Allt blev soppa...
Kräftsoppa med sting (4 portioner)
Ingredienser:
2 morötter
1 lök
1 msk Svenskt Smör
250 g kräftskal
2 msk mjöl
8 dl fiskbuljong
2 msk tomatpuré
3 dl Vispgrädde
1 knippe sockerärtor
2 dl skalade kräftstjärtar
svartpeppar
salt
4 msk Crème Fraiche
1 krm cayennepeppar
dillkvistar
Tillagning:
Skala morötter och lök. Skär dem i mindre bitar. Hetta upp en kastrull och fräs morot, lök och skal, ca 5 minuter.
Häll i mjölet och rör om. Späd med buljong, lite i sänder. Klicka i tomatpurén och låt puttra i 20 minuter.
Sila buljongen och tillsätt grädden, låt småputtra ytterligare 10 minuter.
Smaka av soppan med svartpeppar och eventuellt salt. Strimla sockerärtorna och lägg i soppan tillsammans med kräftstjärtarna.
Servera med en klick crème fraiche, cayennepeppar och dillkvistar.
Källa: Godare Mat
Love Bug
Choklad- och kokoskaka (10-12 portioner)
Ingredienser:
120 gr vit choklad
120 gr smör
1,8 dl vetemjöl
100 gr florsocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
125 gr kokosflingor
2 msk varmt vatten
2 krm salt
Tillagning:
Blanda kokosflingor och vatten. Låt stå i fem minuter, under tiden smälter du smör och choklad i vattenbad eller mikrovågsugn.
Blanda sedan ihop alla ingredienser och häll upp i en smord och bröad springform med löstagbar botten (ca 22 cm).
Grädda kakan i 200 graders ugn i 11-12 minuter, tag ut och låt den stå i kylen och stelna ett par timmar, innan ni äter kakan. Servera med syrliga bär och vaniljglass.
Källa: Godare Mat
Vinn ett år gratis...
För varje 100 nya prenumeranter på Matbrevet lottar vi ut 2 gratis helårsmedlemskap på Godare Mat när registrerade medlemskap aktiveras i mars. Matbrevet är ett kostnadsfritt nyhetsbrev som skickas ut en gång i veckan där du får massor av läckra recept och värdefull fakta direkt till din e-mail...
Bappelsin...
Apelsinfromagetårta (12 bitar)
Ingredienser:
Tårtbotten:
100 g skållad och skalad mandel
1 1/2 dl socker
4 äggvitor
margarin och ströbröd till formen
Fyllning:
2 förpackningar apelsinfromagepulver + vatten
Garnering:
3 skalade, tunt skivade apelsiner
ca 2 dl smält portvinsgelé
Tillagning:
Sätt ugnen på 200°. Mal mandeln i mandelkvarn. Blanda mandel och socker i en skål.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandelsockret. Häll smeten i en smord och brödbeströdd form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda på nedersta falsen 18?20 minuter. Stjälp upp kakan och låt den kallna.
Gör fromagen enligt anvisningarna på förpackningen. Lägg tillbaka kakan i den urdiskade formen. Bred fromagen över kakan, släta till ytan och låt formen stå kallt tills fromagen stelnat.
Smält geléet och låt det svalna så att det blir trögflytande. Skala apelsinerna med en vass kniv, även det vita tas bort, och skär dem i tunna skivor. Lägg ut skivorna ovanpå fromagen och skeda över geléet. Ställ tårtan kallt så att geléet stelnar.
I stället för en mandelbotten kan man ta två tunna sockerkaksbottnar, hembakade eller färdigköpta, och lägga fromagen mellan bottnarna och garnera den översta med apelsinskivor och gelé.
Källa: Godare Mat
Italian Connection
Italiensk köttfärsgratäng (4 portioner)
Ingredienser:
600 g potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl krossade tomater
smör
400 g blandfärs
socker
salt
peppar
1 rödlök
1/2 grön zucchini
2 dl Crème Fraiche Vitlök
2 krm oregano
2 dl riven ost
Tillagning:
Skala potatisen. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök vitlök och färs. Tillsätt de krossade tomaterna smaksätt med en nypa socker salt och peppar låt det hela småputtra några minuter.
Skiva potatis rödlök och zucchini. Stek potatisen lätt 4-5 minuter vänd därefter ner zucchinin och rödlöken tillsätt Crème Fraiche och låt koka några minuter. Smaksätt med oregano salt och peppar.
Sätt ugnen på 225 grader övervärme. Lägg potatisblandningen i botten på en ugnsfast form täck med köttfärsen och strö riven ost över. Gratinera i ugnen ca 10 minuter eller tills potatisen är mjuk.
Källa: Godare Mat
Äta bör man annars dör man...
Varför då inte se till att äta riktigt gott också?
Just nu 50% rabatt på Godare Mat 5:-
Missa inte heller det gratis Matbrevet...
Still in love...
Karlsbaderknyten (28 st)
Ingredienser:
Deg:
50 g jäst
150 g Svenskt Smör
2 1/2 dl Matlagningsgrädde
2 äggulor
3/4 dl socker
9 dl vetemjöl
Fyllning:
1 1/2 dl kokos
75 g Svenskt Smör
3/4 dl socker
finrivet skal av en citron
Garnering:
1 ägg
florsocker
Tillagning:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Häll i grädden och värm till fingervarmt, 37º. Häll degspadet över jästen och rör om så att den löser sig.
Tillsätt äggulor, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäckt ca 45 min.
Rör samman ingredienserna till fyllningen. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den lätt.
Dela degen i två bitar. Kavla ut till avlånga degplattor ca 5 mm tjocka. Skär ut 14 fyrkantiga bitar, ca 10x10 cm på respektive degplatta.
Lägg en klick fyllning i mitten på varje ruta. Vik ihop de fyra hörnen över fyllningen och lägg i pappersformar. Jäs bullarna övertäckta 30-40 min.
Sätt ugnen på 225º. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Sikta lite florsocker över knytena.
Källa: Godare Mat
Förälskad...
Persikopaj med kokostäcke (8 bitar)
Ingredienser:
Persikopaj:
100 g Svenskt smör, kallt och skuret i kuber
100 g florsocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
1/2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 burk (ca 800 g) persikor
Kokostäcke:
2 ägg
1 dl strösocker
4 dl kokos
40 g Svenskt smör, smält
Vaniljyoghurt:
2 dl Turkisk Yoghurt
3 dl vaniljsås
Tillagning:
Persikopaj:
Blanda smör, florsocker, mjöl, salt och vaniljsocker. Tillsätt ägg och blanda hastigt ihop till en jämn pajdeg. Fodra en pajform (20 cm i diameter) med deg och nagga botten med en gaffel. Ställ in i frysen i 1 timme. Grädda pajskalet i 200°C, ca 10 minuter. Låt persikorna rinna av och lägg dem i pajbottnen.
Kokostäcke:
Vispa ihop ägg och socker. Rör i kokos samt smält smör. Fyll pajskalet med kokosfyllningen och grädda i 175°C, ca 20 minuter.
Vaniljyoghurt:
Blanda ihop och servera till pajen.
Källa: Godare Mat
Prenumerera på Matbrevet du också och få en massa läckra recept direkt till din e-mail varje vecka...
Go Thai
Paneng Nua (4 portioner)
Ingredienser:
500 g nötfärs
1 dl vetemjöl
3 msk matolja
1 burk (400 ml) Coconut milk
2 msk (81 ml kryddglas) Thai Red Curry
2 msk jordnötter, hackade (spara några till garnering)
1 msk socker
1 msk Fish sauce
1/2 kruka Thaibasilika, färsk
Tillagning:
Forma färsen till små runda bollar, 2,5 cm i diameter. Rulla bollarna i vetemjöl. Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttbullarna gyllenbruna. Ta upp köttbullarna och lägg dem på hushållspapper. Häll i kokosmjölk, Red Curry, jordnötter, socker och Fish Sauce i stekpannan och låt koka upp. Lägg köttbullarna i såsen och låt sjuda i ca 5 minuter.
Garnera med färsk Thai Basilika och jordnötter. Servera tillsammans med ris eller Egg Noodles.
