom gratis att bli medlem...
 
Vaniljdrömmar (40-50 st)
 
Ingredienser:
 
75 g smör eller margarin
1 1/2 dl socker
1/2 dl olja med neutral smak
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt
1 msk vaniljsocker
 
Tillagning:
 
Sätt på ugnen. Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Tillsätt oljan och rör smeten pösig.
 
Blanda mjöl, hjorthornssalt och vaniljsocker. Rör ner det i smeten. Används matberedare tillsätts allt från början, fettet kylskåpskallt och skuret i bitar.
 
Rulla degen till längder, dela dem i bitar och rulla små bollar. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper.
 
Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Kakorna ska vara blekgula och ha spruckit lite.
 
Källa: Godare Mat

Bättre & Större

Arbetet går vidare, ingen rast och ingen ro bara för att premiären har varit...
 
Godare Mat ska bli Sveriges bästa och största kokbok på nätet. Var med redan från början och väx med oss, det kostar gratis att bli medlem...
 
Få 1.000-tals recept som till exempel Dagens Söta på Godare Mat...
 
Franska kanelpäron (4 portioner)
 
Ingredienser:
 
4 stora päron
2 dl vatten
1-1 1/2 dl strösocker
1 kanelstång
50 g sötmandel
2 1/2 dl vispgrädde
1/2-1 dl rom
 
Tillagning:
 
Skala päronen och tag bort blomfästena. Skrapa stjälkarna, de ska sitta kvar.
 
Koka upp vatten, socker och kanel i en gryta. Ställ päronen i grytan.
 
Lägg på ett lock eller täck grytan med aluminiumfolie. Låt päronen sjuda mjuka i ångan på svag värme.
 
Skålla, skala och flisa mandeln. Rosta den i torr, het stekpanna.
 
Strö mandeln över päronen.
 
Vispa grädden och smaksätt den med rom. Servera grädden iskall till de varma päronen.
 
Källa: Godare Mat

Instant Success

Dörrarna öppnade och succén var ett faktum. Missa inte det som ska bli Sveriges bästa kokbok på nätet, var med redan från början. Meldemskap är gratis...
 
Godare Mat hittar du massor med fakta och läckra recept, till exempel Dagens Bak här nedanför...
 
Orange ChocoChip Cookies (40-50 st)
 
Ingredienser:
 
225 g smör
2 3/4 dl farinsocker
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1-2 tsk vaniljsocker
7-8 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3-4 dl finhackade romerska bågar
 
Tillagning:
 
Värm ugnen till 175°. Smöra en plåt eller täck den med bakplåtspapper.
 
Arbeta samman smör, farin- och strösocker. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa tills allt är vitt och pösigt.
 
Blanda de torra ingredienserna och vänd ihop med smörblandningen samt chokladen.
 
Rulla ut degen till avlånga rullar och skär skivor av degen, cirka 1/2 cm tjocka.
 
Grädda i 12-15 minuter.
 
Källa: Godare Mat

Dubbel premiär

Vad sägs om två premiärer på en gång?
 
Alldeles nyss öppnade dörrarna på Godare Mat för gratis medlemskap och i samband med premiären på Godare Mat skapades denna heta soppa och serverades som entré vid release-festen...
 
Tobbes heta tomat- och räksoppa
 
Ingredienser (4-6 portioner):
 
1 kg tomater
1 gul lök
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1/2-1 msk Sambal Oelek
1 tsk fänkålsfrön
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
2 äggulor
500 g räkor
 
Tillagning:
 
Skålla och flå tomaterna. Skär dem i små tärningar.
 
Skala och hacka löken fint. Hacka vitlöken fint. Ta ur kärnhuset ur paprikan och skär den i små tärningar.
 
Fräs lök och paprika i olivolja i en gryta så de blir mjuka utan att få färg.
 
Tillsätt tomat, Sambal Oelek, fänkålsfrön, vatten, buljongtärning, salt och vitpeppar. Koka upp och låt sjuda cirka 20 minuter på låg värme.
 
Dra grytan från värmen. Mixa till en slät soppa med stavmixer direkt i grytan.
 
Vispa äggulorna och rör sedan ner dem i soppan. Tillsätt till sist räkorna.
 
Servera med ett grovt bröd och en god ost.
 
Källa: Godare Mat

RSS 2.0