Källa: Godare Mat
Cappuccino
Fryst cappuccinotårta (6-8 portioner)
Ingredienser:
300 g mandelmassa
1 ägg
2 äggvitor
4 dl Vispgrädde
2 msk frystorkat kaffe
1 msk kakao
1 dl florsocker
2 äggulor
Tillagning:
Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan och blanda med ägg och äggvitor. Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Grädda kakan i 20 minuter. Låt kakan kallna.
Vispa grädden. Blanda kaffe, kakao, socker och ägg-gulor med 3/4 av grädden. Bred ut den över kakan. Toppa med resten av grädden. Ställ i frysen minst 20 min.
Tag fram kakan en stund före servering.
Källa: Godare Mat
Fluffigt & Gott
Fluffig gräddkaka med plommonkompott (6 portioner)
Ingredienser:
Gräddkaka:
4 äggulor
1/2 dl socker
rivet skal av 1/2 citron
1 dl vetemjöl
4 dl Gräddfil
4 äggvitor
Plommonkompott:
8-12 färska plommon
75 g Svenskt Smör
1 dl socker
skal och saft av 1/2 citron
2 krm kardemumma
Tillagning:
Dela plommonen och kärna ur dem. Blanda smör, socker, citronskal, citronsaft och kardemumma i en låg vid kastrull. Låt det få ett uppkok. Lägg i hälften av plommonhalvorna och koka dem mjuka. Ta upp plommonen och lägg dem i en skål. Koka resten av plommonen mjuka. Ta upp dem och lägg i skålen. Koka ihop lagen något. Häll den över plommonen.
Sätt ugnen på 200º. Vispa äggulor och socker poröst. Tillsätt citronskal. Rör ner mjöl och gräddfil. Vispa vitorna till hårt skum och vänd för-siktigt ner dem. Häll smeten i en smord form. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min.
Servera kakan med plommonkompotten.
Källa: Godare Mat
Ytterligare ett bra skäl till att signa Matbrevet är att prenumeranterna får rabatt på uppgraderade medlemskap när Godare Mat öppnar dörrarna i mars...
Attityd...

American sweets
Chilibrownies (ca 20 st)
Ingredienser:
200 g mörk blockchoklad
50 g smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk Chilipeppar Ancho Style
1 1/4 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
50 g valnötskärnor hackade
Tillagning:
Sätt ugnen på 175 grader C. Bryt chokladen i bitar och smält den. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret i små klickar. Vispa ägg, socker och vaniljsocker. Blanda med chokladen. Blanda chili, mjöl, bakpulver och hackade nötter och rör ner i chokladen. Rör till en slät smet.
Pensla en form, ca 20x25 cm, med smält margarin och brödströ den. Slå i smeten och grädda mitt i ugnen 20-25 minuter. Kakan ska vara torr utanpå men lite seg och fuktig inuti. Låt kakan svalna något och dela den sedan i fyrkanter. Blanda vispad grädde med hallon och servera till brownies.
Källa: Godare Mat
Gottis...
Orangetoppar (ca 50 st)
Ingredienser:
200 g kokosfett
150 g florsocker
3 msk kakao
rivet skal av 1 apelsin
125 g cornflakes (ca 1 liter)
Tillagning:
Smält kokosfettet på svag värme. Tag grytan från värmen.
Blanda florsocker och kakao. Sikta ner det i fettet och rör tills sockret har smält.
Skölj apelsinen i varmt vatten. Riv skalet på råkostjärnets fina del. Blanda ner det rivna skalet i kakaoblandningen.
Tillsätt cornflakes. Rör försiktigt tills allt är väl blandat.
Klicka upp massan med teskedar på smörpapper eller plåt. Låt topparna stelna. Förvara dem svalt.
Man kan också ha hackade nötter eller russin i orangetopparna.
Källa: Godare Mat
Made in Italy
Svamplasagne (4 portioner)
Ingredienser:
ca 12 lasagneplattor
Svampsås:
2 liter färsk svamp, t ex Karljohan eller trattkantareller
3/4 dl vetemjöl
2 krm nymalen svartpeppar
1 tsk kinesisk soja
Gratinering:
150 g riven västerbottensost
Tillagning:
Värm ugnen. Grovhacka svampen och fräs den med löken tills all vätska försvunnit. Pudra över mjölet och blanda väl. Späd under omrörning med mjölk och grädde. Låt koka på svag värme ca 15 minuter. Rör då och då så att det inte bränner fast. Smaka av med salt, svartpeppar och soja.
Bred ut 1/4 av såsen i en smord ugnssäker form eller liten långpanna. Lägg på lasagneplattor, sås och riven västerbottenost. Upprepa ytterligare tre lager. Avsluta med sås och riven ost. Gratinera i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Källa: Godare Mat
Vegetativt...
Vegetarisk Chili con Carne (4 portioner)
Ingredienser:
2 msk smör
2 st (150 g) morötter, strimlade
2 st (ca 200 g) palsternackor
1 bit ( a 100 g) rotselleri
3 st (ca 200 g) rödbetor
150 g färska champinjoner, skivade
1 tsk vitlök, finhackad
1 st (70 g) gul lök, hackad
1/2 grönsaksbuljong tärning
1 burk (400 g) krossade tomater
2 tsk Chili Spicemix
1 msk Örtsalt
1 1/2 msk Svartpeppar, mellanmalen
2 krm Timjan
1/2 msk Gräslök
1 msk Persilja
2 burkar kidney beans, avrunna
Tillagning:
Fräs rotfrukterna, löken, champinjonerna och vitlöken i matfettet i ca 5 min. Tillsätt grönsaksbuljongtärningen, kryddor, krossad tomat och bönor. Låt koka 5-8 min.
Serveras med grovt bröd och gräddfil.
Källa: Godare Mat
Godis är gott...
Rom-russin-tryffel (ca 30 st)
Ingredienser:
1 dl russin
3/4 dl mörk rom
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
25 g smör
1 tsk snabbkaffe
3/4 dl mörkt muscovado socker
Garnering:
100 g mörk choklad
florsocker med chokladsmak
Tillagning:
Lägg russinen i romen och låt dra ett dygn. Finhacka russinen. Hacka chokladen. Koka upp socker, grädde och snabbkaffe. Tillsätt smör och chokladhack och rör tills detta är smält. Blanda i de hackade russinen. Ställ i kylskåp för att stelna. Rulla kulor som doppas i smält choklad och därefter rullas i florsocker med chokladsmak.
Källa: Godare Mat
That's that...
Fiberrika pannbiffar (4 portioner)
Ingredienser:
500 g nöt-eller blandfärs
3/4 dl havregryn
1 msk potatismjöl
2 msk smör
2-3 msk kalvfond på flaska
1 dl vatten
1 st ägg
1 msk gul lök, riven
1 tsk salt
2 krm Vitpeppar, malen
en klick smör till stekning
Tillagning:
Blanda havregryn, potatismjöl, kalvfond och vatten. Låt blandningen svälla i ca 10 min. Tillsätt sedan ägg, lök, salt och peppar. Lägg i köttfärsen och arbeta samman tills allt är väl blandat. Fukta händerna med lite olja och forma färsen till pannbiffar (som du hackat ett rutmönster i). Lägg dem på ett smörpapper.
Stek pannbiffarna ca 3 min/sida i medelvarm panna.
Gott till är potatismos med färsk persilja, lingonsylt, gröna ärtor och stekt lök.
Källa: Godare Mat
Timmar kvar...
Tomatdoftande köttfärssnittar (8 portioner)
Ingredienser:
400 g fin nötfärs
2 msk Svenskt Smör
1 färsk lök
2 msk tomatpuré
1 msk fransk senap
2 dl Crème Fraiche
1 röd paprika
salt
svartpeppar
8 rostade brödskivor, ev skurna i trekanter
1-2 ättiksgurkor
Tillagning:
Bryn nötfärsen i lite smör. Ta upp den. Finhacka löken och fräs den mjuk i smör. Tillsätt tomatpuré, senap och crème fraiche. Koka ihop något. Finhacka paprikan och rör ner den. Tillsätt färsen. Smaksätt med salt och peppar. Koka ytterligare några minuter. Fördela färsröran på brödskivorna. Garnera med skivad ättiksgurka.
Källa: Godare Mat
Stillar sötsuget...
Det är märkligt ändå, ju senare på kvällen man sitter och jobbar desto starkare blir sötsuget. Tur att Godare Mat har en aldrig sinande rad av läckra recept att stilla sötsuget med...
Päron- och nougatpaj (4 portioner)
Ingredienser:
Pajdeg:
125 g Smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
1 ägg
Fyllning:
2 dl Crème Fraiche 34 %
75 g nougat i bitar
2 ägg
2 stora fasta päron
Tillagning:
Knåda ihop en smidig deg av ingredienserna till pajen slå in i plast och låt vila i kyl ca 15 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en pajform med degen picka i botten med en gaffel. Täck med aluminiumfolie och förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
Värm Crème Fraiche och nougat försiktigt rör tills nougaten smälter. Tag blandningen från plattan och rör ner äggen. Skala kärna ur och tärna päronen. Lägg pärontärningarna i pajskalet och slå över nougatcrèmen. Grädda i ugnen ca 25 minuter eller tills pajen börjat stelna. Låt pajen kallna innan du serverar den.
Källa: Godare Mat
Snart dags att skicka ut veckans Matbrev, missa det inte...
200+
Kladdkaka med kolasmak (12 bitar)
Ingredienser:
100 gr smält smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
4-5 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt
Tillagning:
Rör i hop alla ingredienser.
Smörj ett bakplåtspapper med smör och lägg i en form (ca 30*20 cm) slå smeten över och grädda i 175 graders ugn 16-18 minuter. Kakan ska inte vara helt genomgräddad.
Om du har en kökstermometer så kan du enkelt kontrollera när kakan är färdig, kärntemperaturen ska vara 94 grader.
Kyl ned och servera med glass eller bär.
Det här receptet på kladdkaka blir lite segare än vanligt den får också lite smak av kola tack vare sirapen i receptet.
När du gör kladdkakor, så är det viktigt att röra smeten och inte vispa. Om du vispar så kommer kakan att sufflera och då blir den inte lika seg.
Källa: Godare Mat
Sliskigt sött...
Lingon- och chokladmousse (6 portioner)
Ingredienser:
Mousse:
2 dl lingon
1 dl socker
400 g ljus blockchoklad
3 dl vispgrädde
Sås:
2 dl lingon
1 dl vatten
florsocker
1/2 dl vatten
Tillagning:
Koka lingon och socker några minuter eller använd rårörda. Mixa lingonen till slät puré. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Vispa grädden lätt. Rör ner lingonpurén i den smälta chokladen. Vänd ner grädden. Häll upp smeten i en skål eller i portionsformar. Låt stå kallt några timmar att stelna. Koka upp lingon och vatten några minuter. Mixa till slät sås. Smaksätt med florsocker. Servera moussen med lingonsås.
Källa: Godare Mat
Stjärnklart...
Saffranshjärtan (2 bröd eller 24 bullar)
Ingedienser:
Deg:
100 g smör
3 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
1/2 dl vit sirap
2 krm salt
1 paket saffran
600 g vetemjöl
Fyllning:
25 g smör
150 g mandelmassa
finrivet skal av en apelsin
Pensling och garnering:
1 st ägg
pärlsocker
Tillagning:
Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret , tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37grader C). Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt degvätska, sirap, salt och saffran. Rör om. Tillsätt mjölet, men spar 1/2 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 5 min med maskin eller 10 min för hand tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek, ca 40 min.
Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar. Kavla ut varje del till en 1/2 cm tunn platta. Blanda smöret med riven mandelmassa och apelsinskal. Bred ut hälften av smöret på varje platta och rulla ihop. Skär varje rulle i 25 bitar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa 20-30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter. Låt svalna på galler.
Källa: Godare Mat
Jag är inte piskad...

Det ska va gött att leva...
God mat, mycket mat och mat i rättan tid, det sägs skåningar leva efter. Om det är sant vet jag inte, men det verkar vara en sund inställning... *ler* Här kommer iaf god mat från Godare Mat...
Filé i fransk senapssås (4 portioner)
Ingredienser:
500g fläskfilé
1 msk svenskt smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Sås:
1 finhackad scharlottenlök
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk svenskt smör
1 msk frank senap
2 tsk soja
1 köttbuljongtärning
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1/2- 1 msk hackad färsk dragon
Tillagning:
Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Fräs löken mjuk i smör i en traktörpanna. Tillsätt senap, soja och smulad buljongtärning. Häll i vin och grädde. Koka ihop såsen i 5-10 min. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg ner köttet i såsen. Låt koka på svag värme ca 5 min. Smaksätt med dragon. Servera med ugnsstekt potatis och lättkokta grönsaker.
Källa: Godare Mat
Bara två dagar, sedan kommer ett nytt Matbrev... *ler*
Old fashioned...
Det har varit lite lugnt med inläggen den här helgen, men snart är vardagen över oss igen och allt kan återvända till det vanliga. Under tiden, passa på att njuta av en gammaldags klassiker som aldrig egentligen blir omodern. Mer härliga kakor på Godare Mat...
Gammaldags pepparkaka
Ingredienser:
100 g Svenskt Smör
2 ½ dl brun farin
2 ägg
1 ½ dl gräddfil
1 dl fast lingonsylt
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk kanel
1 tsk kryddnejlikor
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
Tillagning:
Rör smör och farinsocker poröst. Tillsätt ägg, gräddfil och lingonsylt. Blanda mjölet med kryddor och bikarbonat. Rör ner blandningen i smeten. Häll den i en smord och bröad, avlång bakform, 1 ½ l. Grädda i nedre delen av ugnen vid 175ºC, 50 - 60 min. Stjälp upp kakan på galler. Låt den kallna övertäckt. Servera med fördel den skivade pepparkakan med vispad grädde och lingonsylt.
Källa: Godare Mat
Tungt...
Så vars den där 40-årsfesten avverkad, både som "caterer" och "party animal", inte utan att man är lite tung i huvudet idag... *ler* Blir inget avancerat till middag idag, bara en sallad. Fler sallader på Godare Mat...
Salade Nicoise (6 portioner)
Ingredienser:
Sallad:
250 g haricots verts
1 grönsalladshuvud eller 1/2 huvud isbergssallad
1 burk tonfisk i vatten, ca 200 g
4 medelstora kokta kalla potatisar
3 hårdkokta ägg
4 tomater
1 burk sardeller, ca 50 g
svarta oliver
Dressing:
1 msk vinäger
salt
peppar
1 1/2 msk olja, helst olivolja
1 1/2 msk vatten
Tillagning:
Koka bönorna nätt och jämnt mjuka, låt dem rinna av och svalna. Skölj och strimla salladen. Låt tonfisken rinna av. Skala och skiva potatisen. Skala äggen och skär dem i klyftor. Skär tomaterna i klyftor eller skivor.
Blanda ingredienserna till dressingen.
Varva salladsingredienserna i en skål eller lägg dem i grupper på ett stort fat. Garnera med sardeller och svarta oliver och häll över dressingen.
Källa: Godare Mat
En hel bunt...
Det har varit lite tyst i min blogg, jag har varit upptagen med att ordna maten till en väninnas 40-årsfest. Här kommer iaf ett litet recept, något ska jag hinna med idag. Sedan ska jag själv närvara vid festen, men jag är tillbaka imorgon...
Receptet är Dagens Rätt på Godare Mat. Missa inte det gratis Matbrevet där...
Lingongravad regnbåge med blåbärssoya (4 portioner)
Ingredienser:
Lingongravad regnbåge
100 g regnbåge
1/2 tsk salt
1 tsk socker
2 msk lingon
1 msk torkad timjan
Blåbärssoya
1/2 dl blåbär
1/2 lime, skal och saft
1 cm ingefära, riven
1/2 schalottenlök, finhackad
1/2 vitlöksklyfta, finhackad
salt
socker
Mjukoströra
50 g varmrökt lax
1/2 lime, skal och saft
2 msk Kräftmjukost
Ostflarn
4 msk Allerum XO, riven
Tillagning:
Lingongravad regnbåge:
Skölj av fisken och gnid in med salt, socker och lingon, låt ligga någon timme. Rulla i timjan och skär skivor på längden.
Blåbärssoya:
Blanda samman ingredienserna. Mixa gärna i matberedare eller med stavmixer. Passera genom sil och smaka av med salt och socker.
Mjukoströra:
Blanda samman och gör små ägg.
Ostflarn:
Lägg fyra högar av osten på en plåt och grädda svagt gyllene i ugn, 225°C.
Servera regnbågen med en sträng blåbärssoya, ett ägg av mjukoströran och ett ostflarn.
Källa: Godare Mat
Smak av Provence
Gräddig färskost à la Provence
Ingredienser:
1 liter filmjölk
1½-2 dl vispgrädde
½-1 tsk salt
Tillagning:
Häll filmjölk och grädde i en gryta. Värm under omrörning till cirka 45º.
Slå vätskan i en silduk eller kaffefilter och låt stå och rinna av i cirka 4 timmar.
Lägg ostmassan i en skål och blanda ner salt och smaktillsats med en gaffel. Forma runda ostar eller lägg i en burk och kyl.
Vasslen (det som runnit av) är utmärkt att använda som degvätska till syrliga eller mörka matbröd.
Förslag på smaksättningar:
1-2 tsk vitlökspulver
1 kruka färsk gräslök, finskuren
½ liten burk champinjoner, väl avrunnen och finhackad
15-20 st skalade räkor, väl avrunna och finhackade
Källa: Godare Mat
Gott & Nyttigt
En udda kombination? Kanske. Men gott... Ett av många härliga bröd på Godare Mat...
Hallonbröd
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
3½ dl grahamsmjöl
1 tsk salt
1½ dl solrosfrö
2 dl hallon (går bra med frysta)
1 dl linfrö
2 dl hasselnötter
4 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
1 dl mörk sirap
Tillagning:
Sätt ugnen på 175ºC. Blanda ihop mjölsorterna med salt, solrosfrö, linfrö, hallon och hasselnötter i en bunke.
I en annan bunke blandas filmjölk, bikarbonat och sirap. Tillsätt mjölblandningen och rör försiktigt till en homogen massa.
Smörj en avlång form 1½ liter. Fyll formen och platta till, strö lite mjöl över. Grädda brödet i ca 1½ timme. Täck med folie om det blir för mörkt.
Stjälp upp brödet på galler och låt vila inlindat i en kökshandduk minst 4 timmar.
Hallonen kan bytas ut mot torkad frukt som russin aprikoser eller katrinplommon.
Källa: Godare Mat
Smala godsaker...
Smal pannacotta (4 portioner)
Ingredienser:
2 gelatinblad
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 msk honung
3 dl naturell yoghurt
1 paket frysta björnbär, 250 g
florsocker
citronmeliss
Tillagning:
Tina bären och låt rinna av på hushållspapper. Lägg gelatinbladen i blöt. Koka upp grädden. Rör ned gelatin, vaniljsocker och honung. Rör grädden tills den börjar stelna, vänd då ned yoghurten och ställ det hela kallt i små formar. Servera med björnbär som pudrats med florsocker samt citronmeliss.
Källa: Godare Mat
En birdie...
Krämig paprikakyckling (4 portioner)
Ingredienser:
4 port. jasminris
2 dl strimlad inlagd paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
600 g kycklingfilé
smör
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
Maizenaredning ljus
strösocker
salt
peppar
Tillagning:
Tillaga riset enligt förpackningsanvisningen.
Sila av lagen från paprikan. Skala löken och vitlöken som finhackas. Strimla kycklingfilén.
Hetta upp en stekpanna med en klick smör. Fräs kycklingen med vitlöken tills den fått fin färg lägg därefter ned löken och paprikan.
Tillsätt grädde och mjölk och låt koka försiktigt någon minut.
Red av med en aning Maizena och smaksätt med en nypa socker salt och peppar låt koka ytterligare 4?5 minuter.
Källa: Godare Mat
Alldeles för länge sedan...
Valnötspraliner (25 st)
Ingredienser:
150 g mandelmassa
50 g malda valnötskärnor
1 msk mörk rom
200 g ljus blockchoklad
25 valnötskärnor till dekorering
Tillagning:
Bryt mandelmassa i bitar och lägg bitarna i en skål. Tillsätt malda valnötskärnor och mörk rom.
Blanda och bearbeta massan tills den blivit smidig.
Kavla ut mandelmassan mellan två skikt plastfolie så att du får en 1 cm tjock platta.
Ta bort plastfolien och skär plattan i kvadrater (2x2 cm).
Smält ljus blockchoklad och doppa pralinerna i denna.
Lägg pralinerna på ett galler och dekorera varje pralin med en valnötskärna. Lägg dem sedan i små formar.
Källa: Godare Mat
Vill du ha fler recept på sötsaker? Prenumerera på Matbrevet...
Vårt dagliga bröd...
De som prenumererar på Matbrevet, här kommer brödet till gyros-köttet... *ler* Så är det en vecka kvar till nästa utskick, nyfiken?
Pitabröd (16 st)
Ingredienser:
5 dl vatten
ca 850 gr vetemjöl special
25 gr jäst
2 msk olivolja
10-15 gr salt
2 msk honung
Tillagning:
Lägg mjölet, honung, jäst, vatten och olivoljan i köksmaskinens bunke.
Arbeta degen smidig och glansig, ca 16 minuter utan salt. Tillsätt saltet och blanda i två minuter till.
Låt degen jäsa under plast i minst 2 timmar, om den jäser upp till kanten trycker man bara ned den.
Dela degen i 16 lika stora bitar, ca 60 gr st, och kavla ut varje bit till en rund kaka på cirka 12 centimeter i diameter och 3 mm tjock. Mjöla plåtarna och lägg 4 bröd på varje plåt.
Låt jäsa till dubbel tjocklek grädda sedan 4-5 min i 250 graders ugn. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.
Detta blir ett perfekt pitabröd, fyll med valfri fyllning och njut. Om du vill kan du göra dem lite mindre i storlek och använda dem som hamburgerbröd.
Källa: Godare Mat
Inget kött?
Rostade grönsaker med dippsås (4 portioner)
Grönsaker:
2 sötpotatisar i klyftor
1 röd lök i klyftor
1 morot i stavar
2 rödbetor i klyftor
1 bakpotatis i klyftor
1 palsternacka i stavar
1 rotselleri i bitar
1 dl rapsolja (eller annan matolja)
salt
peppar
Grekisk dipp:1 burk fetaost
2 dl turkisk yoghurt
salt
peppar
Italiensk dipp:
2 dl gräddfil
1/2 dl ketchup
1 krm italiensk salladskrydda
salt
peppar
Tillagning:
Lägg alla grönsakerna på en plåt. Ringla över oljan, salta och peppra. Stek i ugn, 200° i ca 20 minuter. Rör ihop dippsåserna och ställ dem kallt en stund före servering.
Källa: Godare Mat
Are we having fun yet?
Kulfi (4 portioner)
Ingredienser:
2 1/2 dl vispgrädde
1 kuvert saffran
1 tsk mald anis
2 äggulor
1/2 dl florsocker
1 tsk rivet citronskal
1 msk citron eller limesaft
russin
rostad mandel
2 msk rostad hel anis
Tillagning:
Koka upp grädden med saffran och anis för att få ut maximal smak och färg. Låt grädden svalna och vispa den sedan.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt, rör ned citronsaft och skal.
Vänd ihop grädde och äggsmeten.
Fodra fyra skålar med plastfilm och fyll med glass. Ställ kallt i minst 3 timmar.
Stjälp upp glassen cirka 20 minuter före servering. Garnera med russin, nötter och anis.
Källa: Godare Mat
Hot n spicy...
Hot`n´Spicy Tomato Soup (4 personer)
Ingredienser:
1 msk matolja
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, pressade
1-2 piri-piri
1 tsk ingefära malen
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk senapsfrö, brunt
800 g krossade tomater
1 liter vatten
1 lime, saften
svartpeppar, mellanmalen
salt
1 kruka koriander, färsk
Tillagning:
Fräs lök och vitlök i matolja utan att det tar färg i ca 2 minuter.
Tillsätt samtliga kryddor, krossade tomater och låt koka ca 7 minuter.
Mixa allt i en matberedare till en jämn konsistens. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt vattnet och limesaften, låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar.
Strö över hackad koriander innan serveringen. Servera med Papadums.
Källa: Godare Mat
Brownies...
Amerikanska brownies (15 st)
Ingredienser:
200 g mörk choklad
1 dl Vispgrädde
50 g Svenskt Smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
1/2 tsk salt
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 dl hackade valnötter
Tillagning:
Sätt ugnen på 175º. Smält chokladen tillsammans med grädde och smör i en kastrull, på svag värme. Ta kastrullen från värmen. Rör ner socker, uppvispade ägg, salt, mjöl, vaniljsocker och nötter.
Lägg bakplåtspapper i en form ca 20x30 cm. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
Låt kakan kallna i formen innan den skärs i rutor.
Källa: Godare Mat
Smak av Indien
Världen är full av smaker och jag hämtar inspiration från alla möjliga håll. Dagens Rätt på Godare Mat har sitt ursprung i Indien och doftar härligt av curry, kummin och kardemumma...
Indisk räkgryta (4 portioner)
Ingredienser:
Räkgryta:
1 finhackad gul lök
3 pressade vitlöksklyftor
2 krm spiskummin
2 krm kardemumma
1/2 tsk cayennepeppar
2 tsk curry
2 msk Svenskt Smör
3 1/2 dl jasminris
6 dl vatten
1 tsk salt
1 grön paprika
1 röd paprika
1 liten purjolök
250 g skalade räkor
Sås:
2 dl gräddfil
1 tsk salt
1 1/2 tsk koriander
2 tsk fransk senap
1/2 dl finskuren bladpersilja
Tillagning:
Börja med att blanda alla ingredienser till såsen. Låt den stå kallt och mogna.
Fräs gul lök, vitlök och kryddor i smör i en gryta. Tillsätt riset och fräs ytterligare någon minut. Häll i vatten och salt. Låt koka 15 min.
Skär paprikorna i bitar. Skiva purjolöken. Lägg ner grönsakerna i grytan. Koka ytterligare ca 5 min tills riset blir klart.
Lägg i räkorna. Servera grytan med såsen.
Källa: Godare Mat
No food this time...
Två flugor...
Fisksoppa à la Sir Toby (8-10 portioner)
Ingredienser:
600 g fiskfilé (pollock, pangasius, torsk eller liknande)
200 g skalade räkor
1 fiskbuljongtärning
1 röd paprika
1 gul paprika
1 purjolök
1 bit rotselleri (ca 300 g)
1 kg potatis
1½-2 liter vatten
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1-2 tsk hela fänkålsfrön
1 kruka gräslök
Tillagning:
Skala potatis och rotselleri. Skär dem i tärningar cirka 1,5x1,5 cm och lägg dem i en gryta.
Skär purjolöken i centimertjocka skivor, skölj ordentligt så du får bort eventuella jordrester och lägg i grytan.
Ta bort kärnhuset från paprikorna och skär dem i små tärninger eller strimla dem fint. Lägg i grytan.
Tillsätt vatten, buljongtärning, salt, peppar och fänkål. Koka upp och låt sjuda cirka 5 minuter.
Skär fisken i två centimeter breda strimlor. Lägg fisk och räkor i grytan och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
Tillsätt finskuren gräslök precis före servering. Servera med ett syrligt fullkornsbröd och ost.
Källa: Godare Mat
Surt & Sött
Citron- och limepaj (16 personer)
Ingredienser:
Pajskal 2 st 30 cm:
250 gr smör
3,5 dl florsocker
1 tsk salt
8,5 dl mjöl
4 äggulor
1 ägg till att pensla pajskalen
3 msk vatten
Fyllning:
4 dl strösocker
8 ägg
3,5 dl grädde
2 dl limesaft
1 dl citronsaft
Tillagning:
Finfördela smöret i mjöl och socker, tillsätt vatten, salt och äggulor. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga degen och låt den stå svalt 15-30 min, vispa upp ägget och pensla skalet innan du förgräddar det.
Sätt ugnen på 200 grader, förgrädda pajskalet 10-15 min.
Vispa samman socker och ägg i en skål. Rör sakta ned grädden, saften från citronen och limen.
Slå sedan fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i 180 graders ugn ca 40 minuter.
Källa: Godare Mat
Simma lugnt...
Alldeles för lite skaldjur har det varit bland recepten här, tänkte ta och rätta till det... Gör samtidigt två flugor på smällen och får med en sallad... *ler* Ett av många härliga recept på Godare Mat, missa inte nyhetsbrevet där...
Räksallad med chili (4 portioner)
Ingredienser:
1,5 kg räkor med skal
200 gr valfri sallad (ruccola, frisésallad, isberg)
1 hackad röd paprika
2 dl ringad salladslök
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk honung
1 dl vittvin
1 dl vatten
1 msk färskpressad limesaft
0,5-1 urkärnad hackad spanskpeppar
0,5 fiskbuljongtärning
1 msk olivolja
salt
fisksås efter smak
sweet chilisås efter smak
Tillagning:
Skala räkorna(koka gärna en god buljong på skalet och frys in till ett senare tillfälle).
Fräs paprika, chili och vitlök i olivolja.
Slå på det vita vinet, honungen, limesaften, vattnet och buljongtärningen.
Koka ihop till hälften och smaka av med fisksås, salt, och sweetchili. Så här långt går det att förbereda i förväg.
Precis innan du serverar, kokar du upp såsen. Vänd i räkor, sallad och salladslök. De får bara precis bli varma annars blir räkorna sega och salladen tråkig.
Denna sallad går bra att äta kall, då låter man såsen bli kall och blandar den med sallad och räkorna.
Servera som en lätt lunch eller middag, det går även bra att äta dessa räkor med kokt eller stekt ris till om man vill ha en mera matig rätt.
Källa: Godare Mat
Pasta imorgon...
Kanske inte det första man tänker på mitt i natten, vad man ska ha till middag nästa dag, men ibland kan det vara bra att planera också... *ler* Här är Dagens Rätt på Godare Mat, enkelt men gott...
Dragonpasta med rökt skinka
Ingredienser:
400 g pasta t ex penne
1 grönsaksbuljongtärning
1,5 liter vatten
300 g rökt skinka
1 röd paprika
1 gul paprika
2 msk Smör
2 dl Crème Fraiche Vitlök
1 tsk dragon
salt
peppar
Tillagning:
Koka pastan med buljongtärningen och vattnet. Strimla skinkan och paprikan fint och fräs i smör några minuter så smakerna kommer fram. Koka upp Crème Fraiche med dragonen. Vänd ner skinkan och paprikan och smaka av med salt och peppar.
Källa: Godare Mat
Glöm inte att signa Matbrevet när du är och tittar...
Dax att fira!
Marsipanlimpa med mjuk nougat
Ingredienser:
200 g mandelmassa
100 g mjuk nougat
100 g mörk blockchoklad
10-15 skalade sötmandlar
ev kanderade violer
Tillagning:
Kavla ut mandelmassan mellan två smörpapper till en platta.
Kavla ut nougaten på samma sätt
Tag bort det översta smörpappret frän mandelmassan.
Lägg nougaten ovanpå mandelmassan med hjälp av smörpappret.
Tag bort papperen och rulla samman det hela till en limpa.
Smält blockchokladen i vattenbad. Pensla marsipanlimpan med chokladen.
Garnera med mandlar och ev med kanderade violer. Förvara marsipanlimpan svalt.
Källa: Godare Mat
Hungrig...
Buljongkokt falukorv (4 portioner)
Ingredienser:
3 dl gräddfil
2 msk frysta provensalska örter
2 msk riven pepparrot
1 gul lök
4 potatisar
2 morötter
500 g falukorv
1 liter hönsbuljong
1 lagerblad
2-3 vitpepparkorn
1 dl gröna ärtor
Tillagning:
Rör ihop gräddfil, örter och pepparrot. Ställ kallt.
Skala och dela på lök, potatis och morötter. Lägg alltsammans i en rejäl kastrull. Häll på buljong och kryddor och låt sjuda i minst 15 minuter.
Skär korven i 2 cm tjocka skivor och lägg i när 5 minuter återstår.
Lägg i ärtorna på slutet.
Servera med ört- och pepparrotssåsen.
Källa: Godare Mat
Något sött...
Dumlekolakakor (20 st)
Ingredienser:
125 gr smör rumstempererat
1,25 dl florsocker
1,25 dl ljust muscovadosocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
2,5 dl vetemjöl
0,9 dl kakaopulver
20 dumlekola
1,25 dl fint hackade valnötter
1 msk florsocker
Tillagning:
Vispa smöret tills det är luftigt, tillsätt florsocker och muscovadosockret, vispa i 3-4 minuter.
Knäck ned ägget i smörblandningen och vispa i ca en minut
Rör ned mjöl, hälften av valnötter, vaniljsocker, bakpulver och kakao, täck över och sätt i kylen en timme.
Dela degen i två delar, lägg tillbaka ena i kylen. Skär din deghalva i 10 lika stora bitar (ca 25 gr styck), tryck in en dumlekola i varje degbit och arbeta dem snabbt till bollar.
Doppa toppen på varje kaka i resterande valnötter som du blandat med en msk florsocker, grädda i förvärmd ugn (190 grader) på silikonmatta eller bakplåtspapper ca 8 minuter. Ta ut och låt dem svalna 3-4 minuter på plåten, lyft sedan över dem på ett galler och låt dem svalna helt. Gör likadant med andra halvan av kakdegen.
Dessa småkakor med seg kola inuti blir underbart goda, choklad och muscovadosocker är som alltid en perfekt kombination i kakor.
Källa: Godare Mat
Next: Valentine...
Bara en månad kvar, sedan är den här... Alla Hjärtans Dag... Dags att hitta fram den där speciella presenten till hjärtevännen... Två tips...
Urgulliga nallar hos Bildbanken...
Läckra smycken från 2 Procent...
Gottis-sugen...
Härligt att se att så många är intresserade av recept och matlagning, det droppar in nya "prenumeranter" på Matbrevet hela tiden. Du missar väl inte att gratis få recept, fakta och annat matnyttigt i din inkorg varje vecka?
Vit chokladparfait (8 portioner)
Ingredienser:
1 vaniljstång
5 äggulor
1 dl florsocker
200 g vit blockchoklad
3 dl Vispgrädde
2 dl Crème Fraiche
1 1/2 dl rostade hasselnötter
färska bär och exotisk frukt
Tillagning:
Börja med att rosta hasselnötterna. Sätt ugnen på 175°. Lägg hasselnötterna på en plåt. Rosta nötterna i ugnen ca 5 min. Häll upp dem på en handduk. Gnugga nötterna med hjälp av handduken så att skalen lossnar.
Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda dem med äggulor och florsocker. Vispa alltsammans pösigt.
Smält blockchokladen i vattenbad eller i mikron. Rör ner den i äggsmeten.
Vispa grädden löst och blanda ner den. Tillsätt crème fraiche.
Hacka hasselnötterna grovt och rör ner dem.
Häll smeten i en avlång bakform på ca 1 1/2 l. Täck formen och frys parfaiten minst 8 tim.
Doppa formen snabbt i varmt vatten så lossnar parfait-en lättare, innan den stjälps upp. Servera parfaiten i skivor och garnera med bär och frukt.
Källa: Godare Mat
Middagsdax... Igen...
Det är märkligt att det blir dags att laga middag varenda dag... *ler* Ytterligare ett recept från Godare Mat...
Piri-piri-kyckling (4 personer)
Ingredienser:
4 stora kycklinglår
Svartpeppar, mellanmalen
1 tsk salt
250 g scharlottenlökar, ett nät
2 stora tomater, skurna i grova klyftor
1 burk stora vita bönor, avrunna och sköljda
1 dl vatten
1 påse bladspenat 125 g
½ citron, saften
1/4 dl olivolja
4 st fint stötta i mortel Piri-piri
Tillagning:
Värm upp ugnen till 225°. Lägg kycklinglår, skalade, halverade lökar och tomater i en ugnsform. Krydda allt med salt och svartpeppar. Sätt in formen i mitten av ugnen och stek i 35-40 minuter. Rör under tiden ihop citron, olivolja och Piri Piri. Ös eller pensla kycklingen 3-4 gånger med såsen under stektiden. Blanda i bönor och vatten efter ca 20 minuter. Prova om kycklingen är färdigstekt genom att sticka i den tjockaste delen på låret. Rinner köttsaften ur klar och fin är kycklingen färdig.
Servering:
Ta ut ugnsformen. Lyft ur kycklinglåren. Vänd ner bladspenaten bland grönsaker och skysås. Krydda med lite extra salt och svartpeppar samt låt kycklinglåren vila 4-5 minuter innan du serverar.
Källa: Godare Mat
Missa inte nyhetsbrevet på Godare Mat och få en massa nya goda recept och mycket annat i din inkorg varje vecka...
Medelhavet...
I Medelhavs-regionen finns det mycket mat med en otrolig variation, en aldrig sinande källa att hälla recept ur. Dagens brödrecept på Godare Mat har hittat hit från Italien...
Foccacia
Ingredienser:
5 dl kallt vatten
2 msk honung
25 gr jäst
2 msk äpplecidervinäger
1 dl olivolja
10 gr vanligt salt
2 tsk flingsalt
1 msk torkad rosmarin
ca 900 gr siktat dinkelmjöl
Tillagning:
Blanda rosmarin och hälften av olivoljan.
Häll vatten, mjöl, honung, äpplecidervinäger och resterande olivolja i köksmaskinens bunke. Dela jästen i småbitar och lägg i.
Arbeta degen smidig på låg hastighet i 16 minuter. Tillsätt vanliga saltet och blanda i två minuter till.
Smörj en ugnsform med hög kant ca 30x40 cm med lite av rosmarinoljan. Tryck ut degen i formen med mjölade händer.
Tryck gropar i degen med fingertopparna. Fördela resterande rosmarinolja och flingsalt jämt över hela degen.
Låt jäsa i 1,5 timme under bakduk. Sätt in i 240 graders ugn och sänk genast till 190 grader. Grädda ca 25 minuter, till brödet har en kärntemperatur på 97 grader.
Låt brödet svalna på brödgaller med bakduk över. Servera som mat eller frukostbröd eller varför inte med en grön aioli.
Källa: Godare Mat
Helg!!!
Jordgubbsmoussetårta (10 bitar)
Ingredienser:
Botten:
100 g Svenskt Smör
175 g mandelmassa
2 ägg
1 msk vetemjöl
1 förp flagad mandel
Mousse:
4 blad gelatin
2 ägg
1 dl socker
4 dl Vispgrädde
2 dl jordgubbssylt
1-1 1/2 liter jordgubbar
Tillagning:
Sätt ugnen på 175º. Mixa smör och mandelmassa. Rör ner ett ägg i taget. Tillsätt mjölet. Smörj en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Fördela mandelflagorna i formen. Häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Låt svalna.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 min. Vispa ägg och socker poröst. Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten. Smaksätt med jordgubbssylt. Smält gelatinet på svag värme. Låt svalna något. Vänd ner det i smeten.
Ställ halverade jordgubbar i rad längs kanten på formen. Häll i moussen. Låt stå kallt och stelna minst 4 tim, gärna över natten. Garnera tårtan med jordgubbar innan servering.
Källa: Godare Mat
Läste på nätet...
Karibisk kotlett (4 portioner)
Ingredienser:
4 magra fläskkotletter
1/2-1 msk olja
1/2 tsk salt
svartpeppar
2 äpplen
1 liten burk ananas i juice
1 röd paprika
60 g mager rökt skinka
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl ananasjuice
1 tsk honung
1 tsk salt
1 tsk arrowrot
soja
Tillagning:
Skala och kärna ur äpplena och skär dem i bitar. Skär ananasskivorna i bitar, spara juicen. Dela och kärna ur paprikan och skär den i bitar. Strimla skinkan.
Fräs skinkstrimlorna på svag värme i en gryta. Lägg i äpple, ananas, paprika och vitlök. Tillsätt den sparade ananasjuicen och honung och värm under omrörning. Låt sjuda på svag värme några minuter. Rör ut arrowroten i lite kallt vatten och rör ner redningen i grytan. Smaka av med salt och soja. Håll varmt.
Pensla kotletterna med lite olja och halstra eller grilla dem ca 3 minuter per sida. Krydda med salt och peppar.
Lägg upp frukt- och grönsaksröran på varmt serveringsfat och lägg kotletterna ovanpå.
Källa: Godare Mat
Bakvänd...
Lingonmuffins (30 st)
Ingredienser:
3 ägg
2 dl socker
50 g Svenskt Smör
1 dl Mjölk 3%
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl rårörda lingon
Tillagning:
Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret. Slå i mjölken och låt det koka upp. Vispa ner den heta mjölken i äggsmeten. Rör i mjölet som blandats med bakpulver och vaniljsocker. Rör smeten slät och häll upp till 3/4 i muffinsformar. Klicka på lite lingonsylt i varje form och grädda i ca 12 minuter.
Källa: Godare Mat
Rött eller grönt?
Varför inte båda? Härlig enkel pastarätt, givetvis den också från Godare Mat... Missa inte att signa Matbrevet och få hela veckans recept och mycket mer direkt till din inkorg...
Pasta med rödgrön sås (4 portioner)
Ingredienser:
250 g champinjoner
1 rödlök
1 liten zucchini (squash)
2 morötter
1 röd paprika
1 msk olivolja eller margarin
1 1/2-2 dl koncentrerad grönsaksbuljong
1 pressad vitlöksklyfta
salt eller örtsalt
svartpeppar
färsk eller torkad basilika
1 dl matlagningsyoghurt
4 portioner pasta
Tillagning:
Putsa och skiva champinjonerna. Skala och hacka löken. Skär zucchinin i tärningar. Skala och skölj morötterna. Dela och kärna ur paprikan. Skär morötter och paprika i tärningar.
Fräs svampen och grönsakerna i oljan på svag värme utan att det tar färg. Pressa ner vitlöken. Tillsätt buljong och kryddor och låt såsen småkoka ca 10 minuter. Lyft kastrullen från plattan och rör ner yoghurten, smaka av.
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och låt den rinna av. Värm såsen men låt den inte koka. Lägg upp pastan på varma tallrikar och fördela såsen ovanpå. Garnera med färska basilikablad.
Källa: Godare Mat
Allt blev soppa...
Lyxig laxsoppa (4 portioner)
Ingredienser:
1 bit rotselleri ca 125g
1 morot ca 100g
1 fänkål ca 200g
2 msk svenskt smör
1 burk krossade tomater
8 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
½ krm cayennepeppar
1 msk maizenamjöl
500g laxfilé
½ tsk salt
½ finhackad gul lök
1 dl vitt vin
1 msk svenskt smör
dill
Tillagning:
Skala och finstrimla grönsakerna . Fräs först selleri och morot i smör i en gryta ca 3 min, lägg i fänkålen och fräs ytterligare några min. Låt tomaterna rinna av. Häll vattnet i grytan. Tillsätt buljongtärningar, vitt vin, grädde och tomatkross. Låt koka ca 10 min tills grönsakerna är mjuka. Smaksätt med salt och cayennepeppar.
Rör ut maizena i lite kallt vatten. Vispa ner det i soppan och låt koka upp. Skär fisken i ca 2 cm tjocka bitar och salta dem. Fräs löken i smör i en traktörpanna. Häll i vinet och lägg i fiskbitarna. Sjud under lock ca 5 min. Fördela fiskbitarna i djupa tallrikar och häll sedan den heta soppan över och garnera med dill.
Källa: Godare Mat
Sweets up the wazoo...
Arraksbollar (20 st)
Ingredienser:
100 g smör
1 dl ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk siktat kakaopulver
3 dl sockerkaka eller torra bullar i smulor
Flaggpunsch eller arraksessens efter smak
Chokladströssel
Tillagning:
Vispa eller rör smör, kakaopulver, muscovadosocker och vaniljsocker pösigt.
Blanda i brödsmulorna och droppa i punsch eller arrak efter smak. Rör om tills allt är blandat, ställ kallt.
Forma smeten till små runda bollar och rulla dem i strössel.
Källa: Godare Mat
Imorgon bakas det...
Brytbröd (20 portioner)
Ingredienser:
5 dl kallt vatten
3 msk ljust muscovadosocker
0,5 dl kallpressad rapsolja
ca 600 gr vetemjöl special
300 gr vetemjöl special fullkorn
25 gr jäst
15 gr salt
vallmofrö
1 uppvispat ägg till pensling
Tillagning:
Häll vatten, mjöl, socker och rapsoljan i köksmaskinens bunke, dela jästen i småbitar och lägg i.
Arbeta degen smidig på låg hastighet i 16 minuter, tillsätt saltet och blanda i två minuter till.
Smörj en djup ugnsplåt med lite rapsolja, dela degen i 35 bitar ca 35 gr styck, rulla dem till bollar och placera dem i en långpanna med ca 1 cm mellanrum.
Pensla med ägg och strö den mängd vallmofrö du vill ha över, själva gillar vi mycket.
Låt jäsa i ca 2 timmar under bakduk eller i kylen över natten, grädda ca 16 minuter i mitten på ugnen 230 grader till brödet har en kärntemperatur på 97 grader.
Låt brödet svalna på brödgaller utan bakduk.
Källa: Godare Mat
Sallad... Igen...
Premiären för det gratis nyhetsbrevet (Matbrevet) på Godare Mat börjar närma sig och laga mat just nu är inget jag har tid med, så jag har gjort en sallad, av mexikansk typ den här gången. Prova du också, både salladen och brevet...
Mexikansk sallad (4-6 portioner)
Sallad:
2 burkar röda bönor
1 pkt frysta majskorn
1 stor gul lök
1 röd paprika
1 grön paprika
1 stark vitlökskorv, t ex chorizo
2 hårdkokta ägg
2 avokador
saft av 1/2 citron
Sås:
3 dl gräddfil
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk sambal oelek
salt
peppar
Tillagning:
Blanda ingredienserna till såsen och låt stå kallt någon timme innan servering. Låt bönorna rinna av. Låt majskornen få ett snabbt uppkok. Finhacka löken. Skär paprikorna i tärningar. Skiva eller strimla korven. Skär äggen och avokadorna i klyftor. Pensla avokadoklyftorna med lite citronsaft så att de ej mörknar.
Blanda bönor, majskorn, lök, paprika och korv i en skål eller lägg upp på tallrikar.
Garnera med ägg- och avokadoklyftor.
Servera salladen med såsen, gröna pepperonifrukter och bröd.
Källa: Godare Mat
Sugar rush...
Börjar dagen här med något sött, en version av en klassisk italiensk dessert. Kan behöva lite extra energi idag, dags att skicka ut veckans nyhetsbrev på Godare Mat. Det är inte för sent att signa... *ler*
Tiramisu med vaniljgrädde (4 portioner)
Ingredienser:
8 tiramisukex (savoiardi, vicenzi, ladyfingers)
1 stor kopp starkt kaffe
2-3 cl konjak
2 äggulor
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
kakao
Tillagning:
Fördela kexen i formar eller glas. Slå kaffe och eventuell konjak över, så att de är helt genomblöta. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker till vitt skum. Lättvispa grädden separat. Blanda ihop och slå det över kexen. Sikta kakaopulver över och ställ formarna kallt till servering.
Källa: Godare Mat
När tiden rinner ut...
Tobbes Falu-sallad (6-8 portioner)
Ingredienser:
600 g kokt kall potatis
800 g Falukorv
1 pkt bacon, 140 g
1 röd paprika
3-4 fasta tomater
1/2 gurka
1-2 gula lökar
1/2 huvud kinakål
1/2 kruka färsk persilja
Tillagning:
Skär potatisen i tärningar, cirka 1,5-2 cm stora, och lägg dem i en stor skål.
Skär Falukorven i tärningar i samma storlek som potatisen. Skär baconen i centimeterstora bitar. Stek falukorv och bacon i olja på medelhög värme och blanda sedan ner dem med potatisen. Försök att undvika att få med alltför mycket av fettet från stekningen.
Skär paprika, tomat och gurka i små tärningar. Finhacka löken och persiljan. Strimla kinakålen fint. Blanda ner allt tillsammans i skålen.
Servera med ett syrligt fullkornsbröd och ost, eventuellt också en god dressing.
Källa: Godare Mat
Middagsdax...
Dags för lite middag, av den lite nyttigare sorten idag...
Citronlax och risoni (4 portioner)
Ingredienser:
600 gram laxfilé
rivet skal från en citron
½ dl kallpressad rapsolja
svartpeppar
flingsalt
2,5 dl risonipasta
1 ½ dl Mjukost Pesto
1 knippe grön sparris
2 salladslökar
2-3 späda morötter
½ kruka basilika
salt
peppar
sallad efter egen smak
Tillagning:
Skär laxen i portionsbitar och lägg i en bunke. Tvätta citronen noggrant och riv skalet över laxen. Ringla över oljan, salta, peppra och blanda noggrant. Låt marinera, gärna minst en timme.
Skär sparris, morötter och salladslök i bitar. Koka sparrisen och morötterna al dente och kyl ned i kallt vatten.
Koka risonin i saltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt Milko Mjukost Pesto. Smaka av med salt och peppar.
Hetta upp en stekpanna och lägg i laxen. Stek på båda sidor och lägg laxen i en ugnsfast form. Stek laxen på 120 grader tills den når en innertemperatur på 55 grader.
Hetta upp risonin och lägg i primörerna, vänd sist ned basilikabladen.
Servera laxen med pestorisoni och sallad.
Källa: Godare Mat
Sötsug...
Kanske inte det bästa sättet att börja dagen, men lika bra att få det avklarat, sötsuget... Här är Dagens Bak på Godare Mat...
Koreanska cookies
Ingredienser:
5 1/2 dl vetemjöl
2 dl socker
200 g smör eller margarin
1 msk sirap
1 msk vatten
1 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk malen ingefära malen
3/4 dl (50 g) mandlar, skalade och hackade
1/2 tsk Chilipeppar Ancho Style
1 burk sesamfrö
Tillagning:
Blanda samtliga ingredienser i en matberedare. (Montera den med stålkniven). Det går också bra att göra degen på bakbord. Lägg mjölet i en hög, gör en fördjupning och lägg i socker, fett, bikarbonat, ingefära, sirap, vatten, mandel och sesamfrö (spara lite sesamfrö till utbaket). Hacka med en kniv och arbeta ihop allt till en deg. Forma degen till två 4-5 cm tjocka rullar. Rulla i sesamfrön. Skär rullarna i 1/2 cm skivor och lägg dem på plåtar, lätt smorda eller täckta med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugn ca 8-10 minuter i 200°C.
Källa: http://www.godaremat.se/
Vårt dagliga bröd...
Visste du att du på Godare Mat får 3 nya recept varje dag? Och i nyhetsbrevet som kommer gratis varje vecka får du ännu fler... Här är Dagens Bak...
Ciabatta (8 portioner)
Ingredienser:
30 gr färsk jäst
2 msk honung
5 dl kallt vatten
ca 800 gr vetemjöl special
100 durumvete eller managryn
2 tsk salt
0,5 dl extra virgin olivolja
Tillagning:
Häll allt mjöl i köksmaskinens bunke tillsammans med det kalla vattnet, honung och olivolja, dela jästen i småbitar och lägg i.
Arbeta degen smidig, 16 minuter utan salt. Tillsätt salt och blanda i två minuter till.
Låt degen jäsa under plast i minst 2 timmar. Om den jäser upp till kanten trycker man bara ned den.
Dela degen i 8 delar, rulla dem till korvform platta sedan ut till de är ungefär 10 cm långa, 2,5 cm tjocka och 5 cm breda, jäs ca 45 minuter till dubbel storlek.
Grädda i 225 graders ugn ca 25 minuter tills de är 97 grader i kärntemperatur. Låt dem sedan svalna på galler.
Ciabatta blir bäst om man kalljäser degen i kylen över natten.
Källa: Godare Mat
Mat i korgen...
Vad sägs om att få läckra recept, fakta och fina erbjudanden direkt till din inkorg varje vecka? Missa inte Matbrevet hos Godare Mat, Sveriges största kokbok på nätet...
God Middag...
Dagens Rätt på Godare Mat...
Kalventrecôte Sweet`n´Sour (4 portioner)
Ingredienser:
4 skivor entrecôte à 140 g st
½ tsk svartpeppar, grovmalen
4 dl ljus buljong, gärna kalv eller kyckling
2 st Lagerblad
6 st korn kryddpeppar
8 st morötter med blast
8 st små steklökar eller scharlottenlökar
1½ dl vispgrädde
½ dl creme fraiche
1-2 tsk ättika
1-2 msk strösocker
1 msk smör
1/2 kruka dill, färsk
Tillagning:
Hetta upp en stekpanna och lägg i smör. Stek entrecôterna på bägge sidorna. Krydda ordentligt med peppar och salt. Stek dem färdiga i pannan (innertemperaturen 57°).
Tag en gryta och häll i buljongen. Tillsätt lagerblad och kryddor och låt det koka upp. Skala lökarna och morötterna under tiden. Dela morötterna på mitten och lägg i dom och lökarna och låt dem koka precis färdiga. Lyft upp grönsakerna och kyl ner dem.
Slå i grädden och creme fraichen. Låt koka upp och sedan sjuda i ca 5 minuter. Sila bort kryddorna och smaka av med ättika och socker. Mixa eller vispa kraftigt i smöret samt tillsätt salt och peppar. Vid servering tillsätts den hackade dillen.
Lägg lökarna och morötterna i en kastrull med smör och några matskedar vatten. Låt vatten och smör koka in i morötterna och krydda ordentligt med grovmalen svartpeppar.
Källa: Godare Mat
Trött...
Trött som tusan, har spenderat större delen av min tid i helgen med att programmera sökmotorn för de kommande medlemssidorna på Godare Mat. Äntligen klar!
Sugen på något gott? Här kommer Dagens Söta...
Lingonterrin med kolasås (4 portioner)
Ingredienser:
Lingonterrin:7 dl lingonsylt
6 gelatinblad
3 hela (eller 6 halva) inkokta päron
1 dl vatten
Hasselnötskaka:110 g hasselnötter, finmalda eller mixade
75 g Svenskt smör
2/3 dl strösocker
2 äggvitor
2/3 dl vetemjöl
Kolasås:
2 dl Vispgrädde
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
Tillagning:
Lingonterrin:
Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter. Skiva päronen och klä två terrinformar med plastfolie. Ta upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull. Rör ner gelatinet i sylten och vattnet. Varva sylt, kakbitar och päronskivor.
Hasselnötskaka:
Rör ihop smör och socker. Vispa äggvita lätt och rör ner i smeten. Vänd i nötter och mjöl. Fördela smeten i smorda och mjölade terrinformar. Grädda i ugn på 175°C, ca 15?20 minuter. Låt svalna och bryt sedan kakan i bitar.
Kolasås:
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka ca 10 minuter. Rör då och då i botten så att det inte bränner. Dra av från värmen.
Skär upp terrinen i skivor och servera med kolasås och vaniljglass.
Källa: http://www.godaremat.se/
Gratis Nyhetsbrev

Biscotti
Mocha Chili Biscotti (ca 30 st)
Ingedienser:
2 1/2 dl Socker
3 msk Kakao
2 msk Snabbkaffepulver
1/2 msk Chilipeppar Ancho Style
3 dl Vetemjöl
1 krm Salt
2 msk Rapsolja
2 st Ägg
200 g hasselnöt, hackad
1 tsk bakpulver
1 st Ägg (till pensling)
Tillagning:
Sätt ungen på 175°C. Rosta hasselnötterna ca 5 minuter tills de är gyllen bruna (skaka plåten då och då).
Mixa och finfördela halva mängden nötter med 1/2 dl socker i en matberedare. Blanda i kakao, snabbkaffe, Ancho, mjöl, salt, bakpulver och resterande socker och hasselnötter. Knåda ihop till en deg.
Dela degen i två delar och rulla ut till två limpor. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg. Gräda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Tag ut plåten och sänk till 150° C. Låt svalna en stund och skär sedan limpor i diagonala skivor, ca 1,5 cm tjocka. Lägg tillbaka skorporna på plåten och rosta i ugnen ca 15-20 minuter.
Låt svalna på galler.
Källa: Godare Mat
Välkommen till godare mat punkt se!
Nässelsoppa (4 portioner)
Tillagningstid: 25 minuter
Ingredienser:
1 liter nässlor
1 liter vatten
0,75 dl grädde
1 äggula
salt
Tillagning:
Rensa och skölj nässlorna. Hacka dem och lägg i kokande vatten 1-2 minuter. Lyft upp nässlorna och lägg ner i en skål med kallt vatten för att behålla den gröna färgen.
Låt nässelavkoket reducera. Lyft ur nässlorna ur kallvattnet och krama ur, lägg dem i avkoket och mixa med en stavmixer. Red av med äggulan blandad med grädden och värm tills första bubblan visar sig. Salta och servera!
Källa: Godare Mat